· articole
· intamplari

Cum iti dai seama de ce plange bebelusul?jpg?width=545"/>

Parinte pentru prima data? Nu te panica!

Odată ajunși acasă cu micuțul, începe aventura vieții de părinți. Pe lângă amalgamul de emoții și trăiri neobișnuite din primele săptămâni de după naștere, este posibil să vă loviți de situații care să vă panicheze, cum ar fi plânsul bebelușului. Este firesc să vă simțiți neputincioși și debusolați, dar cu timpul veți accepta și înțelege că plânsul este pentru bebeluși un mod de comunicare și de exprimare, un mod de a semnala că este în formă, activ și conectat la ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător.

Pentru bebeluși plânsul nu se conectează, la fel ca la adulți, cu sentimentele de tristețe, cu supărarea. Un bebeluș poate plânge atunci când are o nevoie neîndeplinită, iar setul de nevoi ale unui bebeluș sunt universale, și se aplică oricărei ființe umane: nevoia de apropiere, de igienă (probabil pampersul este încărcat), nevoia de hrană sau de interacțiune. Primul lor limbaj, plânsul, este puțin greu de descifrat pentru cei care sunt părinți prima dată, dar cu timpul veți învăța să citiți semnalele copilului, cum să îl ajutați și cum să îi îndepliniți nevoile.

Este important să menționăm un lucru esențial: nu există bebeluși manipulatori, răsfățați, răi sau capricioși. Toți bebelușii, atunci când plâng, ne semnalează o nevoie umană, iar rolul nostru de părinte este să acționăm în așa fel încât nevoia să fie satisfăcută. Plânsul bebelușilor îi ajută să se descarce, să se detensioneze, și chiar există studii ce demonstrează că lacrimile din situații „serioase”, spre deosebire de lacrimile din situația în care tăiem ceapă, sunt diferite ca structură moleculară și că prin lacrimi se elimină hormoni ai stresului.

Faptul că răspundem cu promptitudine nevoilor copilului nu îl va transforma în niciun caz într-un copil răsfățat, ci într-un copil echilibrat, care a beneficiat de atenție și iubire necondiționată, de fiecare dată când a avut nevoie. Observând că se poate baza pe voi, pe părinți, atunci când are nevoie, acest lucru îl va ajuta să perceapă lumea că fiind un mediu sigur, care vine în întâmpinarea nevoilor lui.

În ceea ce privește deosebirea tipurilor de plâns, este important să știți că doar în timp veți reuși să vă cunoașteți copilul, odată cu trecerea timpului veți învăța să deosebiți tipurile de plâns și veți observa în același timp rutina de zi cu zi, programul nou-născutului. Un alt aspect esențial în creșterea copilului este că niciodată nu este recomandat să îl lași să plângă neconsolat, din cauza efectelor nocive asupra sistemului nervos, pe termen lung.

Haideți să trecem în revistă principalele tipuri de plâns ale bebelușilor, și ce le pot cauza!
1. Foamea. Cu timpul vei observa și vei reține că atunci când noului-născut îi este foame, se foiește, face gălăgie și caută sânul. Până să sesizezi toate acestea, vei afla că îi este foame abia când plânge, dar în timp îi vei învăța semnalele și vei ști de dinainte că el să deschidă gura să plângă, faptul că are nevoie de hrană.
2. Scutec murdar. Există copii pe care nu îi deranjează scutecul imediat ce se umple, dar alți copii semnalează imediat ce își fac nevoile în scutec. Cel mai bine este să îi schimbi scuteculrapid deoarece așa preveniți și iritațiile și infecțiile.
3. Au nevoie de afecțiune. Ținând cont că timp de 9 luni au fost ținuți în brațe, legănați în uterul mamei, iar după cele 9 luni ei ies într-un mediu total necunoscut, diferit de ce cunoșteau ei până atunci, părinții au rolul de a le oferi micuților afecțiune și dragoste. Primele trei luni din viața unui bebeluș sunt similare unui al patrulea trimestru de sarcină, așa că nu te îngrijora dacă cel mic suge lapte de la sân aproape în continuu, sau dacă vrea să stea numai în brațe. Este firesc!
4. Oboseala și suprastimularea deseori provoacă plânsul bebelușilor. Atunci când se apropiere ora de somn, ei încep să plângă pentru a-ți semnala că sunt obosiți și că au nevoie să îi ajuți să adoarmă. Copiii nu au aceleași cunoștințe ca și noi, cu atât mai mult un nou născut care nu știe să adoarmă singur.
5. Probleme de sănătate. După ce verifici dacă îi este foame, dacă a umplut scutecul sau dacă este obosit, cel mai bine îi verifici temperatura și întreg corpul, deoarece este posibil să îl doară ceva dacă plânge acut. În timp vei învăța să deosebești plânsul de foame și de afecțiune de plânsul care indică cu adevărat o problemă medicală.

Se poate inampla ca în ciudă tuturor lucruri scrise mai sus, și în ciuda faptului că treceți prin toate etapele și verificați potențialele cauze pentru care plânge bebelușul, trebuie să știți că uneori poate fi doar o modalitate de descărcare de emoțiile ce îl copleșesc. Atunci când și vârstă este plauzibilă pentru un astfel de motiv, trebuie să luați în considerare și apariția dentiției sau puseele de creștere.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent