· articole
· intamplari

Cum iti ingrijesti sanii in perioada alaptarii
jpg?width=545>

Sanii sunt una din cele mai importante parti ale corpului feminin dupa nastere, deoarece ei asigura hrana celui mic. Invata cum sa ii ingrijesti corespunzator.

Alăptarea este un proces normal și natural de hrănire a bebelușilor, pe care natura l-a creat echilibrat și perfect pentru o bună desfășurare, dar totuși trebuie să ai grijă de sânii tăi în perioada în care alăptezi!

Îngrijirea sânilor trebuie începută încă din timpul sarcinii deoarece modificările corpului se simt la nivelul sânilor încă din primele săptămâni de sarcină. Deoarece sânii își modifică volumul din cauza canalelor galactofore ce se pregătesc pentru alăptare, pielea se poate întinde și se pot forma vergeturi, astfel încât poți aplica un ulei sau un unt natural, o cremă care să susțină elasticitatea pielii și să o ajute pe perioada sarcinii.

Atunci când vei începe să alăptezi, la început poți întâmpina diverse probleme cum ar fi sânii tensionați sau ragade, dar acestea se rezolvă în timp, iar procesul alăptării va intra pe un drum firesc.

Este esențial să menții sânii curați și uscați deoarece umezeala și transpirația favorizează înmulțirea bacteriilor, precum și laptele care se poate scurge din mameloane, în perioada de început, și de aceea este recomandat să faci duș de câte ori este nevoie. Folosește tampoane speciale pentru a absorbi laptele ce se poate scurge din mameloane, spală mâinile înainte de masa copilului, păstrează unghiile mici și ține părul strâns deoarece toate acestea reprezintă factori de risc pentru infecții.

În niciun caz nu folosi săpun sau alcool pe sâni, pentru că se îndepărtează grăsimea protectoare secretată de tuberculii Montgomery, niște formațiuni mici din jurul mamelonului, ce au rolul de a hidrata pielea și de a produce niște substanțe cu un miros special, ce îl ghidează pe bebeluș către mamelon. Săpunul sau alcoolul pot usca foarte mult pielea sensibilă și solicitată a sânilor, fapt ce poate duce la o alăptare dureroasă și la ragade (răni, crăpături ale mameloanelor).

Poartă întotdeauna lenjerie curată de bumbac (nylonul încălzește și irită pielea) specială pentru alăptat (cupele se deschid separat și susțin sânul fără a-l comprima) și dacă este nevoie lasă mameloanele la aer timp de 10-15 minute timp de 2-3 ori pe zi.

Nu este recomandat să folosești produse cosmetice pe sâni și în special pe mameloane pe perioadă alăptării și este bine să știi că parfumurile pot fi prea puternice pentru bebeluși iar aceștia pot refuza sânul din cauza mirosului parfumului.

În cazul în care apar crăpături pe mamelon, folosește produse cât mai pure și naturale, cum ar fi lanolină, lapte matern, creme cicatrizante naturiste. Verifică atașarea și frenul bebelușului, deoarece acestea sunt cele mai întâlnite cauze pentru ragade și pentru probleme ale alăptării în perioada de început. Este esențial ca atunci când alăptezi să te relaxezi și să te lași cuprinsă de emoția a ceea ce se întâmplă între tine și copilul tău. Relaxarea va ajuta reflexul de țâșnire a laptelui, lucru ce te va ajută mult în alăptarea facilă a bebeluslui.

Este foarte important să te hidratezi, deoarece producția de lapte necesită o canitate ridicată de apă din organism, iar la fel de importantă este o dietă variată și echilibrată pentru un lapte de calitate: fără dulciuri rafinate, cum ar fi prăjiturile și bomboanele; evită alimentele picante sau care pot schimba gustul laptelui: usturoi, ceapă și de asemena mâncarea de tip fast food. Evită psihostimulentele cum ar fi cafeaua, alcoolul, cacao și țigările, deoarece se pot transmite cantități mici bebelușului prin laptele matern.

În situația în care te confrunți cu „furia laptelui”, adică ai sânii tari, tensionați, plini, angorjati, mulge câte puțin din fiecare sân, pentru a-i detensiona, apoi aplică comprese calde, evitând compresele reci deoarece pot determina blocarea canalelor galactofore. Nu uita de masaj, foarte util în detensionarea sânilor și deblocarea canalelor înfundate.

Odihna este esențială, așa că în primele săptămâni după naștere concentrează-te pe refacerea corpului tău, pe hrănirea și pe îngrijirea bebelușului, și fă doar ceea ce este absolut necesar în casă. Printre factorii esențiali pentru a avea lapte pentru bebeluș se număra dorința mamei de a-l alăpta, sănătatea mamei, atmosfera din familie, suptul la cerere, aportul echilibrat de nutrienți și lichide, tehnică corectă de supt și răbdare multă.De asemenea, evită persoanele care te descurajează și care îți provoacă stres și emoții neplăcute!

Echipa parinti.com.

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre igiena:
Raceala si Gripa

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent