· articole
· intamplari

Cum iti motivezi copilul sa fie activ0-9/12003385_889847734385635_8997558006358717985_n.jpg?oh=8172d0712da990810d59a9280b355e1e&oe=56A3CD22"/>
Descoperă câteva strategii prin care îți motivezi copilul să fie activ atât la vârsta preșcolară, cât și după începerea școlii.

Dacă privești un loc de joacă, remarci mai ales agitația din jurul lui – ceea ce înseamnă că micuții sunt, în mod natural, activi și dornici de mișcare. Cu toate acestea, pe măsură ce crește, copilul ajunge să fie mai puțin activ. Motivele variază de la activități sedentare precum privitul la televizor, calculator, tabletă etc, la programul prelungit de învățare și chiar la faptul că unii copii simt că nu sunt buni la sport și nu vor să se facă de râs. Indiferent de motivele sedentarismului, trebuie să-ți motivezi copilul să fie activ. Iată, mai jos, doar câteva aspecte dintr-o listă lungă de beneficii.

• Mușchi și oase puternice
• Somn mai bun
• Control al greutății
• Risc mai scăzut de contractare a diabetului tip 2
• Stare mentală excelentă

Cum îți ajuți copilul să fie activ

• Alege activități potrivite vârstei lui. Dacă nu, copilul poate deveni plictisit sau frustrat.
• Ajută-l și oferă-i numeroase ocazii pentru a fi activ (copilul are nevoie de părinți pentru a-l duce la locuri de joacă, în alte locuri atractive, să-I furnizeze echipament adecvat etc).
• Pune accentul pe distracție. Copiii nu vor face ceva ce nu îi bucură.
Important de reținut!
Când copiii se bucură de o activitate, doresc să o continue și să fie tot mai buni la ea.

Practicarea regulată a unei activități - fie că este vorba de înot, de echitație, de mers pe bicicletă – le îmbunătațește abilitățile, îi ajută să se simtă împliniți, să aibă mai multă încredere în ei, mai ales atunci când eforturile lor sunt observate și lăudate. Aceste sentimente îi fac adeseori pe copii să-și dorească să-și continue activitățile și chiar îi motivează să încerce altele noi.

Cum îți motivezi copilul să fie activ în funcție de vârstă

Preșcolari
Preșcolarii au nevoie de joacă și de exerciții care îi ajută să-și dezvolte permanent abilitățile motorii importante - lovirea sau aruncarea mingii, săritul într-un picior, mersul pe tricicletă sau bicicletă etc.

Deși unele cluburi sportive primesc copii de la vârste mici, sporturi organizate, de echipă, nu sunt recomandate decât atunci când copilul este un pic mai mare. Preșcolarii nu pot înțelege regulile complexe, își pot pierde atenția și este posibil să nu aibă abilitățile și coordonarea necesare pentru a juca un joc de echipă. În loc să învețe un sport, ei trebuie să-și dezvolte și să-și perfecționeze abilitățile motorii de bază.

Școlarii
La vârsta școlară, copilul devine mai sedentar . Vizionarea desenelor animate și a emisiunilor TV, jocurile pe calculator reprezintă o provocare pentru părinți, care trebuie să-i ajute să-și găsească activități fizice de care să se bucure. Acestea pot varia de la sporturi diverse sporturi potrivite vârstei la arte marțiale, ciclism, drumeții și, de ce nu, joaca în aer liber.

Foto: Thinkstock/ Guliver
Sursă: Kidshealth.org
Editor: Adina Gruia
.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent