· articole
· intamplari

Cum iti poți ajuta copilul sa aiba o stima de sine ridicata
Nu este suficient să te asiguri că puiul tău este sănătos, că-i oferi un mediu sigur și că îi îndeplinești toate dorințele.

Pentru a deveni o persoană echilibrată, ajută-l să aibă încredere în forțele proprii și o stimă de sine ridicată

Fii un model pozitiv.
Dacă ești prea dură cu tine, pesimistă sau nerealistă în legătură cu abilitățile tale, gândește-te că ai putea fi imitată de copilul tău. “Lucrează” la propria ta stimă de sine și copilul tău va avea un model pozitiv.

Identifică și remodelează convingerile inexacte ale copilului despre sine.
Este important ca părintele să identifice convingerile nerealiste ale copilului despre sine – indiferent că este vorba despre perfecțiune, atractivitate, abilități. Ajută-l să-și stabilească standarde precise și să fie realist în evaluările pe care le face despre propria persoană. În acest fel, va avea o stimă de sine “sănătoasă”. În loc să-i spui “Ești cel mai frumos copil din lume”, îi poți spune “Ești un copil grozav, pentru mine ești cel mai frumos”. Fii atentă la acest aspect, deoarece percepțiile inexacte pot să prindă rădăcini și să devină o realitate pentru copii. De exemplu, un copil cu rezultate excelente la școală, dar care are dificultăți la matematică își poate spune “Nu mă descurc la matematică, sunt prost, nu sunt un elev bun.” Încurajează-l să vadă situația într-un mod obiectiv: “Ești un elev excelent. Te descurci foarte bine la școală, dar trebuie să consacri mai mult timp matematicii. Vom lucra împreună, în echipă!.”

· Despre psihologia copilului: câștigă încrederea copilului tău

Fii spontană
Într-un mediu înfloritor, încrederea și stima de sine „înfloresc”. Îmbrățișează-l, spune-i că ești mândră de el, nu fi zgârcită cu dovezile de afecțiune și laudă-l când vezi că depune eforturi pentru a atinge un scop.

Oferiți-i un mediu familial sigur și iubitor.
Copiii care nu se simt în siguranță ori sunt abuzați acasă sunt expuși celui mai mare risc de a dezvolta o stimă de sine scăzută. Un copil care asistă la certuri frecvente între părinți simte că nu are control asupra mediului în care trăiește și poate să devină neajutorat ori să intre în depresie.

Implică-l în experiențe constructive
Activitățile care încurajează mai degrabă cooperarea decât concurența sunt utile în promovarea respectului de sine.

· Pedeapsa si recompensa in educatia copilului tau

Învață-l să fie un lider
Explicându-i că un adevărat lider nu este doar un șef, o persoană de care cei din jur trebuie să asculte, îl vei învăța despre importanța grupului, a comunității și cum poate fi un lider echilibrat și respectat, ceea ce contribuie mult la o imagine de sine pozitivă. Prin urmare, explică-i că puterea unui lider stă în abilitatea de a construi relații cu cei din jur, în răbdarea în a-i asculta pe ceilalți, în aprecierile pe care le oferă, în faptul că trebuie să fie un exemplu pentru ci din jur.

Foto: 123RF, Editor: Adina Gruia .

"Cum iti poți ajuta copilul sa aiba o stima de sine ridicata " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent