· articole
· intamplari

Cum ma comport cu copilul meu

Autor: alicadu
data publicarii: 29.08.05


Sa fim parinti poate fi atata de usor si de placut uneori, dar si ingrozitor de greu uneori. Clipele pot zbura jucandu-ne cu copilul sau pot ingheta in timp ce ochii nostri privesc mariti si disperati cum copilul cel drag se transforma intr-un Dl.Goe si ne trezim depasiti de situatie, nu stim cum sa reactionam. Putem preveni aceste crize, putem sa ne autocunostem si sa incercam sa ne autodisciplinam intai pe noi, ca fiind cei maturi si (ar trebui) responsabili.a. PARINTELE INDULGENT
Stilul indulgent se caracterizeaza prin aceea ca parintele ii permite copilului sa se manifeste cum vrea el, fara a-i impune prea multe restrictii. Filosofia de viata a parintelui care adopta acest stil este Copiii vor inflori singuri la timpul potrivit. Pentru el, cea mai mare valoare o reprezinta libertatea de expresie. Parintele indulgent manifesta sensibilitate la drepturile altora, se consulta cu copilul atunci cand ia o decizie, manifesta caldura si interes fata de tot ceea ce face copilul, iar cazurile in care il pedepseste sunt foarte rare.
Aceasta atitudine ii permite copilului sa-si dezvolte o identitate proprie si sa aiba o personalitate distincta, marcanta, originala. El se simte important, special, fapt ce determina cresterea nivelului stimei de sine (care reprezinta o conditie esentiala in dezvoltarea armonioasa a personalitatii). Un stil parental indulgent mai sta la baza dezvoltarii creativitatii si a capacitatii de a lua decizii.
Pe de alta parte, copilului crescut intr-o maniera indulgenta, ii va fi greu sa inteleaga rolul limitelor, al regulilor si sa tina cont de ele atunci cand situatia o va cere; de aceea, pentru foarte multi dintre adulti, el poate fi considerat obraznic sau chiar copil-problema. Parintii se pot astepta ca in curand el sa preia controlul familiei in sensul ca nu va mai face decat ce vrea el si cu greu va accepta sfaturi. Parintele va fi depasit.

b. PARINTELE AUTORITAR
Parintele care adopta stilul autoritar se caracterizeaza prin faptul ca ii cere copilului sa respecte cu strictete, fara sa comenteze, regulile impuse. Aceste reguli au o valoare absoluta, iar cea mai mica greseala este urmata de pedeapsa. Filosofia de viata adoptata: ,Nimic nu e mai presus de lege!. Din aceasta cauza, parintele nu se simte obligat sa raspunda intrebarilor suplimentare: "De ce?" "Pentru ca sunt mama ta! Nu discutam!". Intentia copilului de a-si manifesta independenta este interpretata ca o forma de razvratire, fapt ce reprezinta o sursa importanta a conflictelor parinte - copil.
De obicei, parintele este rece si detasat fata de copil, impunand respectul muncii si al efortului. Astfel, stilul autoritar il invata pe copil sa devina ordonat, disciplinat, respectuos fata de cei de care ii este frica; ii dezvolta simtul critic; il invata sa devina perfectionist (Daca faci ceva, atunci fa-o perfect!).
Din pacate, adoptarea acestui stil parental atrage dupa sine numeroase dezavantaje, in primul rand, copilul crescut de parinti autoritari va invata foarte greu sa devina maleabil, sensibil la dorintele altora; el va fi neiertator cu cei care gresesc (Cum poate fi asa proasta?). De asemenea, acest copil va intampina dificultati in realizarea unei comunicari eficiente; va fi frecvent lipsit de initiativa, de curaj si vesnic nemultumit, deoarece se teme in permanenta ca ar putea gresi. Pentru el, a gresi e sinonim cu a fi un ratat. De aceea, preocuparea lui majora este Ce va zice tata (mama) cand va afla? Trasaturile de mai sus reflecta diminuarea stimei de sine (Am gresit! Nu sunt bun de nimic! Niciodata nu voi putea sa.!). Unele cercetari (W. Damon, D. Hart, 1988) arata ca un nivel scazut al stimei de sine in copilarie are urmari negative marcante pe parcursul intregii vieti, asemeni unui cosmar care te urmareste in permanenta si de care (in cazurile fericite) scapi cu mare greutate.

c. PARINTELE INDIFERENT
Parintele indiferent neglijeaza copilul, nu este preocupat de realizarile lui si nici nu manifesta frecvent trairi emotionale pozitive pentru el. Mai mult chiar, in unele cazuri duse la extrem, lasa de inteles ca acesta este in plus, reprezinta o povara de care s-ar putea lipsi oricand. Filosofia de viata pe care o sugereaza este: "Jn viata nu te poti baza pe nimeni altcineva decat pe tine insuti".
Copilul al carui parinte se manifesta indiferent, invata ca parerea lui nu conteaza prea mult, se simte lipsit de importanta si uneori absolvit de orice responsabilitate. El poate avea o stima de sine scazuta (asemeni copilului crescut autoritar), poate deveni timorat si urmarit in permanenta de un puternic complex de inferioritate (Niciodata nu voi fi in stare sa fac ceva suficient de bun ca sa-i multumesc pe ai mei). Spre deosebire de copilul crescut autoritar (care toata viata se va ghida dupa regulile stricte pe care le-a invatat in copilarie), copilul crescut indiferent se va baza doar pe experienta lui de viata. De aceea, dupa ce va ajunge la varsta adulta si se va pune problema sa primeasca sfaturi referitoare la cum ar trebui sa se comporte, cum ar trebui sa-si educe copilul, de ce ar trebui sa se fereasca etc, el nu va fi dispus sa asculte (Ce stii tu? Ai trait ce am trait eu? Cine esti tu ca sa-mi dai sfaturi?). Din cauza lipsei de afectiune, chiar daca, pe de o parte, il va face mai rezistent la greutatile vietii, copilul crescut indiferent va fi mai rigid, mai insensibil, mai apatic, mai pragmatic. Unii se grabesc sa-l eticheteze ca fiind un copil fara suflet, de gheata, fara sa banuiasca faptul ca prejudiciul afectiv pe care il resimte il determina sa se ghideze dupa principiul Iubirea te face mai vulnerabil, mai slab.

d. PARINTELE PROTECTOR
Parintele protector este aparent un parinte model: el este extrem de atent la nevoile copilului si se dedica cu toata fiinta sa meseriei de parinte. Prioritatea lui este sa-i ofere copilului securitate, deoarece constientizeaza ca un copil este o fiinta foarte fragila, care are nevoie in permanenta de sprijin si protectie. Educatia pe care i-o da copilului se cladeste in jurul ideii ca "Nu tot ce zboara se mananca" si are grija sa-si invete copilul ca, in primul rand, sa fie precaut si rezervat fata de tot ce vine din afara sferei familiei.
Din pacate, uneori protectia acordata copilului este exagerata, parintii devin vesnic ingrijorati, vad catastrofe si calamitati la fiecare colt de strada. Cand isi vad copilul plangand, ei devin agitati, creand fara sa-si dea seama, mai multa tensiune (Ce te doare, puiule? Unde? Te doare rau? Vai, saracutul de tine!).
Atunci cand apare o problema, parintii exagerat de protectori se grabesc sa caute vinovatii si sa fina morala ( De cate ori ti-am zis. ?), fapt care duce la scaderea eficientei rezolvarii conflictului si a invatarii unor reguli de disciplina. Asemeni parintilor autoritari, accepta greu situatia in care copilul incepe sa-si dezvolte independenta, insa ei nu creeaza conflicte, ci intra in panica, se consuma.
Acest stil parental mai atrage dupa sine alte numeroase dezavantaje. Atunci cand sunt mici, copiii care au parinti exagerat de protectori pot manifesta tulburari ale somnului si ale regimului alimentar, precum si stari de frica nejustificate. O data cu trecerea timpului, copilul se simte din ce in ce mai sufocat si are tendinta de a se indeparta de parinti; el gaseste ca este dificil sa comunice direct cu parintele despre problemele personale, de teama ca acesta nu-l va intelege si se va ingrijora (Mai bine nu-i spun mamei ca numai se ingrijoreaza).
Astfel, copilul va invata sa ascunda informatii, va avea o viata secreta, personala, nebanuita de parinte. De asemenea, atunci cand va fi pus in situatia de a-si exprima frustrarea sau mania, prefera sa se exprime indirect prin acte de razbunare sau sabotaj.

e. PARINTELE DEMOCRATIC
Parintele care se comporta democratic are in vedere intotdeauna ca drepturile copilului sa fie respectate, fara a omite stabilirea unor reguli care sa fie aplicate consecvent si urmate de toti membrii familiei (cu exceptia situatiilor in care este imposibil acest lucru). Impunerea de reguli implica o anumita flexibilitate, deoarece pentru el nu legea este cea mai importanta (asa cum este pentru parintele autoritar), ci omul este pe primul loc. Parintele care imbratiseaza stilul democratic se ghideaza dupa principiul Toti suntem egali in fata lui Dumnezeu si este impotriva ideii Unii sunt mai egali decat altii.
Prin urmare, parintele care imbratiseaza acest stil parental este suficient de indulgent, flexibil si deschis spre nou pentru a accepta tot ce ar putea ameliora viata copilului si a familiei, insa este in acelasi timp suficient de autoritar pentru a impune o disciplina riguroasa, a-l invata pe copil sa respecte reguli si sa indeplineasca eficientsarcinile care i se dau. Pe de alta parte, parintele care are un stil parental democratic este suficient de protector pentru a-i oferi copilului securitatea de care are nevoie si pentru a-l sprijini atunci cand situatia o cere; insa este suficient de intelegator si increzator in capacitatea copilului de a lua unele decizii personale. El incurajeaza copilul sa fie independent, respectandu-i opiniile, interesele si personalitatea. Manifesta caldura fata de copil, il apreciaza, il considera un membru responsabil al familiei.
Ca urmare a acestor atitudini parentale, copilul isi va dezvolta un echilibru emotional cate va sta la baza dezvoltarii armonioase a personalitatii, isi va dezvolta deprinderi de comunicare eficienta, va manifesta creativitate, initiativa, capacitate decizionala, autonomie personala. Ca urmare a incurajarilor si a increderii care i se acorda, copilul va avea un nivel ridicat al stimei de sine, care ii va permite sa obtina eficienta si productivitate in actiunile intreprinse.
Respectul pentru om, cultivat de stilul democratic il va invata pe copil sa ii respecte pe altii, sa ia in considerare opinia celorlalti, sa accepte observatii, avand totodata curajul sa-si exprime punctul de vedere. Pe masura ce va creste, independenta care i s-a acordat il va ajuta sa-si identifice propriile aptitudini si sa aleaga meseria care i se potriveste mai bine, sa isi indeplineasca propriile vise, nu pe cele ale parintilor.
Cu toate ca in aparenta stilul democratic are numai avantaje, totusi e bine sa mentionam faptul ca un copil crescut in acest mod se va adapta cu greu stilului autoritar (pe care il poate intalni la scoala, in grupurile de prieteni, in armata etc). El ar putea fi considerat bleg pentru ca nu va executa prompt sarcinile care i se dau, sau dimpotriva, impertinent pentru ca discuta ordinele.

Dupa cum se vede, fiecare stil parental are avantajele si dezavantajele sale; mai mult decat atat, in timp ce unii parinti considera anumite valori ca fiind calitati (independenta, exprimare libera), altii le considera defecte (razvratire, comentarea ordinelor). De aceea depinde numai de noi sa incercam sa ne autocunoastem, sa ne stapanim si sa incercam sa ne crestem copilul pentru viata si nu pentru noi asa cum ni se pare mai comod. Si nu in ultimul rand, poate ca inca o data regula de aur Calea de Mijloc - poate fi raspunsul la multe intrebari. Atunci cand ne confruntam (din pacate inevitabil) cu unele neplaceri cauzate de comportamentul copiilor nostri, macar sa stim ca de cele mai multe ori cauza suntem noi.


Sursa: "Meseria de parinte" de psiholog Ioan Dolean .

"Cum ma comport cu copilul meu" | cont nou | 17 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
29.08.05 13:46: alinatent
foarte interesant articolul, claudiacred ca la mine este vorba de o combinatie intre a, d si e
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

28.09.05 14:52: amanda254
da.un articol foarte bun,ce-i drept dar nu se intampla mereu chiar asa.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

interesant articol!!!!!!!!!daca ar fi sa ma gandesc bine eu am crescut intr-o atmosfera amalgam...mama o combinatie de A B si Diar tata clar de tot Epot spune ca am avut si am parinti model...nu pot decat sa le multumesc!!!! Cel putin asa simt eu...daca o sa fiu mama mi-as dori sa iau din toate cate ceva....
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

01.02.06 12:24: gliss
Merita citit, poate fi inspirativ uneori.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

09.02.06 19:25: ciupi-ca
Interesant articol! Cred ca ar trebui mai des sa ne analizam atitudinea si actiunile fata de piticii nostri.Este una dintre cele mai grele meserii!:)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

31.05.06 23:01: Diana2000
Ma bucur enorm de aparitia acestui articol si pe aceasta cale multumesc celor ce au muncit la el. Cred ca meseria de parinte este intradevar foarte grea si ma bucur ca avem ca si parinti o asa oglinda unde ne putem vedea si calitatile si defectele noastre ca parinti. Eu zic sa luam tot ceea ce este bun si sa adaptam in comportamentul nostru cu copii nostrii pentru ai ajuta sa se dezvolte si sa creasca frumos.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

23.07.06 17:40: betiana
Problema pe care as pune-o in discutie ar fii aceea aviciilor ivite in educatie, a lipsei de transparenta a scolii si a lipsei de parteneriat efectiv scoala-parinti.Ar trebui creata o scoala a parintilor vie si puternica, in care parintii sa fie formati, sa-si puna intrebari si chiar sa-si dea raspunsuri.Ma gandesc sa va dau un exemplu de ciudata educatie :- o mamica solicita ajutor petru fiul sau aflat in clasa I- copilul este examinat si i se pune diagnosticul de imaturitate scolara,tulburari de atentie pe fondul unei usoare hiperkinezii,tulburari de scris-citit- copilul incepe terapia de recuperare- intr-o zi copilul vine la terapie cu mobilul, in alta zi cu un milion in buzunar (bani de cheltuiala)-adeseori nu-si face temele acasa spunand ca era prea obosit- spre finalul anului scolar mama incepe sa uite orele si zilele la care copilul este planificat in terapieOare carui tip parental putem inscrie acest comportament al mamei ? Ingrijorata- la inceput -,ulterior extrem de permisiva si mai apoi indiferenta
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

15.08.07 21:24: luckymoltut
E foarte bun articolul;asa ne mai putem analiza si noi.Eu sunt o combinatie intre a si d, asta pentru ca o iubesc prea mult.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

29.01.08 22:47: Danutza100
Dupa parerea mea,nu trebuie sa incerci sa te incadrezi intr-o anumita categorie,ca parinte.E suficient sa reactionezi responsabil in functie de situatia cu care te confrunti,tu si copilasul.Si daca reactia ta nu e influentata de tensiuni acumulate de peste zi,si daca iti amintesti ca acel copil,de fapt nu e al tau,ci al viitorului,sigur vei reactiona corect.Ai o comoara mica,un copilas,el creste,tu imbatranesti.Prin tot ce faci,trebuie sa-l ajuti sa fie puternic,sa-si poata trai frumos viata.Atata tot.Imi respect copilul,desi este un omule de numai doi ani.Ma va respecta si el.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

07.04.11 13:40: rheiush
mama mea e autoritara.nu ma pedepseste dar cand fac o greseala ma cearta. Bine recunosc ca merit sa fiu certata, dar problema e ca eu cred k un parinte ar trebui sa-i arate in primul rand copilului ca il iubeste si ca se poate baza pe el oricand. si asta nu e o pretentie sau rasfat. copilul cand se naste nu are pe nimeni doar pe parintii lui, ei sunt cei mai apropiati de el si ei trebuie sa fie primii prieteni adevarati ai copilului pentru ca sunt ai lor si trebuie sa-i sprijine, sa-l ajute atat cat e suficient pt ca acestia la randul lor sa se poata descurca in viitor. eu nu sunt inca mama dar cred ca un copil nu asa trebuie crescut k daca greseste sa-l faci prost si tampit, scuzati-ma pt exprimare dar daca nui convine ceva parintelui atunci sa-i explice frumos pt ca asa o sa inteleaga mai bine copilul si o sa-i fie mai usor sa-si repara greseala stiind ca are alaturi oameni care il iubesc si il sprijina. si cred ca pt acest lucru copilul o sa fie foarte recunoscatori si o sa gaseasca in parintii lui prieteni adevarati. spun aceste lucruri pt ca exact asa patesc si eu cu ai mei, nu simt ca am o familie, ca am alaturi oameni care ma iubesc care ma sprijina. recunosc k sunt o fire foarte sensibila dar totusi o familie ar trebui sa fie unita, parintii si copii sa se sprijina sa se ajuta si sa se iubeasca. eu cred ca asta inseamna cuvantul familie. si am mare nevoie sa fiu iubita si sa am alaturi parinti care ma iubesc si daca sunt o fire mai slaba dar sa ma iubeasca si sa ma ajute sa fiu mai puternica sa pot invinge obstacolele vietii si sa-i pot multumi lor ca exista si sa-i rasplatesc cu dragostea mea , pt ca inafara de ei nu am pe nimeni in care as putea avea incredere cu adevarat.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de alicadu

Evaluare
scor mediu 4.32
voturi 49


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent