· articole
· intamplari

Cum ne pregatim de reintoarcerea la gradinita/scoalajpg?width=545"/>
Inca putin si vacanta se apropie de final! Cum il ajuti pe copilul tau sa se pregateasca pentru reinceperea scolii sau gradinitei?

Pe măsură ce vara se apropie de final, iar momentul revenirii în băncile scolii sau la gradiniță, copiii resimt o stare de anxietate și de tristete. Copiilor de vârstă școlară le reapar în minte lucruri importante pentru ei, cum ar fi note, ascultări, teme, lucrări, iar cei mici de grădiniță se pregătesc pentru provocările de zi cu zi: activitățile de grupă, conflictele cu colegii, joaca, etc. Un alt aspect important al reînceperii școlii/grădiniței este că unii copii sunt la vârsta la care trec la o formă de învățământ nouă, și vor cunoaște colegi și profesori/educatori noi, și astfel teama și anxietatea își fac apariția.

Poți ajuta micuțul să se reacomodeze cu programul matinal ajustându-i orele de culcareși de trezire cu destul de mult timp înainte de începerea școlii, pentru ca schimbarea să nu îl ia prin surprindere și să îi provoace sentimente de anxietate, frustrare și tristețe.

Vorbește cu copilul tău despre ce simte legat de reînceperea activităților educative, și dacă acesta este timid sau prea mic ca să pună în cuvinte, fă-o tu in locul lui: „ cred că ești tare supărat/trist/frustrat că se termina vacanța”, „cred că îți este tare greu să știi că vei începe iar școala și veti avea teme de făcut”. Sunt temeri normale pentru un copil, încurajându-l să ți le împărtășească, nu faci decât să consolidezi canalul de comunicare dintre voi doi și în același timp îl poti ajuta să treacă peste aceste momente grele.

Puteți reduce anxietatea legată de începerea școlii sau grădiniței cu ajutorul povestirilor din copilaria voastră. Întâmplari haioase, ieșite din comun, propriile sentimente legate de începerea școlii îl vor ajuta pe micuț să proceseze mai ușor acest moment din viața lui. Ascultând istorisirile amuzante din copilăria ta, se va detensiona râzând și va învăța modalități noi de a se distra cu colegii săi.

O idee bună ar fi să vizitați împreună gradinița/școala și pe timpul vacanței, cu precădere în perioada de dinaintea începerii cursurilor, pentru ca în acest mod copilul se va acomoda mai ușor cu ideea reînceperii activității școlare/gradiniței. Puteți să vă plimbați doar prin curtea instituției, și, dacă este deschisă, puteți chiar intra. Astfel tensiunea reînceperii școlii/grădiniței mai scade, prin contactul repetat cu mediul în care urmează să vină copilul zilnic.

De asemenea, un lucru important pe care îl poti face ca să îl ajuți în momentele în care emoțiile îl copleșesc sau când se simte depășit de situație este să îl inveți niște tehnici de relaxare prin respirație, pe care le poate face imediat și care îl vor ajuta să se detenzioneze în momentele de blocaj. Poți introduce aceste respirații de relaxare într-un mod amuzant, jucându-vă că aveți „respirație de dragon” sau că suflați în lumânările de pe tort. În momentele grele pentru copil pot fi de ajutor și compania unei poze preferate sau a uneia dintre jucăriile lui preferate.

Cel mai important aspect este să nu îi negați sentimentele, să fiți empatici și să fiți alături de el, pentru că pentru cei mici, astfel de evenimente sunt foarte importante și este esențial să ne știe alături de ei.

Echipa parinti.com.
"Cum ne pregatim de reintoarcerea la gradinita/scoala" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent