· articole
· intamplari

Cum înveți copilul noțiunea timpului

Puiul tău nu știe ce înseamnă timpul care uneori trece repede de tot, alteori greu.

Așadar, timpul este un concept abstract care trebuie învățat.Repede, îmbracă-te, vom întârzia la grădiniță! Grăbește-te, pierdem autobuzul! Hai, timpul nu așteaptă! De câte ori nu a auzit odorul tău aceste fraze. dar pentru el nu înseamnă nimic. Ticăitul ceasului nu e decât o muzică monotonă. Înainte de vârsta de doi-trei ani, creierul copiilor pur și simplu nu e destul de matur pentru a înțelege timpul.

Doar prezentul este luat ca punct de referință. Afirmațiile de genul „vei avea voie să folosești cuțitul numai atunci când vei fi mare”, „mergem mâine în parc” sau „Moș Crăciun vine în decembrie” nu sunt decât niște noțiuni abstracte.

Abia după împlinirea vârstei de trei ani, micuții încep să dezvolte ceea ce se numește conștiința timpului trăit, un concept care se bazează pe experiențe. Acum, puștii încep să învețe unele noțiuni legate de timp – ieri, mâine, înainte de somnul de după-amiază, după ce luăm prânzul. Pe măsură ce odorul tău se familiarizează cu ordinea activităților dintr-o zi, e bine să-l ajuți, dându-i exemple.

Citește și: Pubertatea precoce. Cum reacționezi?

Clepsidra


Acest instrument îl ajută pe puiul tău să aibă o reprezentare vizuală a scurgerii timpului. Îi poți spune odorului tău: „Atunci când nisipul e deasupra, începi să-ți aduni jucăriile”. La fel, îi poți educa și răbdarea. În cazul în care ai nevoie să nu fii deranjată o scurtă perioadă, pentru a vorbi la telefon, de exemplu, lasă-i clepsidra pentru a înțelege exact cât are de așteptat. Un cronometru este, de asemenea, distractiv de utilizat.

Evenimentele importante le poți însemna într-un calendar, marcându-le cu ilustrații, desene sau fotografii – ziua lui, Crăciunul etc.

Pictograme


Extrem de utilizate la grădiniță, pictogramele pot contribui la punctarea momentelor importante din zi. Acum ne spălăm pe mâini, apoi mergem la masă. Aranjează desenele simbolice într-un șir sugestiv, așa încât să înțeleagă ce vine după o anumită activitate.

Fă ce spun eu!


Jocurile care îl invită pe copil să inițieze și apoi să întrerupă, la comandă, o acțiune (gen scaunele muzicale, statuia sau 1, 2, 3, la perete stai!) îl ajută să înțeleagă  succesiunea unor etape. Alternează ritmuri muzicale mai rapide cu unele lente și folosește cuvinte ca înainte de, după ce.

Rutina esențială


Executarea acelorași activități zilnice, în aceeași ordine și la aceleași ore îl ajută pe puiul tău să învețe conceptele de bază - înainte, după, mâine, azi, ieri. Unii copii au nevoie de multe valori de referință, de aceea stabilirea unui program strict, regulat ajută la o mai bună prognozare a evenimentelor ce vor avea loc.

Citește și: 10 fraze de inspirație Montessori pe care să le zici copiilor tăi în fiecare zi


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"Cum înveți copilul noțiunea timpului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent