· articole
· intamplari

Cum să-ți protejezi copilul de bullying

Ce poți face ca părinte pentru a-ți proteja copilul de posibilele daune psihologice și a-l feri de posturile de „victimă” sau „agresor?”

Conform statisticilor, comportamentele întrunite sub denumirea de „bullying” iau amploare în ultima vreme în rândul copiilor, inclusiv în mediul virtual, iar consecințele pot fi grave: anxietate, depresie sau chiar suicid.


Ce este „bullying”?


Denumirea reunește comportamente repetate, folosite pentru a controla, a răni fizic sau emoțional un alt copil. Ele pot fi exercitate de un singur agresor asupra victimei sau de către un grup aliat împotriva copilului „țintă”. „Bullyingul” include agresiuni verbale sau fizice: tachinarea, umilirea, ridiculizarea, excluderea, marginalizarea sau șantajul.

Printre cauzele hărțuirii se numără mesajele culturale bazate pe modele de forțăviolență:  „Băieții nu plâng”, „Dacă te arăți sensibil ești papă-lapte” sau cu construcții ale unei imagini despre „femeia ideală” sau „bărbatul ideal”.

Astfel, copiii care ies din „norme” sunt mai expuși hărțuirii. Deseori copiii se folosesc de „bullying” pentru a primi recunoaștere, fiind admirați pentru comportamentele negative și ridiculizați pentru cele pro-sociale. Lipsa abilităților de a gestiona emoțiile într-un mod sănătos poate juca un rol important, deoarece furia, invidia sau teama înăbușite pot duce la agresiune. Copiii învață, în modelul propriei familii, cum se negociază relațiile.

Dacă în familie copilul se simte dominat, neputincios sau lipsit de control, va recurge la comportamentele învățate în relație cu ceilalți. Nu în ultimul rând, atunci când la grădiniță sau în școală nu există reguli ferme care să protejeze copiii, ei vor fi mai vulnerabili la hărțuire.

Citește și: Pubertatea precoce. Cum reacționezi?

Ajută-l să nu fie victimă


Fă-l să se simtă puternic. Pe termen lung, un copil care se află în postura de victimă are nevoie de sprijin în a se valoriza, a-și forma un grup de prieteni și a participa la activități în care are succes, pentru a-și crește stima de sine. Învăță-l cum să gestioneze contextele de hărțuire prin jocuri de rol, punându-l în rolul agresorului (modalitate de a afla ce se întâmplă) și exemplificând în rolul victimei ce ar trebui să facă.

  • Postura dreaptă, mimica și gesturile, contactul vizual și tonul ferm al vocii îl vor face mai puțin vulnerabil;

  • Formulări de tipul „Vreau să mă lași în pace”, „Oprește-te, nu-mi place!” pot fi utile;

  • Ar putea să ignore agresorul, să se uite în altă parte și să plece;

  • Uneori confruntarea glumeață face minuni: „Ești prost”, „Serios? Bine că mi-ai spus!”;

  • Învață-l că vorbele îl pot răni doar dacă el le permite: „Ești prost!”, „Asta e părerea ta”.


Dacă nu reușește de unul singur, îndrumă-l să apeleze la profesori pentru ajutor. Ia legătura cu cadrele didactice și cere-le ajutorul.

Ajută-l să nu fie agresor


Fă-l să se simtă puternic. În mod paradoxal, copiii agresori nu se simt puternici, dimpotrivă. Pentru un copil care se simte slab, are stima de sine scăzută sau este nesigur, senzația de putere dobândită agresându-i pe alții poate fi la fel de potentă ca un drog, oferindu-i ocazia să se simtă bine pentru scurt timp. Dacă a fost amenințat, umilit sau rănit fizic sau emoțional, aceste sentimente vor fi atât de copleșitoare încât va simți nevoia să amenințe, să umilească sau să rănească la rândul lui.

  • Ajută-l să-și dezvolte empatia și inteligența emoțională, subliniind de câte ori ai ocazia cum se simt ceilalți;

  • Ajută-l să-și gestioneze emoțiile puternice, învățându-l că asemenea unui val, ele vin și trec. Toate emoțiile sunt acceptabile, unele comportamente vor fi limitate: „Poți fi oricât de furios vrei, dar nu mă poți lovi”.


Oferă-i control asupra propriei vieți, dându-i de ales și luându-i în considerare punctul de vedere. Cel mai bun mod de a ne proteja copiii este să le oferim instumente prin care să reușească să gestioneze situațiile sociale cu care se vor confrunta, nu numai în copilărie, cât și pe parcursul vieții.

Citește și: Școala online și riscurile internetului pentru copii


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"Cum să-ți protejezi copilul de bullying" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent