
Copiii trebuie să participe alături de părinți la activitățile zilnice care se fac în gospodărie.
De exemplu ei trebuie învățați încă de mici să strângă masa, să spele vasele, să strângă rufele care s-au uscat, să ude florile, etc. Toate acestea nu sunt treburi grele pentru un copil, ele trebuie învățate de el, deoarece astfel va ști cum să se organizeze singur în viață.
Copiii imită comportamentul părinților și de asemenea și starea lor de spirit. De aceea, treburile casei trebuie să se facă într-un mod distractiv, ca și cum ar fi o soluție prin care se îndepărtează plictiseala. Sunt copii care adoră să fie mereu în preajma părinților, se simt bine cu ei, se distrează mereu cu aceștia, de aceea sunt dornici să se implice mereu în astfel de activități alături de adulți.

Copiii sunt încântați în ziua de azi de gadget-uri, de calculatoare și tablete, și părinții sunt nevoiți să le cumpere la un moment dat astfel de cadouri sofisticate și scumpe. Pot cumpăra și gadget-uri mai ieftine, cum sunt modelele de
smartwatch copii care sunt apreciate de cei mici. Conform producătorilor, astfel de telefoane inteligente sunt utile pentru monitorizarea copiilor cu ajutorul poziționării GPS, Wi-Fi, LBS. De asemenea aceste dispozitive au și un buton SOS care dacă este setat corespunzător, poate alerta telefonul părinților atunci când copilul depășește un perimetru de siguranță.
Cum afectează negativ televizorul capacitatea de concentrare a copiilor? Potrivit specialiștilor, copiii care se uită multe ore la televizor vor avea în timp probleme de concentrare. Datele statistice arată că riscul de probleme de concentrare este destul de mare la copiii cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani dacă stau zilnic cel puțin o oră la televizor. În aceea ce privește copiii mai mici, care au în jur de 2 ani, nu este recomandat deloc să se uite la televizor pentru că pot avea tulburări de vorbire.

Cum dezvolți creativitatea la copii?
Educația estetică presupune realizarea unor activități care să dezvolte creativitatea copiilor. Este foarte important acest lucru pentru formarea și dezvoltarea lor, mai ales că activitățile și obiectele artistice sunt distractive, interesante, inspiraționale.
Mișcarea prin dans, gesturile artistice și poveștile din imaginație au în comun faptul că în toate aceste procese, copiii își exprimă sentimentele într-un nou limbaj. Creativitatea este foarte importantă pentru dezvoltarea copiilor și se poate manifesta prin foarte multe activități. Creativitatea înseamnă să faci ceva nou și nu este o sarcină tocmai ușoară. Copiii trebuie să se bucure de experiențele senzoriale și estetice, din propriile lor activități creative. Când vor fi mari, ei își vor aminti aceste lucruri din copilărie, mai ales dacă le-au plăcut foarte mult.
Părinții trebuie să ducă copiii la grădiniță, pentru că aici au parte de activități creative, dar și la alte cursuri care pot fi foarte importante pentru cei mici, ca de exemplu: dans, teatru, balet, desen, pictură, muzică, înot și altele.

Copiii trebuie să facă activități, plimbări frumoase și împreună cu părinții, iar dintre acestea câteva exemple sunt:
• Observarea naturii, a florilor, a frunzelor copacilor, a plantelor deosebite din Grădina Botanică.
• O excursie la țărmul mării pentru a face castele de nisip și a culege scoici.
• Vara pot face bărcuțe din scoarță de copac sau din coji de nuci, pe care le dau pe apă.
• Iarna trebuie să meargă la patinaj sau la săniuș.
• Toamna pot culege frunze pentru a le picta.
• Primăvara sau vara pot culege flori de câmp pentru a le presa și apoi mai târziu pot realiza felicitări handmade interesante.
• Activitățile în grădină sunt foarte interesante pentru copii. Ei pot fi învățați să planteze flori, să culeagă fructe, pot învăța care sunt plantele medicinale, legumele, etc.
• În weekend pot merge la pădure cu părinții pentru a face un picnic în natură.
• Excursiile cu bicicleta sunt apreciate de copii.
• O vizită la
Grădina Zoologică poate fi interesantă pentru copii, pentru că ei vor învăța despre comportamentul și modul de viață al animalelor. Ei trebuie să vadă o mare diversitate de animale, să observe cu atenție modul lor de manifestare. Ei pot avea chiar și acasă anumite animale de companie – un câine sau o pisică – pentru că îi ajută în formarea empatiei.
Copiii trebuie să se bucure de toate anotimpurile și să petreacă momente minunate alături de părinții lor în natură. Activitățile in natură sunt deosebit de distractive pentru copii și sunt o modalitate de a explora și a descoperi mediul înconjurător.
.