· articole
· intamplari

Cum sa il inveti sa se hraneasca singur ?png"/>
Este o adevarata aventura, dar satisfactia oferita de cel mic in momentul in care mananca singur este nepretuita.

Toți ne dorim copii independenți, care să se descurce foarte bine pe cont propriu, stăpâni pe sine și care dau dovadă de multă ambiție și încredere în sine. Un copil care se hrănește singur este visul oricărui părinte, mai ales dacă acest lucru se întâmplă în ordine și curățenie.

Fără să vrem să va dezamăgim, starea naturală a copiilor este jocul și rareori jocul cu mâncarea implică ordine și curățenie. Dar de ce să îi lăsăm să se joace cu mâncarea? Pentru că exact acesta este procesul de învățare. Aceștia sunt pașii firești prin care trece un copil, evoluând de la suptul laptelui de la sânul mamei, până la vârsta adultă, când mânuiește cu dexteritate tacâmurile.

Relația copilului cu mâncarea este una specială , deoarece mâncarea este cea care îl hrănește, îl ține în viață și îi furnizează nutrienții atât de necesari dezvoltării și creșterii. Psihologii recomandă o interacțiune directă între copil și mâncare, pentru că pe termen lung beneficiile sunt neprețuite.

Permite-i să experimenteze

Totul începe odată cu diversificarea, și dacă stăm să ne gândim, atunci când bebelușii sug lapte de la sân, ei ating, simt, sunt conectați cu mâncarea. Este o interacțiune intimă și o relație foarte strânsă cu ceea ce mănâncă. În momentul în care începem diversificarea copilului noi avem un bagaj informațional care cuprinde printre altele și mesaje precum: „ să nu ne murdărim corpul și hainele”, „să mâncăm ordonat”, „să îl hrănesc eu pe copil ca să învețe cum să mănânce frumos”, mesaje care provin din societate și din propria noastră copilărie.

Este firesc să urmăm aceste mesaje și să ascultăm sfaturile care ne ajută să avem un copil ordonat și curat, dar în același timp hai să înțelegem comportamentul unui bebeluș cu primele ocazii în care ia contact cu mâncarea: sunt atrași de culori, gusturi, texturi, mirosuri și, cel mai important, acestea primează în raport cu curățenia și ordinea, concepte de care bebelușii nu sunt conștienți și implicit nu le urmăresc.

Experimentând singuri, strângând fructele în mână, simțind cum curge zeamă pe mânuțele lor și simțind diferențele de texturi ale diverselor alimente, ei trăiesc niște experiențe senzoriale foarte puternice. Simțul tactil este foarte important pentru bebeluși și copii, și mai ales a simți cu gura, și ne putem da seama de lucrul acesta gândindu-ne la imaginea clasică cu „bebelusul care bagă tot în gura”. Copiii nu fac altceva decât să experimenteze lumea, să o cunoască în acest mod.

De asemenea, controlul asupra situației este un aspect important, deoarece o persoană (fie ea și copil), se simte mult mai sigură pe sine, mai stăpână pe situație, când deține controlul asupra activității pe care o desfășoară. Controlul asupra modului în care mănâncă, deciziile asupra alimentelor pe care le consumă sunt aspecte care susțin dezvoltarea în copil a acelor trăsături pe care le-am menționat la începutul articolului: independență, ambiție, încredere în sine.

Nu este greu să faci curat după masă

Știm că este greu să cureți bucătăria după fiecare masă a bebelușului/copilului, în condițiile în care te-ai hotărât să îl lași să mănânce singur, dar există soluții: poți întinde de exemplu o față de masă de plastic mai veche sub scaunul de servit masa, când este bebeluș, sau poți să îi așezi sub farfurie 2 șervețele întinse, dacă este mai mare.

Aceeași deschidere vă recomandăm să aveți și în legătură cu utilizarea tacâmurilor . Copiii învață foarte mult din comportamentul nostru, astfel încât dacă îi vom așeza la masă cu noi, sau vom mânca în același timp cu ei, copiii vor prinde repede cum se folosesc tacâmurile. Ca orice proces de învățare, cuprinde și eșecuri (adu-ți aminte cum ai învățat să mergi pe bicicletă, sau cum te descurcai primele dăți când ai urmat școala de șoferi) și important este să îi susținem și să fim alături de ei.

Ținând cont de tot ce v-am prezentat mai sus, nu înseamnă că nu trebuie să existe reguli privind servirea mesei . Fiecare familie are setul ei de reguli, fiecare persoană (părinte) are un prag personal de sensibilitate și de acceptare, astfel încât poți comunica copilului tău ce poate și ce nu poate să facă în timpul mesei. Răspunsul la întrebarea „cum îl înveți să se hrănească singur?” este simplu: lăsându-l să experimenteze, susținându-l, și în același timp directionandu-l ușor cu reguli și indicații. Astfel, momentul servirii mesei va deveni un moment plăcut pentru toți membrii familiei.

Echipa Parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent