· articole
· intamplari

Cum sa iti lauzi copilul. Exemple de: asa da si asa nu0-9/12311161_916133765090365_7547092528290965175_n.jpg?oh=b090e64681119aeb4abd725f1147ea85&oe=56FA0509"/>
Nemeritate, generale și exagerate, laudele fac la fel de mult rău unui copil ca și critica în exces. Acest lucru se întâmplă deoarece el își formează pe imagine de sine falsă, supraevaluată. În cartea Învață-ți copilul să gândească singur, dr. Elisa Medhus oferă câteva exemple de „așa da”, „așa” nu în materie de laude.

Laude: așa nu!

Nu lăudați în mod excesiv și fără discernământ. Supuși unor astfel de laude ani de-a rândul, copiii noștri nu vor învăța să se judece într-un mod realist. Ei vor da piept cu neputința, întrucât priceperile și talentele despre care li se spune că le-ar avea sunt adesea false sau supraevaluate. Acești când acești copii vor intra în lume, vor realiza într-un mod dureros că, în anumite domenii, nu sunt chiar atât de extraordinari precum au fost lăsați să creadă. De fapt, această percepție falsă a valorii ar putea să le diminueze motivația de a încerca să devină mai buni în domeniile respective.

Incurajarea, cheia succesului

Nu lăudați excesiv de entuziași sau cu nesinceritate. Copiii simt lipsa de sinceritate, care nu ajută în niciun fel unui dialog interior folositor. Unul dintre cei intervievați spunea: Urăsc modul în care oamenii mari vorbesc copiilor, exagerând laudele și adresându-se ca unor țânci. E ca și cum îi consideră prostuți sau ceva în genul ăsta.

Nu lăudați acordând elogii generale sau lipsite de conținut.
Astfel de elogii au iz de subiectivitate, pentru că, sinceri să fim, sunt strict opiniile noastre. Cu siguranță nu dorim copiilor noștri să folosească opiniile persoanelor cu autoritate drept etalonul de aur după care ei își modelează comportamentul și iau decizii în viață. Printre exemple de laude goale se află și acestea: Uau, minunată treabă să mături frunzele alea! Ce hartă minunată ai făcut!

Fereste-l de complexele de inferioritate

Laude: așa da

Lăudați copiii, prefăcându-vă că nu știți că sunt acolo. Spuneți ceva în genul : Erik e bun la combinațiile astea, hai să-l întrebăm pe el sau Ai observat cât de politicoasă a devenit Michelle?
Acest gen de laude are o putere deosebită, întrucât copiii consideră aprecierile nostre sincere și nedeterminate de motivații ascunse.

Lăudați copiii făcînd elogii care îndeamnă la introspecție și apreciere de sine cum ar fi: "Probabil ești foarte mândru de tine." Această abordare îndrumă copiii să se autoevalueze, reflectând la propriile lor acțiuni. În același timp, vor câștiga o înțelegere a propriilor îndemânări și priceperi care, la rândul lor, îi va ajuta să-și definească identitatea.

Lăudați copiii făcând elogii cu trimitere directă. O modalitate este de a face observații imparțiale, cum ar fi remarcile: Uau, ce multe frunze ai măturat din curte! Zece saci! Multă muncă! sau Folosești o mulțime de culori frumoase pentru harta de la geografie, și ia uite câte lucruri te-ai gândit să expui – râuri, munți, orașe! Frumos!

Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursă: “Învață-ți copilul să gândească singur”.
"Cum sa iti lauzi copilul. Exemple de: asa da si asa nu" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent