· articole
· intamplari

Cum sa iti tii micutul sanatos, chiar si inainte de nastere?
Orice mămică doreşte să se asigure mereu că totul merge bine atât pentru bebeluşul ei, cât şi pentru ea.

Cum se poate face acest lucru? În primul rând, prin monitorizarea evoluţiei sarcinii cu ajutorul ecografiei în sarcină.

În funcţie de perioada în care o facem, ea ne ajută să aflăm informaţii preţioase despre bebeluşul nostru (dacă există vreo anomalie, dacă totul decurge bine etc.). De aceea, am stat de vorbă cu specialiştii de la MEDAS Feminis pentru a afla mai multe despre ecografia în sarcină, despre tipurile ei şi despre scopurile pentru care sunt realizate.

Ecografia în sarcină este o procedură inofensivă, care nu afectează nici mama şi nici fătul şi, de aceea, se poate repeta oricând pe perioada sarcinii. Mai precis, această ecografie este o investigaţie medicală care foloseşte unde sonore de înaltă frecvenţă (adică ultrasunete). Sonda/ traductorul emite unde sonore care reflectă structurile din corpul uman, inclusiv copilul; aceste unde sunt transformate de ecograf în imagini, vizibile pe ecran.

Ecografia obstetricală foloseşte mai multe moduri ecografice:
● mod convenţional 2D – care permite studiul organelor interne
Doppler color şi spectral, Power Doppler – pentru studiul vaselor de sânge şi al inimii
● modurile 3D şi 4D – pentru examinarea suprafeţelor
● moduri ecografice speciale – STIC, TUI, OmniView etc., cu care sunt dotate ecografele de ultimă generaţie.

În sarcină sunt recomandate mai multe ecografii, la anumite vârste ale sarcinii, care au scopuri medicale bine definite.

În trimestrul I sunt recomandate două tipuri de ecografii:
ecografia pentru diagnostic de sarcină (sub 9 săptămâni)
• şi cea de morfologie fetală de trimestrul I (între a 11-a şi a 13-a săptămână + 6 zile, vârsta optimă fiind de 12 săptă¬mâni). Aceasta se asociază cu bitestul (sau cu screening-ul biochimic, cum e cunoscut) pentru aprecierea riscului de anomalii cromozomiale.

Aceste ecografii stabilesc vârsta sarcinii şi data probabilă a naşterii, localizează sarcina (intrauterin, extrauterin), depistează sarcinile multiple, identifică structurile fetale, confirmă viabilitatea sarcinii şi permit examinarea uterului şi a altor structuri pelvine. În anumite situaţii, aceste ecografii identifică sau sugerează prezenţa unor anomalii fetale.

În trimestrul II este recomandată cea mai importantă ecografie de sarcină, ecografia de morfologie fetală de trimestrul II – între 20 şi 24 de săptămâni, ideal la 22 de săptămâni. Ea permite examinarea structurilor fetale şi depistarea unor eventuale anomalii, monitorizarea creşterii fetale, examinarea vascularizaţiei fetale, ombilicale, materne, observarea mişcărilor şi activităţii fetale sau examinarea placentei şi verificarea cantităţii de lichid amniotic. În plus, acest tip de ecografie identifică sexul fetal, permite măsurarea lungimii colului şi asistarea unor teste prenatale (amniocenteza).

În trimestrul III se practică ecografia de morfologie fetală de trimestrul III, între săptămânile 30 şi 34, ideal la 32 de săptămăni. Aceasta repetă, practic, paşii urmăriţi de ecografia de trimestrul II, cu care se completează. În plus, ea aduce informaţii importante pentru apropierea naşterii, prin: monitorizarea creşterii fetale, determinarea poziţiei fătului, verificarea cantităţii de lichid amniotic, evaluarea poziţiei finale a placentei şi a maturităţii ei sau prin evaluarea stării de bine fetale (depistarea precoce a semnelor de suferinţă fetală).

.

"Cum sa iti tii micutul sanatos, chiar si inainte de nastere?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent