· articole
· intamplari

Cum sa ne ajutam copiii sa iubeasca lectura si cartile?
Copilului dumneavoastra ii place sa se uite la televizor, sa se joace pe calculator, sa navigheze pe internet si sa asculte muzica. Nu e nimic rau cu toate aceste activitati, atat timp cat sunt facute cu moderatie. Celor mai multi parinti le-ar placea sa-si vada copii interesati de activitati mai constructive, cum ar fi cititul, dar problema este cum sa convingi copilul sa deschida o carte de bunavoie, de cateva ori pe saptamana.


O metoda foarte buna este sa le cititi chiar dumneavoastra copiilor.

Astfel pot sa invete sa aprecieze cartile, magia unei povesti frumoase, şi vor incepe sa iubeasca si ei cartile si cititul.

Multi copii asociaza cititul cu scoala si cu temele pentru acasa, dar dumneavoastra trebuie sa le aratati ca o carte poate fi o aventura palpitanta, o adevarata placere, si ca imaginatia ii va purta pe taramuri necunoscute unde vor intalni personaje noi si situatii spectaculoase.

• Creati un moment special pentru citit: dupa cina, inainte de culcare. Fixarea unei rutine creeaza o asteptare si le spune copiilor ca si pentru dumneavoastra este un moment special, pe care il petreceti impreuna in fiecare zi.

• Incepeti de la coperta, citind titlul si numele autorul si al ilustratorului. Intrebati-i despre ce cred ei ca este cartea. Discutati pe marginea ilustratiilor. Intrebati-i ce cred ca se intampla mai departe. Incurajati copiii sa se implice pe masura ce cititi, sa puna intrebari, sa faca remarci, sa ghiceasca ce se va intampla mai departe. Dati-le voie sa va intrerupa si sa participe activ.

• Schimbati tonul vocii si viteza cu care cititi in functie de evolutia povestirii. Subliniati cuvinte, reprezentati sentimentele personajelor prin mimica si gesturi.

• Cel mai important este sa va simtiti bine impreuna. Sa radeti impreuna, sa fie un timp placut petrecut impreuna. Lasati-va imaginatia sa zboare pe masura ce cititi impreuna povesti minunate.

• Nu va feriti sa cititi aceeasi carte de mai multe ori. Copiilor le plac familiaritatea si predictibilitatea unei povesti pe care o stiu deja. Recititi cărtile favorite si, in acelasi timp, introduceti mereu carti noi. Este loc suficient in inima si mintea copilului dumneavoastra pentru toate.

• Incepeti de la varste mici, cu carti cu ilustratii simple, citindu-le zilnic. Lasati cartile copiilor la indemana lor, puneti-i pe copiii mai mari sa le citeasca celor mici cu voce tare, in timp ce va vedeti de treburi prin casa.

• Mergeti impreuna cu copiii la librarie sau la biblioteca si alegeti impreuna cartile. Alegeti carti care va plac si dumneavoastra, dar incercati sa oferiti varietate in cartile pe care le cititi copiilor.

• Fiti un exemplu pentru copiii dumneavoastra: cititi si vorbiti despre ceea ce cititi. Oferiti carti drept cadouri, dati-le copiilor de inteles ca pentru dumneavoastra cartile sunt un lucru deosebit.

Articol oferit de Editura Cartea Copiilor
www.carteacopiilor.ro.

"Cum sa ne ajutam copiii sa iubeasca lectura si cartile?" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
deobicei parintii care isi pun copii sa citeasca cu forta nu mai citesc de multa vreme. Pe copil il faci sa citeasca prin propiul comportament, ii vei starnii curiozitatea atunci cand vei sta concentrat asupra unei carti :)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.42
voturi 7


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent