· articole
· intamplari

Cum scapi de balonare
După ce mănânci se instalează senzația de balonare.

Află din ce cauză se produce balonarea și cum o poți combate!

Gazele se formează în tractul digestiv fie atunci când înghiți și aer odată cu mâncarea, fie sunt produse în colon de bacteriile care lucrează pentru a digera alimentele.

Unele persoane se balonează frecvent, odată cu consumul unor alimente care conțin proteine și grăsimi, iar altele se balonează aparent fără niciun motiv alimentar. Pur și simplu, echilibrul bacteriilor din colon oscilează și, în acest caz, te poți balona de la mâncăruri care altădată nu ți-au produs niciun disconfort de acest gen și pe care le considerai sigure și inofensive. În afara proteinelor și grăsimilor, cei care suferă de intoleranță la lactoză se balonează atunci când consumă produse lactate sau care conțin lactate (cum ar fi înghețata), și asta pentru că le lipsesc enzimele care digeră zahărul din acestea.

· Ce sunt colicile si cum le prevenim

Cum combați balonarea
Dacă te simți des balonată, supraveghează-ți cu atenție alimentația și evită să mănânci ceea ce ai constatat că îți face rău. Într-adevăr, în acest fel nu vei putea avea un regim perfect echilibrat din punct de vedere nutritional, dar măcar nu te vei mai confrunta cu neplăceri provocate de balonare. În plus, aceste restricții sunt, cel mai probabil, temporare. Fie pentru că nivelul bacteriilor își regăsește echilibrul, fie pentru că poți încerca să reintroduce în alimentația ta vinovații de producerea gazelor, treptat, unul câte unul.

Pentru a identifica acele alimente care îți tulbură confortul, îți recomandăm să ții un jurnal în care să scrii ce mănânci și ce efecte apar.

Există o listă de alimente care prezintă risc crescut de a balona, iar aceasta include varza, fasolea, lintea, cartofii, porumbul, conopida, broccoli, sparanghelul, ceapa, ardeiul gras, cerealele integrale. Acestora li se adaugă băuturile carbogazoase, sucul proaspăt de portocale, cafeaua și ciocolata fierbinte.

Cinci recomandări care te ajută să te simți mai bine:
· Mănâncă puțin, dar des.
· Nu bea apă în timpul mesei.
· Nu folosi gumă de mestecat. · Fă sport.

Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI.

"Cum scapi de balonare" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent