· articole
· intamplari

Cum tratam mofturile la masa?png"/>
Nu este chiar asa de greu sa il convingi pe cel mic sa manance tot din farfurie. Iata cum poti proceda.

Am întânit adesea părinți care se plâng de comportamentul copiilor lor atunci când vine vorba de servirea mesei . Ca părinți, trebuie însă să faceți diferența între un copil care face mofturi la masă și unul care are probleme de alimentație .

Există anumite preconcepții care afirmă că un părinte trebuie să ia măsuri mai severe pentru a convinge copilul să mănânce ce i se pune în față. Această metodă poate funcționa la unii copii dar, în general, consecințele sunt negative: respingere totală din partea celui mic. Și atunci întrebarea rămâne: cum tratăm mofturile la masă?

Ce să NU spui
Mănâncă salata te rog! – Dacă cel mic a mâncat tot din farfurie dar refuză să se atingă de salată, primul tău instinct este să faci orice numai să îl convingi pe cel mic să mănânce. Nu face greșeala asta. Ai mai multe șanse ca el să mănânce un anumit tip de mâncare dacă tu nu îl bați la cap cu asta.

Nu primești desert! – Când folosești desertul ca mită, probabil crezi că apelezi la latura copilului care ar face orice pentru dulciuri. În realitate, copilul vede acest lucru ca pe o recompensă că face ceva ce lui nu îi place. E ca și cum i-ai spune ”fă curat la tine în camera și primești ciocolată”. În mintea lui, cel mic va asocia mâncatul cu o povară.

Nu o să te faci mare/puternic dacă nu mănânci asta! – Peștele e bun pentru creier, pastele îți dau multă energie și portocalele sunt pline de vitamina C. Toate aceste afirmații sunt adevărate, dar când i le spui celui mic, nu faci decât să pornești un fel de război pentru putere. Copiii trebuie să învețe despre alimentația sănătoasă, dar nu la ora mesei. Tu cum ai reacționa dacă ar veni cineva să îți spună despre beneficiile somnului exact când ești pe punctul de-a adormi?

Ce poți face
”Vinde” legumele – Aceste ingrediente sunt coșmarul fiecărei mămici. Fierte și aparent fără gust, se pare că doar tu ești dornică să le consumi. Munca ta de convingere ar fi mai ușoară dacă pui câteva legume lângă un preparat pe care cel mic îl consideră delicios. Pune mazărea lângă pui și cel mic va fi mai tentat să o mănânce. Fă sosuri pentru mâncare pe bază de legume. Un alt truc este să pui legumele primele pe masă. Până îți faci de lucru și aduci restul bunătăților, cel mic va gusta deja din legume.

Mănâncă împreună cu el – Copiii care iau cina cu familia lor tind să mănânce mai sănătos, au note mai bune, etc. Ceea ce trebuie să știi este că cel mic probabil nu va rezista prea mult alături de voi la masă. Fii fericită dacă reușești să ții un copilaș de 4 ani timp de 15 minute pe scaun. Dacă ai mai mulți copii și cei mai mari termină masa mai repede, lasă-i să plece în altă camera deoarece vor distrage atenția celor mai mici care vor ignora complet mâncarea din fața lor.

Spune-i că nu poți găti la comandă – Fii sinceră cu cel mic și spune-i ”Asta am pregătit pentru masa de azi. Dacă nu îți place, poți să nu mănânci, dar nu avem nimic altceva de mâncare”. Este posibil ca cel mic să refuze masa inițial dar se va răzgândi rapid. Nu îți face griji, nici un copil nu a murit pentru că nu a mâncat la cină într-o zi.

Tu ce alte metode folosești pentru a-l convinge pe cel mic să mănânce la masă?

Echipa Parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent