· articole
· intamplari

Cum vorbesti cu copilul tau despre sex

Autor: Anonim
data publicarii: 11.07.14


jpg?width=388&height=258"/>
Subiectul sexului nu trebuie evitat. Tu ai discutat cu copilul tău despre aceste lucruri?

Sexul este un lucru natural care face parte din viața tuturor - inclusiv cea a copilului tău.

Pentru un părinte poate fi greu să deschidă subiectul sexului când este vorba de propriul copil. Este normal să îți faci griji în această privință, poate fi dificil să porți o discuție de acest gen cu cel mic, însă este necesară.

Din păcate, vârsta medie la care tinerii își încep viața sexuală este din ce în ce mai mică. Dacă acum un deceniu vârsta medie era de 19 ani, în zilele noastre a scăzut până la 15 ani. Acest lucru te poate impacienta și poate că ai și motive, dar acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să vorbești cu copilul tău despre sex.

Deși este recomandat să discuți cu copilul tău despre sex de la vârste fragede, niciodată nu este prea târziu să ai acea primă discuție. Probabil că „cel mic” deja a aflat câte ceva despre sex, dar nu știe mare lucru și este destul de confuz.

Pentru început, trebuie să ai o relație deschisă cu copilul tău, pentru ca el să se simtă confortabil când vei deschide subiectul acesta delicat. Cu siguranță el are multe întrebări pentru tine, însă îi este jenă să ți le pună. De asemenea, nici ție nu îți este prea ușor să deschizi acest subiect din senin.Încearcă să nu faci totul să pară prea formal, pentru că îl poți inhiba și va încerca doar să scape de discuție cât mai repede. Chiar dacă este un subiect cât se poate de important, fă să pară o simplă conversație lejeră.

Profită de ocaziile care se ivesc zi de zi, fie că vecina (sau o femeie necunoscută de pe stradă) este însărcinată, fie că la televizor apare o scenă de sex. Acestea sunt oportunități perfecte pentru a deschide subiectul în așa fel încât copilul tău să se simtă confortabil.Dacă ai un copil încă mic, nu este cazul să îi vorbești deja despre bolile cu transmitere sexuală, de exemplu. Începe prin a-i explica în ce fel sunt fetițele diferite de băieței, explică-i în mare cum se nasc copiii (evită descrieri de genul „când mami și tati se iubesc, se iau în brațe și se pupă”, îl poți înduce în eroare foarte repede).
Dacă ai un preadolescent, este timpul să îi explici ce schimbări au loc în timpul pubertății atât la fete, cât și la băieți.
De asemenea, acum poți începe să vorbești cu el despre și despre întâlniri și relații. Nu uita să te afli mereu la curent cu ce face copilul tău: simpatizează pe cineva? Prietenii lui au întâlniri? Ce consideră el că trebuie făcut la o întâlnire? Nu uita să aduci vorba și de masturbare.Când copilul tău ajunge la adolescență, a venit în sfârșit momentul de care poate te temeai: trebuie să ai cu el discuții despre sex. Află de la el de la ce vârstă consideră că este ok să își înceapă viața sexuală, cum anume decide care este momentul potrivit, întreabă-l ce știe despre contracepție și boli cu transmitere sexuală.

Nu încerca să îl speri! La un moment dat, adolescentul tău oricum își va începe viața sexuală, așa că nu este cazul să îi spui că poate deveni oricând mamă sau tată sau poate lua SIDA fără să își dea seama. Sexul este un lucru natural, așa cum am spus și mai sus, iar copilul tău trebuie să fie pregătit pentru viața de adult, nu speriat.

Se întâmplă des ca părinților să le fie jenă să poarte aceste discuții cu copilul lor, astfel încât pur și simplu evită să o fac și îi lasă să descopere singuri din reviste, de pe internet sau de la prieteni. Însă aceasta nu este o rezolvare!

Text Alina Neamtu.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de Anonim

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent