· articole
· intamplari

Cura de primavara! 4 plante de sezon care sunt o reala sursa de sanatate
Adu primăvara în alimentația ta printr-o cură cu verdețuri proaspete și pline de nutrienți, bogate în fibre vegetale și vitamine, minerale, enzime, principii fitoterapeutice, ajutându-ți în felul acesta organismul să-și refacă energia pierdută în lunile de iarnă.
Leurda, vedeta primăverii

Popular i se spune și usturoiță, întrucât frunzele și tulpinile ei au gust și miros puternic de usturoi. Și s-ar părea că, din punct de vedere terapeutic, este mai valoroasă decât acesta. Frunzele fragede, tinere se recoltează în martie-aprilie. Principalii nutrienți: vitaminele A și C, din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide, proteine.

Cura cu leurdă durează cel puțin zece zile, timp în care se consumă zilnic câte o salată de leurdă (o mână de frunze proaspete, tocate mărunt, o linguriță de oțet de mere, un vârf de cuțit de sare și o jumătate de linguriță cu ulei), dimineața, cu o jumătate de oră înaintea micului dejun.

Curăță sângele de substanțe toxice, întărește sistemul imunitar, reduce hipertensiunea arterială, intervine în ateroscleroza coronariană, scade nivelul colesterolului, iar prin prevenirea apariției trombozelor și tromboflebitei, prin fluidificarea sângelui și dizolvarea plăcilor de colesterol, reduce considerabil riscul de accidente vasculare. Stimulează capacitatea de memorare, combate insomniile, amneziile, amețelile de dimineață, stările depresive, de anxietate și neliniște, dar și tensiunea la nivelul capului. Și, nu în ultimul rând, previne îmbătrânirea.

· Rețete cu urzici, ștevie și lobodă pentru copii

Urzica, o comoară vegetală

Conține peste 20 de vitamine, săruri minerale și enzime benefice.

Accelerează, datorită conținutului bogat de vitamina K, procesul de coagulare a sângelui, de unde și recomandarea în hemoragii de tot felul, inclusiv în menstruații abundente. Un diuretic excelent, contribuie la dezintoxicarea organismului, previne infecțiile urinare și pietrele la rinichi, dar este și un ajutor prețios în caz de anemii, avitaminoze, deficit de minerale. Pe durata curei, consum-o sub formă de suc proapăt (diluat cu apă), infuzii sau ca atare, crudă (în salate) sau fiartă, minimum 300 grame zilnic, vreme de cel puțin trei săptămâni.

· Cum scapi de balonare

Spanacul, doctor la-ndemână

Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, clorofilă, aminoacizi, mucilagii. O cură cu frunze sau suc proaspăt de spanac este recomandată celor cu sănătate precară sau anemicilor.

Este un excelent întăritor al sistemului imunitar și remineralizant de mare valoare, stimulează digestia și curăță tubul digestiv, întinerește activitatea creierului, acționând benefic în pierderea memoriei și în deficiențele de coordonare motorie, are efecte benefice în caz de anemie, scade nivelul colesterolului, tonifică miocardul și stimulează activitatea inimii, crește cantitatea de urină eliminată, stimulează secrețiile gastrice și biliare, previne infecția gingiilor, favorizează eliminarea viermilor intestinali.

Ștevia, inamicul grăsimii

Conține vitamine (A, C, E), oligoelemente, mucilagii, aminoacizi, uleiuri flavonoide, pectine, fibre.

Consumată în salate, sub formă de suc sau de infuzie, ștevia alungă oboseala, normalizează nivelul zahărului din sânge și micșorează pofta de dulciuri și alimente bogate în grăsimi, controlând astfel apetitul, contribuie la eliminarea toxinelor, facilitează asimilarea fierului, prevenind astfel anemia, reglează presiunea arterială.

Foto: 123RF, Sursă: Sănătatea de AZI .

"Cura de primavara! 4 plante de sezon care sunt o reala sursa de sanatate" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent