· articole
· intamplari

Darurile pe care le faci copilului

Autor: raul
data publicarii: 26.05.03


Ca parinte, ai multe daruri vitale de oferit copilului tau. Unele sunt subtile, dar toate sunt foarte importante. Daruirea lor va face din tine un parinte bun. Primirea lor va ajuta copilului sa devina o persoana sanatoasa, fericita, capabila.
Iubirea neconditionata

Iubirea sta la baza relatiei dintre tine si copil. Ea trebuie sa curga liber in ambele directii. In acelasi fel in care copilul te iubeste fara urma de indoiala, si tu trebuie sa ii oferi iubirea ta. Iubirea ta nu trebuie de depinda de felul in care arata sau se comporta copilul. Nu trebuie sa fie folosita ca recompensa sau retrasa ca pedeapsa. Iubirea pentru copil este constanta si indiscutabila si este de datoria ta sa o faci sa apara asa, in special cand copilul a facut ceva rau sau trebuie impuse anumite limite sau trebuie corectat un anume comportament. Iubirea pentru copil trebuie sa fie separat si mai presus de orice sentiment trecator de manie sau frustrare referitor la comportamentul lui. Nu confunda niciodata actiunile cu copilul si niciodata nu il lasa sa creada ca ar fi altfel. Cu cat se simte mai in siguranta in iubirea ta, cu atat va fi mai sigur pe fortele proprii in viitor.


Respectul de sine

Unul dintre cele mai importante daruri pe care le faci ca parinte este ajutorul dat copilului in dezvoltarea respectului de sine. Acesta nu este un proces nici usor si nici rapid. Respectul de sine, increderea si credinta in fortele proprii, caramizile stimei si consideratiei fata de sine, au nevoie de ani pentru a se dezvolta si stabili. Copilul are nevoie de permanent suport si incurajare pentru a-si descoperi calitatile. Inainte de a invata sa creada in el insusi, el are nevoie de tine ca sa crezi in el. Iubindu-l, petrecand timp cu el, ascultandu-l si laudandu-i realizarile, il ajuti in acest proces. Daca el are incredere in iubirea, admiratia si respectul tau, va fi mult mai usor pentru el sa-si dezvolte un respect de sine solid, care il va ajuta sa creasca fericit si emotional sanatos.


Valorile si traditiile

Indiferent daca vrei sau nu sa transmiti copilului tau valorile si credintele tale, el va absorbi o parte din ele prin simplul fapt ca traieste impreuna cu tine. El va observa cat de disciplinat esti cand lucrezi, cat de tare crezi in credintele tale si daca practici ceea ce predici. El va participa la ritualurile si traditiile familiei si se va gandi la semnificatia lor. Nu poti pretinde ca el sa adopte toate opiniile tale, dar poti sa ii prezinti credintele tale intr-un mod onest, clar si care sa fie pe masura varstei si gradului de maturitate al copilului. Ghideaza si incurajeaza copilul, nu-i da numai comenzi. Incurajeaza intrebarile si discutiile, cand varsta si limbajul permit, in loc sa incerci sa fortezi asimilarea valorilor tale de catre copil.

Daca valorile tale sunt bine argumentate si daca crezi cu adevarat in ele, copilul va adopta probabil multe dintre ele. Daca actiunile tale sunt inconsistente, ceea ce se intampla oricui, cel mai ades, copiii sunt cei care vor clarifica lucrurile pentru tine, ori subtil prin intermediul comportamentului lor ori, la copiii mai mari, mult mai direct, nefiind de acord cu tine.

Drumul catre dezvoltarea unui sistem de valori nu este drept si nici fara greseli. El cere o flexibilitate construita pe fundatii solide. Cunoasterea de sine, dorinta de a asculta copilul si a te schimba atunci cand este nevoie si, mai presus de toate, o demonstratie a respectului tau fata de traditii vor ajuta cel mai bine relatia dintre tine si copil. In timp ce alegerea valorilor si principilor va fi, intr-un final, facuta de copil, el depinde de tine pentru a-i oferi baza pentru aceasta alegere, prin gandurile, ideile si mai ales actiunile tale.


Bucuria de a trai

Bebelusul tau nu are nevoie sa fie invatat sa fie bucuros, dar el are nevoie de permisiunea si, din cand in cand, incurajarea ta pentru a da frau liber entuziasmului sau natural. Cu cat esti mai bucuros, in special cand esti impreuna cu el, ca atat mai minunata i se va parea viata si cu atat mai mare pasiune o va trai. Daca aude muzica, va dansa. Daca soarele straluceste, isi va ridica fata catre cer. Daca este bucuros, va rade. Aceasta exuberanta este deseori exprimata prin atentia si curiozitatea cu care priveste lumea inconjuratoare, dorinta de a explora locuri si lucruri noi, nerabdarea de a cuceri lumea, de a incorpora noile imagini, obiecte si oameni in propria lui experienta.

Nu uita insa, copiii au temperamente diferite, unii, aparent, mai exuberanti decat altii, unii mai zgomotos laudarosi, unii mai jucausi, unii mai rezervati. Dar fiecare copil isi manifesta bucuria de a trai in felul lui propriu si personal, si este de datoria ta ca parinte sa il descoperi si sa hranesti bucuria de a trai a copilului tau.


Sanatatea

Sanatatea copilului tau depinde intr-o foarte mare masura de grija si indrumarea pe care i-o oferi in primii ani de viata. Inceputul il reprezinta perioada de graviditate prin grija care o ai fata de tine si prin apelul la ingrijirea medicului. Poti ajuta la protejarea si intarirea organismului copilului prin vizite regulate la medic, ferindu-l de accidente, oferindu-i o hrana sanatoasa si incurajand practicarea exercitiilor fizice pe tot timpul copilariei. Tu trebuie de asemenea sa duci o viata sanatoasa, evitand ceea ce dauneaza sanatatii, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, drogurile si lipsa de activitate fizica. Astfel vei oferi un exemplu sanatos copilului tau, un exemplu bun de urmat.


Siguranta si securitatea mediului ambiant

In mod normal, doresti sa oferi copilului tau un camin sigur, confortabil. Aceasta inseamna mai mult decat un loc caldut unde poti sa dormi si o colectie de jucarii. La fel de important ca furnizarea unui adapost sigur si protejat din punct de vedere fizic, poate chiar mai important, este crearea unui camin sigur din punct de vedere emotional su un minim de stress si un maxim de consistenta si dragoste.

Copilul tau poate sesiza problemele existente intre alti membrii ai familiei si poate fi tulburat din aceasta cauza, de aceea este foarte important ca toate problemele familiale, chiar si conflictele minore, sa fie tratate direct si sa fie rezolvate in cel mai scurt timp posibil, prin cooperare. Aceasta poate necesita apelul la sfaturi din afara familiei, dar trebuie avut in vedere ca bunastarea familiei mentine un mediu propice pentru dezvoltarea copilului si il va ajuta sa isi fructifice potentialul. Tratarea efectiva a conflictelor si diferentelor in cadrul familiei il vor ajuta, in ultima instanta, sa fie mai sigur pe abilitatea sa de a rezolva conflicte si neintelegeri si ii va furnize un exemplu pozitiv pentru rezolvarea incercarilor prin care va trece.


Indemanarea si talentul

Pe masura ce copilul creste, el isi va dezvolta si perfectiona indemanarea si talentul in toate domeniile posibile. Tu trebuie sa il ajuti cat mai mult cu putinta incurajandu-l si furnizandu-i echipamentul si instructiunile de care are nevoie. Este foarte important sa nu uiti urmatoarele doua lucruri: copilul tau va invata cel mai bine intr-un mediu in care se simte in siguranta, in care are incredere si in care este iubit, si faptul ca el va invata cel mai bine daca informatia ii este prezentata intr-un mod care va genera raspunsuri pozitive din partea lui. Anumite informatii sunt cel mai bine prezentate prin joaca, limbajul copiilor.

Copiii mici invata extrem de mult prin joaca, mai ales prin joaca cu parintii sau cu alti parteneri de joaca. Anumite informatii sunt cel mai bina invatate sau asimilate prin experienta, invatarea prin expunere la anumite locuri, oameni, activitati si experiente. Alte lucruri sunt invatate din povesti, carti cu poze, reviste. Altele prin observarea mediului inconjurator, uneori prin observarea parintilor, alteori prin observarea altor copii sau adulti.

Daca iti place sa inveti si faci din descoperire un lucru amuzant pentru copil, el isi va da repede seama ca acumularea de cunostiinte poate fi atat o sursa de satisfactii personale cat si un mod de a te multumi. Secretul consta in a-i oferi destule oportunitati si in a-l lasa sa invete in modul si ritmul lui propriu.

.

"Darurile pe care le faci copilului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de raul

Evaluare
scor mediu 4.17
voturi 17


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent