· articole
· intamplari
ultimele mesaje   |   reguli  |   ajutor  |   lista membrilor
Ultima vizita a fost

Index www.parinti.com > Dezvoltarea, educatia si timpul liber al copiilor >Educatie > De ce ?
< subiectul anterior :: subiectul urmator > pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  »
subiect nou  raspunde
Esti dispus sa accepti intotdeauna intrebarea DE CE de la copilul tau?
DA
96%
 96%  [ 48 ]
NU
4%
 4%  [ 2 ]
voturi totale : 50

autor De ce ?     
res

13.01.2006 4:43   De ce ?  citat 

De ce ? .......este o intrebare pe care copiii ne-o pun. De prea multe ori ii repezim si le spunem mai lasa-ma si-n pace!, dar de foarte multe ori le spunem cum trebuie sa faca si tinem ca ei sa execute intocmai cum am spus noi altfel..... Oare de ce? exclamatie intrebare idee

sus

Denunta
Carmella

13.01.2006 5:18     citat 

Pentru ca de foarte multe ori nu exista explicatii, ci trebuie sa faca exact cum ii spunem noi. Sint multe lucruri care pot fi inregistrate de copil pentru ca "asa zic eu", urmind sa descopere singur motivele peste citva timp. In general normele de comportament in societate nu prea pot fi explicate astfel incit copilul sa fie convins ca trebuie sa le aplice intr-adevar. Eu ii zic sa nu vorbeasca in timpul unui spectacol si el ma intreaba "de ce ?". Pot sa-i explic atunci, timp de o ora, ca in sala de spectacol trebuie sa ascultam si sa privim, nu sa vorbim intre noi, ca asta avem timp sa facem si acasa ?! ... asa ca ii spun scurt "taci, ca asa zic eu". E un exemplu bun, zic eu.
Dar tu de ce vorbesti asa telegrafic ? Vad ca doar ne ceri parerea, si-apoi taci. Poate te-auzim si pe tine zambet


sus

Denunta
res

13.01.2006 6:05     citat 

Carmella;
Ai votat ca intotdeauna esti dispusa sa accepti intrebarea DE CE, iar in raspuns te-ai cam cantrazis! Este o intrebare pe care ne-o punem, parinti, copii, dar ... nu stiu de ce nu prea avem rabdare sa si raspundem si (parerea mea!) avem doar de pierdut. La situatia spusa de tine, cu sala de spectacol, in loc sa-i spun imperativ copilului "taci din gura!", poate e mai bine sa-i spun calm "acum nu pot, pentru ca deranjam pe ceilalti, dar las' ca-ti spun acasa, bine?". Teoretic toti cunoastem aceste lucruri , dar practic nu le prea...aplicam! Suntem intotdeauna grabiti, avem problemele noastre care sunt cele mai importante (asa credem noi), nu avem timp, chef, dispozitie pentru asa ceva si.... motive se gasesc intotdeauna ! . M-am simtit deseori frustrat atat cand eram copil, ca si acum cand intreband de ce , mi se raspunde in cel mai fericit caz cu "lasama-n pace!" sau "asa vreau eu!" Mi se pare gresit, nedrept si ...neeficient! idee


sus

Denunta
Sotul_lui_Geranium

13.01.2006 6:11     citat 

D-na Carmella are perfecta dreptate.

Chiar daca exista explicatii, eraspunsuri la "de ce?", nu intotdeauna sunt usor de inteles sau de acceptat de catre copil. Conteaza si varsta, desigur.
Cand ii spui mititelului de 2 ani sa nu se atinga de priza si intreaba "de ce ?", degeaba ii spunem ca se electrocuteaza si moare. El nu are aceste notiuni, si nici nu i se pot explica. [Desigur, inca inainte de a sti sa vorbeasca, pe cand nu avea 1 an, a intins manutza la priza; o palma zdravana peste acea manuta i-a dat toate explicatiile pe care le putea pricepe, cu observatia ca: "tu plangi acum 5 minute , ca sa nu plang eu tot restul vietzii"...]
Sunt multe cazuri in care copilul trebuie fortat sa accepte o anumita conduita. Pana sa i se defineasca totul si sa i se poata explica totul, este nevoie de mijloace mai putin democratice pentru a-i crea o constiintza.
Cand m-a intrebat fata despre timp , am constatat ca nici unui om mare nu poti sa-i lamuresti exact problema (ea avea 3 ani si vreo 4 luni...). asa ca asta i-am si spus.


sus

Denunta
res

13.01.2006 6:43     citat 

Eu sunt convins ca cea mai buna metoda de a educa este convingerea cu argumente, la nivelul de intelegere a fiecaruia desigur. (Nu inseamna ca folosesc aceasta metoda intotdeauna, e mult mai usor cu metode imperative . Eu spun cum cred ca ar trebui sa se procedeze , nu cum procedez sau am procedat) Un copil care a primit o palma ca sa nu faca sau pentru ca vroia sa faca ceva rau (sa puna mana la priza de ex.) , nu va face acest lucru din convingere, ci doar de doar de frica, mai tarziu s-ar putea sa faca tocmai acel lucru interzis! Nu stiu cum se intampla , dar daca ii spuneam fiului meu nu calca in balta exact acolo calca exclamatie intrebare (si mai pot da multe exemple!) Uneori parca fac numai in ciuda , tot invers decat li se cere ! de ce ?

sus

Denunta
Sotul_lui_Geranium

13.01.2006 7:55     citat 

In legatura cu priza: cand a crescut, i-am explicat problema si a inteles-o foarte bine. Chiar si atunci cand am invatat-o sa puna // scoata radioul sau altceva in priza, a tratat lucrurile cu respectul cuvenit.
E o vorba: "Frica pazeste bostanaria"...
Nu trebuie lasat copilul sa se friga pentru ca sa invete ca nu e bine sa te joci cu focul. Cand e nevoie si nu se poate altfel, ii impunem. Cand ajunge la treapta de maturitate necesara intelegerii, ii explicam. Eu unul i-am explicat si cand nu era suficient de matura; chiar daca nu pricepea totul, accepta lucrul ca atare. Totusi, de suficiente ori a trebuit sa-i impun cate ceva cu formula: "asa trebuie"; cand intreba "de ce trebuie asa?", ii spuneam: "Deoacamdata, pentru ca asa zic eu; si cand ai sa mai cresti, ai sa intelegi".
[ Exemplu: Nu poti sa-i spui copilului de ce tanti X e o proasta, dupa ce a auzit intamplator aceasta exprimare... foarte fericit; nici de ce nu trebuie sa afirme acest lucru de fatza cu altii. Cu timpul, cunoscand-o pe tanti X, ii vom explica ce si cum... si va ajunge sa ne dea dreptate...]


sus

Denunta
Sotul_lui_Geranium

13.01.2006 8:02     citat 

Poate parea cam dur ceea ce spun, dar in afara de copiii mei personali ( opera mea ! ) mai am cateva sute de copii "adoptivi"... si ii cunosc chiar foarte bine. Asa ca vorbesc din experientza.
Practica a confirmat un adevar: inainte de a putea fi educat, copilul trece printr-o faza de "dresaj". Razvratirile care apar sunt minore la inceput. Unele sunt periculoase. Daca nu stim unde sa "taiem" aceste razvratiri, ne vom trezi cu un copil problema, un adolescent problema, un adult problema.


sus

Denunta
Carmella

13.01.2006 9:14     citat 

----------
res a scris:
Carmella;
Ai votat ca intotdeauna esti dispusa sa accepti intrebarea DE CE, iar in raspuns te-ai cam cantrazis!
----------


Te dezamagesc, dar nici n-am observat ca e facut sondaj ... adica am vazut cind am deschis subiectul, dar nici n-am citit optiunile ca ti-am citit mesajul apoi m-am grabit sa raspund, apoi am uitat pur si simplu. Deci nu eram eu cu raspunsul ala de parinte model scot limba
Acum, citind optiunile, imi dau seama ca e si o greseala de formulare.
In intrebare apare cuvintul intotdeauna, iar intr-una dintre variantele de raspuns apare cuvintul citeodata. E o contradictie de termeni.
Nu pot sa raspund ca eu intotdeauna citeodata [... sint dispusa sa accept intrebarea de ce de la copilul meu] zambet
Raspunsul asta ar fi varianta 3, deci.


sus

Denunta
Sotul_lui_Geranium

13.01.2006 10:41     citat 

Inteleg mai bine la ce se refera dl. res:
nu e deloc recomandat sa repezim copilul cu "lasa-ma in pace" sau "nu e treaba ta" ! Cat despre "asa vreau eu", poate fi pana la urma inlocuit cu "asa trebuie", sau cu "asa e bine". Desigur, va apare alt "de ce ? ".

Pana la urma, nu ne putem invarti intr-un cerc vicios de genul : de ce ? -- de-aia ! -- da' de ce de-aia? -- pai, uite-asa! -- da' de ce asa? etc. ... Undeva, cumva, trebuie sa trecem prin faza de "dresaj" pe care am mentionat-o anterior. Garantez ca daca se pastreaza echilibrul ( ceea ce e o arta !), copilul va avea de castigat in cele din urma.


sus

Denunta
res

14.01.2006 9:15     citat 

Da, intradevar nu trebuia sa scriu intotdeauna !. Eu am votat cteodata deci ..... Oricum nu asta este important ! Dintrun schimb de pareri pe aceasta tema cred c-am avea toti numai de castigat. Raqspunsul la intrebarea de ce reprezinta un nivel superior de intelegere ! (daca iti raspunzi singur la intrebare, sau cu un ajutor minim din afara !) Pana la ce nivel trebuie sa mearga ajutorul nostru ? Cum facem ca el sa nu fie nici prea mare nici prea mic ? DE CE trebuie pastrat un echilibru in toate ? Ne putem da seama daca " am sarit peste cal?" CUM se pot repara greselile in acest caz ? Greselile pe care le facem sunt inevitabile, poate facem mai putine cu cat inaintam in varstra, car (cred eu )important este sa indreptam gresala , nu sa o sanctionam!. Important este sa recunoastem gresala nu sa o ascundem. Persona , o gresala pe care mi-o imput este ca nu mi-am incurajat indeajuns copilul in ceea ce priveste scoala! (dar nici chiar in al 12-lea ceas nu-i prea tarziu!

sus

Denunta
elaf
Locatie: zalau
Copii
Mihai Tudor: 14 ani, 7 luni
Georgiana Ruxandra: 8 ani, 3 luni

14.01.2006 9:20     citat 

in jurul varstei de 3 ani copii trec printr-o perioada a curiozitatii spontane, atunci de ce? este o intrebare la ordinea zilei, chiar daca uneori obositoare pentru noi ... raspunzandu-i la aceste intrebari si adaptand raspunsurile la nivelul lui de intelegere ii hranim curiozitatea si-l invatam o multime de lucruri despre lume ...

cat despre trebuie sa faci pentru ca vreau eu .... mi se pare deplasat ... nimic nu poate fi formulat in termeni absoluti .... mai degraba ar fi bine, mi-ar placea ... pentru ca in caz contrar se va intampla .... evident din nou totul trebuie adaptat nivelului de intelegere al copilului

si acum concret ... daca mergi la teatru pregatesti copilul dinainte cu privire la ceea ce astepti de la el acolo ... asa e posibil sa fii scutit de intrebarile in timpul specacolului .... si iarasi nu poti cere unui copil de 3 ani, sa zicem, sa stea tacut si nemiscat 2 ore cat dureaza spectacolul, poate doar daca e unul pentru copii, dar si aici acum copiii interactioneaza de multe ori cu actorii, se agita, aplauda


sus

Denunta
res

16.01.2006 1:47     citat 

----------
elaf a scris:

cat despre trebuie sa faci pentru ca vreau eu .... mi se pare deplasat ...nimic nu poate fi formulat in termeni absoluti .... mai degraba ar fi bine, mi-ar placea ... pentru ca in caz contrar se va intampla .... evident din nou totul trebuie adaptat nivelului de intelegere al copilului
----------

"nimic nu poate fi formulat in termeni absoluti" , imi place foarte mult aceasta remarca, asi vrea sa mai adaug:totul este relativ !


sus

Denunta
Sotul_lui_Geranium

16.01.2006 10:41     citat 

Tot ce este omenesc este relativ. Daca nu stim sau nu vrem sa stim ca exista si absolut, (dar nu acela al lui guru bivolaru *...), suntem condamnati la relativism si la incertitudine... Si ne vom intreba si noi, ca niste copii, la infinit: "de ce?"... si nu ne va raspunde nimeni nici macar "d-aia!"...
Copilul intreaba si se intreaba pe sine "de ce?" inclusiv dupa ce nu mai e copil. Fata mea, de 7 ani, imi spunea zilele trecute: "ma intreb ce sunt eu si de ce sunt aici..." (adica in lume!). Am ramas uimit si nu reuseam sa mai spun nimic. De unde ii venisera ei aceste ganduri? Prima data cand am incercat sa-mi pun problema trecusem de 15 ani ! Au mai trecut alti 17 ani pana cand am gasit un raspuns deplin. Nu sunt persoana care sa ramana usor fara grai, fara explicatii, fara macar o replica... DAR... Mi-a fost imposibil sa-i dau fetei mele acel raspuns; de ce ? Pentru ca ar fi urmat atatea "de ce?"-uri, incat raspunsurile ar fi incaput in cateva volume...

* intentionat n-am scris cu majuscula !


sus

Denunta
res

17.01.2006 12:35     citat 

A intreba de ce , dar mai ales a cauta sa raspunzi singur la intrebare si a reusi (desigur cu argumente), este una dintre cele mai mari satisfactii, cea a creatiei ! (e prea mult daca spun cea a aproprierii de D-zeu?) exclamatie

sus

Denunta
Carmella

17.01.2006 10:20     citat 

----------
res a scris:
e prea mult daca spun cea a aproprierii de D-zeu?
----------


Da, o sa ajungi la Purgatoriu prostit pentru ca cineva pe-aici apreciaza ca orice text contine unul dintre cuvintele Dumnezeu, divinitate, credinta, e discutie religioasa.


sus

Denunta


< subiectul anterior :: subiectul urmator> pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  »
Data este GMT + 2 Ore
subiect nou  raspunde
mergi la: