· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: De ce abandoneaza elevii scolile

Autor: Onush
data publicarii: 06.04.06
Familiile sarace isi retrag copiii din institutiile de invatamant pentru ca nu au cu ce sa-i incalte, iar rromii nu vad inca rostul educatiei

Numarul copiilor care abandoneaza scoala creste de la an la an. Pe durata unui ciclu scolar de opt ani, din 100 de elevi care intra in clasa I, aproape 20 se pierd pe parcurs, conform datelor Institutului de Stiinte ale Educatiei.

Fenomenul se inregistreaza in special la sate si in comunitatile de rromi, unde copiii sunt folositi ca sursa de venit sau vazuti ca indivizi cu responsabilitati in gospodarie. Situatia a inceput sa se inrautateasca din 2001, cand rata abandonului s-a dublat brusc, iar de atunci continuat sa urce.Paloma Petrescu, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar, vede lucrurile mai nuantat. Nu este o rata foarte mare, ci doar mare. Inainte de 1990, rata a fost de 7%, chiar si 12%, spune ea, comparand-o cu cea de 1,7% din anul scolar precedent. Judetele cu cei mai multi copii care parasesc scoala sunt: Calarasi, Brasov, Vrancea si Ilfov[.]

Parinti reticenti
Lipsa incaltarilor cu care sa mearga la cursuri sau obligatia de a-si ingriji fratii mai mici nu sunt intotdeauna motivele pentru care copiii nu mai ajung la scoala. De multe ori, parintii nu vor odrasle cu carte pentru ca nici ei nu au avut parte de asa ceva.

Sansa ca fenomenul sa poata fi diminuat tine de puterea de a-i convinge pe parinti ca doar prin educatie copiii lor ii vor putea depasi, crede Mihaela Jigau, cercetator la Institutul de Stiinte ale Educatiei. Munca de convingere dusa cu parintii este, uneori, mai dificila decat invatarea slovelor.

Ar trebui implicati toti factorii care pot influenta familia: profesorii, preotul satului, politistul, crede Mihai Ladaru, inspector scolar adjunct in Vrancea, judet cu o rata foarte ridicata a abandonului (2,7%).

Momeala cu buletinul
Multi dintre parintii pe care incercam sa-i convingem cat este de important sa-i trimita pe copii la scoala nu au nici macar o clasa. Nu au nicio meserie, traiesc din colectarea fierului sau a hartiei, din ajutoare sociale sau intinzand mana prin parcarea unui supermarket, sustine Amalia Craciun, de la asociatia Salvati Copiii.
Negocierea cu parintii este una la sange, continua ea. Le spunem ca ne intereseaza soarta intregii familii si ii ajutam cum putem: pe unii sa isi faca buletin, pe altii cu un consult medical. Odata ce castiga copiii, cei mici sunt scolarizati de asociatie si integrati apoi in clase din scoli normale.

Codasii Europei
Din totalul tinerilor intre 18-24 de ani care au absolvit cel mult gimnaziul, 23,6% nu urmeaza nicio forma de educatie sau formare profesionala. Procentul este cel mai ridicat din Europa. Bulgaria are un procent de 21,4%, Ungaria de 12,6%, cel mai bine situandu-se Slovenia, cu 4,2%.

Vulnerabili in clasa a V-a
In cursul gimnazial parasesc scoala cu 30% mai multi elevi decat in clasele I-IV. Conform statisticilor, perioadele de vulnerabilitate sunt clasele I si a II-a, precum si a V-a si a VI-a. Cei care nu se mai intorc vor avea acces la un numar limitat de meserii.
O persoana fara carte nu are cum sa ajunga intr-o functie de conducere decat daca-si face propria afacere. Poate sa lucreze in domenii cum sunt constructiile sau prestari servicii, adica in curatenie sau ca vanzatori, chelneri, bucatari etc., spune Silviu Bian, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.Articol integral : evenimentul zilei .

"Stiri: Stiri: De ce abandoneaza elevii scolile" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 3.4
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent