· articole
· intamplari

De ce apar durerile la urinare ?

Autor: Cora
data publicarii: 04.09.02Citeva raspunsuri la aceasta intrebare, sfaturi si informatii.Durerea si disconfortul la urinare este o problema frecventa de care copiii si adolescentii se pling. Ea poate fi singura sau combinata cu alte probleme cum sint: dureri sau mincarimi genitale, febra, dificultati la urinare, sau urinari frecvente. Copiii mici care nu stiu inca sa vorbeasca pot sugera prin semne durerea la urinare: plingind, incrucisindu-si picioarele, sau atingindu-si frecvent organele genitale. Parintii pot observa modificari ale organelor genitale (cum sint inrosirea sau umflarea lor); schimbari in mirosul si culoarea urinei; scurgeri vaginale sau singerari; anormalitati in fluxul de urina (cum sint cantitati foarte mici de urina sau jeturi foarte puternice).
O parte din aceste schimbari sint minore si pot sa nu fie cauzate de o infectie urinara sau alte probleme de natura medicala. Un examen al urinei si un control medical este insa indicat in orice situatie care pare sa nu-si gaseasca raspuns.

Majoritatea medicilor considera ca urmatoarele simptome sint mai mult decit utile in a decide daca trebuie sau nu consultatie medicala de urgenta:

 • dureri, umflaturi, decolorarea sau sensibilitate marita a organelor genitale;
 • dureri sau arsuri care persista in timpul urinarii, sau destul de severe sa produca suparare sau lacrimi, sau sint asociate de febra;
 • schimbarea clara a culorii urinei, cum este urina cu tenta roz, rosie sau maroniu inchis (atentie ca unele fructe sau legume ce pot produce modificari de culoare, ex. sfecla rosie);
 • orice schimbari in urinarea obisnuita, insotite de dureri abdominale sau ale spatelui, pierdere de greutate, apetit scazut, senzatii de voma sau letargie.

  Simptome care necesita consultatia medicala, dar nu de urgenta, pot fi:
 • arsuri usoare, mincarimi sau disconfort la urinare si care nu se repeta de fiecare data;
 • schimbari minore in urinarea obisnuita (frecventa sporita, tendinta de a urina mai mult noaptea);
 • persistenta de a uda lucrurile pe timpul zilei sau a noptii (in cazul copiilor care pastrau hainele uscate), ce nu este acompaniata de durere sau alte semne de boala.

  Care sint cauzele urinarii dureroase?
  Acestea sint diverse, depind de virsta, sex si circumstante. Prezenta sau absenta semnelor de boala sint foarte importante pentru a determina cauza si a pune un diagnostic. Cauzele cele mai importante care duc la urinarea dureroasa sint: Vulvita la fete, Infectiile tractului urinar la baieti si fete, Fimoza la baieti. Vulvita este o iritatie sau o infectie a labiilor mari, insotita de o scurgere abundenta. Fimoza este iritatia si umflarea preputului, uneori insotita de un pliu al pielii in plus.
  Citeodata urinarea dureroasa se datoreaza altor cauze cum sint: leziuni al organelor genitale in urma unor accidente, o infectie transmisa prin contact sexual, sau colica renala. Foarte rar insa, medicul poate constata prezenta unui obiect strain in uretra (tubul prin care urina este eliminata din vezica urinara), sau un blocaj al ei.

  Infectiile tractului urinar, incluzind vezica urinara si infectii ale rinichilor, sint mai des intilnite in cazul fetelor. Aceasta se datoreaza anatomiei feminine: uretra este mai scurta, facind mai usoara patrunderea bateriilor ce pot provoca infectii.
  Sansele de a capata o infectie urinara pot fi mult reduse daca vor fi urmate citeva sfaturi practice:
 • Invatati copilul sa-si goleasca vezica urinara complet si frecvent, asta va duce la eliminarea bacteriilor prezente in uretra inainte ca ele sa actioneze;
 • Oferiti-i sa bea cit mai multe lichide zilnic (intre 0.5-1 L/zi pentru fiecare 13 kg corp), care ajuta la spalarea germenilor ce se pot inmulti;
 • Asigurati-va ca stergerea dupa folosirea toaletei se face din fata spre spate, pentru a impiedica patrunderea germenilor in uretra;
 • Limitati baile spumante la cel mult o data pe saptamina si evitati folosirea excesiva a sapunului . Parfumurile si chimicalele continute de aceste produse duc la eliminarea mucusului protector al uretrei, favorizind accesul bacteriilor.

  Repetarea infectiilor urinare necesita vizita la un specialist pentru a se depista exact cauzele problemei. In cazuri rare, nedetectate la timp - refluxul urinei, insotit de infectii, poate duce la probleme foarte mari ale rinichilor.


  .

 • "De ce apar durerile la urinare ?" | cont nou | 0 comentarii
  Prag
  Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
  Legaturi
  Articolul cel mai citit despre boli, rani:
  Candidoza (Candida Albicans)

  Articole de Cora

  Evaluare
  scor mediu 4.22
  voturi 22


  Prost
  Normal
  Bun
  Foarte bun
  Excelent