· articole
· intamplari

De ce este importantă vitamina D pentru sănătate?
Vitamina D este mai mult cunoscută de către părinți.

Încă din primele zile de viață ale copiilor, medicii pediatri recomandă administrarea vitaminei D, fiind extrem de importantă mai ales pentru menținerea sănătății oaselor și pentru prevenirea rahitismului.

Vitamina D se numără printre acele substanțe nutritive de care are nevoie un organism pentru a se menține sănătos. Despre aceasta se mai cunoaște că are rol de a bloca eliberarea hormonului paratiroidian, ce poate afecta sănătatea oaselor, determinând riscul de fracturi. Iar atunci când ne gândim la vitamina D prețuri vom observa că aceasta nu este deloc scumpă, putând fi cumpărată fie din farmacii, fie din mediul online.

Beneficiile vitaminei D pentru sănătate
Cu ajutorul vitaminei D, calciul va fi mai ușor absorbit de organism, astfel că fiecare dintre noi va avea niște oase mult mai puternice. De asemenea, despre aceasta se spune că contribuie la întărirea sistemului imunitar și chiar la menținerea funcțiilor musculare. În ultima perioadă, tot mai multe cercetări au scos la iveală anumite beneficii extraordinare ale vitaminei D, considerându-se că este un element minune pentru a preveni chiar anumite forme grave de cancer, prevenirea infarctului și a bolilor cardiovasculare, a diabetului, boli circulatorii grave, ba chiar și pentru prevenirea apariției unor boli ale sistemului nervos, precum Alzheimer. De aceea, recomandările medicilor constau în administrarea unor suplimente care să satisfacă necesarul de vitamina D pentru organism.

Nivelul optim de vitamina D
Pentru a ști dacă avem sau nu un nivel optim de vitamina D este nevoie să privim atent către studiile internaționale de sănătate. Astfel, unor persoane sănătoase li se recomandă un anumit nivel de vitamina D.

De exemplu:
copiii cu vârsta de până la 12 luni au nevoie de 1.000 Ul/zi;

persoanele cu vârste de până la 70 de ani au nevoie de 600 Ul/zi;

persoanele trecute de vârsta de 71 de ani au nevoie de 800 Ul/zi.

Desigur, aceste valori pot fi suplimentate sau reduse, în funcție de particularitățile fiecărei persoane. Un deficit de vitamina D poate fi constatat ori de câte ori persoana respectivă nu se expune suficient de mult la soare, dar și atunci când există anumite tulburări de absorbție intestinală ori un regim alimentar sărac în alimente ce conțin vitamina D. De regulă, copiii ce suferă de deficit de vitamina D pot suferi în timp de rahitism, iar persoanele în vârstă pot suferi de osteomalacie.

Dieta săracă în alimente ce conțin vitamina D, lipsa de expunere la soare, alergiile la lapte, greutatea și vârsta, dar și anumite afecțiuni precum boli intestinale sau fibroza chistică pot determina un astfel de deficit.

Pentru a se observa dacă persoana adultă are sau nu un deficit de vitamina D se va recomanda efectuarea unor teste de sânge. În funcție de rezultate, se va recomanda administrarea unei anumite doze, dar și o expunere mai mare la soare. În acest fel vor putea fi prevenite fracturile, luxațiile, osteoporoza.

Surse de vitamina D
Există numeroase surse de vitamina D, însă cea mai importantă este expunerea la soare. În funcție de anotimp, momentul zilei în care alegi să se facă expunerea la soare, dar și de zona geografică, organismul poate să capteze mai multă vitamina D de la soare și astfel să fie mult mai puternic. Este suficientă uneori chiar și o expunere de 15 minute în fiecare zi pentru ca organismul să culeagă cantitatea de vitamina D de care are nevoie pentru a se dezvolta corect. Cu toate acestea, este bine să se evite expunerea la soare atunci când afară soarele este prea puternic, mai ales dacă nu se folosesc creme cu protecție solară, putându-se crea probleme.

Din alimentație, luăm o altă cantitate de vitamina D. Codul, somonul, tonul, carnea de vită, cerealele, laptele, portocalele, ouăle, iaurtul și ficatul conțin vitamina D, astfel că este bine să le introduci frecvent în alimentație.
Atunci când nu aveți o alimentație bogată în aceste produse și nici nu vă expuneți la soare foarte mult este indicat să apelați la suplimente, însă doar având recomandarea medicului. Deși pot fi oferite și fără prescripție medicală este bine să existe avizul medicului cu privire la cantitatea și perioada în care trebuie să iei vitamina D. Deși deficitul poate determina boli grave, nu putem contesta că un exces ar duce la aceleași efecte nedorite.

Sursa foto: pexels.com.

"De ce este importantă vitamina D pentru sănătate?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent