· articole
· intamplari

De ce întârzie a doua sarcină?
Ai deja un copil și îl dorești pe al doilea.

Numai că, iată, încerci de ceva vreme și nimic nu se întâmplă. Oare de ce?

Nu ți-ai fi imaginat să fie atât de greu… prima oară ai rămas cu ușurință însărcinată. Ce se poate întâmpla pe parcurs?

Sunt multe cupluri care își imaginează că obținerea celei de-a doua sarcini ar trebui să fie floare la ureche, mai ales că și prima dată s-a întâmplat destul de repede. Nu mică le este surpriza atunci când constată că lucrurile nu stau chiar așa, ba, mai mult, cea de-a doua sarcină întârzie să apară. Asta pentru că obținerea unei sarcini pe cale naturală nu o garantează în nici un fel pe cea de-a doua. Cu atât mai mult cu cât încercările pentru cea de-a doua sarcină încep la ceva distanță de prima.
Cu alte cuvinte, un cuplu care nu obține cea de-a doua sarcină pe cale naturală suferă de infertilitatea secundară. Între cele doua sarcini pot apărea disfuncții ale trompelor uterine, poate apărea un fibrom uterin care să împiedice apariția sarcinii sau pot apărea dereglări hormonale care trebuie investigate.
Ce este de făcut în acest caz?
Vizita la medicul specialist de infertilitate se impune, chiar dacă vorbim despre a doua sarcină și nu despre prima. Analizele pe care medicul le va iniția sunt pentru a depista care este cauza pentru care nu se pate obține o sarcină și pentru a institui tratamentul corect. Așadar, ar putea fi vorba despre următoarele.

Trompele uterine
Se știe că fără ca trompele uterine să funcționeze nu se poate obține o sarcină pe cale naturală, pentru că spermatozoidul nu poate ajunge la ovul pentru fecundare. Chiar dacă la prima sarcină nu era nici o problemă cu acestea, între timp ar fi putut apărea aderențe care să împiedice funcționarea optimă a trompelor și, astfel, infertilitatea secundară. O trompă fie și parțial înfundată poate să impiedice obținerea unei sarcini.
Ce este de făcut? Histerosalpingografia, o analiză care verifică permeabilitatea trompelor uterine, este cea mai lămuritoare în acest sens. Rezerva ovariană
Chiar dacă o primă sarcină a fost obținută, este foarte posibil ca acest lucru să se fi întâmplat pe final de rezervă ovariană, ceea ce înseamnă că a doua sarcină va întârzia cu siguranță să apară din acest motiv. Indiferent de vârstă, rezerva ovariană se poate termina și atunci, intervine o menopauză care poate fi precoce, dar care, cu siguranță, determină imposibilitatea obținerii unei sarcini și infertilitatea secundară.
Ce este de făcut? O analiză de sânge, denumită hormonul Antimullerian (AMH) este cea care dă indicii complete asupra cantității rezervei ovariene. Însă, atenție, nu și asupra calității acesteia!

Vârsta înaintată
Dacă distanța dintre cele două sarcini este mare și între timp ai trecut de 35-36 de ani, atunci o sarcină pe cale naturală se obține mai greu. După vârsta de 35 de ani are loc o cădere foarte accentuată a rezervei ovariene, fiind totodată afectată și calitatea ovulelor, nu numai cantitatea acestora. Acum există o proporție din ce în ce mai mare de ovule care au mutații genetice, ceea ce înseamnă că nu se poate obține implantarea acestora și apare infertilitatea secundară. Ca idee, după vârsta de 40 de ani, 80% dintre ovulele unei femei au mutații genetice, iar acest lucru este normal, pentru că așa evoluează calitatea lor, o dată cu înaintarea în vârstă a femeii. La bărbați nu există această problemă, ei produc lichid seminal nou o dată la trei luni, de aceea bărbații pot avea copii fără probleme chiar și la 60 de ani.

Fertilitatea masculină
Nu numai fertilitatea femeii poate fi afectată de la prima sarcină, ci și cea a bărbatului.
Ce este de făcut? Tocmai de aceea, atunci când nu se poate obține o a doua sarcină pe cale naturală după un an de zile, e bine să se facă o spermogramă și o spermocultură, cu atât mai mult cu cât nu este o analiză invazivă. Mergeți la doctor pentru a stabili exact dacă este vorba de infertilitatea secundară.

Dereglări hormonale
Hormonii joacă un rol foarte important în obținerea unei sarcini, iar un dezechilibru poate împiedica apariția ei. Dereglările hormonale sunt ceva destul de comun in perioada fertilă a unei femei. Unele dintre aceste dezechilibre pot fi foarte ușor rezolvate, trebuie numai ca ele să fie corect diagnosticate.
Ce este de făcut? Un profil hormonal complet este lămuritor în ce privește posibilele dereglări hormonale.

Fibrom uterin
De la prima sarcină obținută, este posibil să fi apărut o serie de transformări în uter. Apariția unui fibrom uterin este una dintre acestea. În funcție de poziționarea și de mărimea lui, fibromul poate să împiedice apariția unei sarcini pe cale naturală. Ce este de făcut? O ecografie transvaginală este edificatoare în acest sens. Cu ajutorul ei se poate vizualiza nu numai uterul, ci și endometrul – o măsurătoare a acestuia nu strică niciodată – și ovarele, pentru depistarea eventualelor microchisturi, care pot împiedica apariția unei sarcini pe cale naturală.

Prima dată natural, a doua oară FIV
„Cuplul care suferă de infertilitate secundară trebuie să urmeze aceeași pași precum acela care se confruntă cu infertilitatea primară (în acest caz, nu a fost obținută nici o sarcină pe cale naturală). Vizita la medicul specialist de infertilitate se impune, întrucât este vorba cel mai degrabă de analize specifice care trebuie recomandate de acesta. Am avut cazuri de paciente care au reușit să rămână prima dată însărcinate pe cale naturală, dar a doua oară a fost nevoie de fertilizare in vitro, din pricina patologiilor apărute pe parcurs. Cele mai frecvente probleme care apar de obicei între două sarcini sunt afecțiuni ale trompelor uterine, dar și înaintarea în vârstă și de aici dificultatea de a obține o a doua sarcină pe cale naturală.“

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, www.vythoulkas.ro

Foto: Guliver / Thinkstock.

"De ce întârzie a doua sarcină? " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre preconceptia:
A sosit clipa nasterii sau nu?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent