
Ai deja un copil și îl dorești pe al doilea.
Numai cã, iatã, încerci de ceva vreme și nimic nu se întâmplã. Oare de ce?
Nu ți-ai fi imaginat sã fie atât de greu… prima oarã ai rãmas cu ușurințã însãrcinatã. Ce se poate întâmpla pe parcurs?
Sunt multe cupluri care își imagineazã cã obținerea celei de-a doua sarcini ar trebui sã fie floare la ureche, mai ales cã și prima datã s-a întâmplat destul de repede. Nu micã le este surpriza atunci când constatã cã lucrurile nu stau chiar așa, ba, mai mult, cea de-a doua sarcinã întârzie sã aparã. Asta pentru cã obținerea unei sarcini pe cale naturalã nu o garanteazã în nici un fel pe cea de-a doua. Cu atât mai mult cu cât încercãrile pentru cea de-a doua sarcinã încep la ceva distanțã de prima.
Cu alte cuvinte, un cuplu care nu obține cea de-a doua sarcinã pe cale naturalã suferã de infertilitatea secundarã. Între cele doua sarcini pot apãrea disfuncții ale trompelor uterine, poate apãrea un fibrom uterin care sã împiedice apariția sarcinii sau pot apãrea dereglãri hormonale care trebuie investigate.
Ce este de fãcut în acest caz?
Vizita la medicul specialist de infertilitate se impune, chiar dacã vorbim despre a doua sarcinã și nu despre prima. Analizele pe care medicul le va iniția sunt pentru a depista care este cauza pentru care nu se pate obține o sarcinã și pentru a institui tratamentul corect. Așadar, ar putea fi vorba despre urmãtoarele.
Trompele uterine
Se știe cã fãrã ca trompele uterine sã funcționeze nu se poate obține o sarcinã pe cale naturalã, pentru cã spermatozoidul nu poate ajunge la ovul pentru fecundare. Chiar dacã la prima sarcinã nu era nici o problemã cu acestea, între timp ar fi putut apãrea aderențe care sã împiedice funcționarea optimã a trompelor și, astfel, infertilitatea secundarã. O trompã fie și parțial înfundatã poate sã impiedice obținerea unei sarcini.
Ce este de fãcut? Histerosalpingografia, o analizã care verificã permeabilitatea trompelor uterine, este cea mai lãmuritoare în acest sens.
Rezerva ovarianã
Chiar dacã o primã sarcinã a fost obținutã, este foarte posibil ca acest lucru sã se fi întâmplat pe final de rezervã ovarianã, ceea ce înseamnã cã a doua sarcinã va întârzia cu siguranțã sã aparã din acest motiv. Indiferent de vârstã, rezerva ovarianã se poate termina și atunci, intervine o menopauzã care poate fi precoce, dar care, cu siguranțã, determinã imposibilitatea obținerii unei sarcini și infertilitatea secundarã.
Ce este de fãcut? O analizã de sânge, denumitã hormonul Antimullerian (AMH) este cea care dã indicii complete asupra cantitãții rezervei ovariene. Însã, atenție, nu și asupra calitãții acesteia!
Vârsta înaintatã
Dacã distanța dintre cele douã sarcini este mare și între timp ai trecut de 35-36 de ani, atunci o sarcinã pe cale naturalã se obține mai greu. Dupã vârsta de 35 de ani are loc o cãdere foarte accentuatã a rezervei ovariene, fiind totodatã afectatã și calitatea ovulelor, nu numai cantitatea acestora. Acum existã o proporție din ce în ce mai mare de ovule care au mutații genetice, ceea ce înseamnã cã nu se poate obține implantarea acestora și apare infertilitatea secundarã. Ca idee, dupã vârsta de 40 de ani, 80% dintre ovulele unei femei au mutații genetice, iar acest lucru este normal, pentru cã așa evolueazã calitatea lor, o datã cu înaintarea în vârstã a femeii. La bãrbați nu existã aceastã problemã, ei produc lichid seminal nou o datã la trei luni, de aceea bãrbații pot avea copii fãrã probleme chiar și la 60 de ani.
Fertilitatea masculinã
Nu numai fertilitatea femeii poate fi afectatã de la prima sarcinã, ci și cea a bãrbatului.
Ce este de fãcut? Tocmai de aceea, atunci când nu se poate obține o a doua sarcinã pe cale naturalã dupã un an de zile, e bine sã se facã o spermogramã și o spermoculturã, cu atât mai mult cu cât nu este o analizã invazivã. Mergeți la doctor pentru a stabili exact dacã este vorba de infertilitatea secundarã.
Dereglãri hormonale
Hormonii joacã un rol foarte important în obținerea unei sarcini, iar un dezechilibru poate împiedica apariția ei. Dereglãrile hormonale sunt ceva destul de comun in perioada fertilã a unei femei. Unele dintre aceste dezechilibre pot fi foarte ușor rezolvate, trebuie numai ca ele sã fie corect diagnosticate.
Ce este de fãcut? Un profil hormonal complet este lãmuritor în ce privește posibilele dereglãri hormonale.
Fibrom uterin
De la prima sarcinã obținutã, este posibil sã fi apãrut o serie de transformãri în uter. Apariția unui fibrom uterin este una dintre acestea. În funcție de poziționarea și de mãrimea lui, fibromul poate sã împiedice apariția unei sarcini pe cale naturalã.
Ce este de fãcut? O ecografie transvaginalã este edificatoare în acest sens. Cu ajutorul ei se poate vizualiza nu numai uterul, ci și endometrul – o mãsurãtoare a acestuia nu stricã niciodatã – și ovarele, pentru depistarea eventualelor microchisturi, care pot împiedica apariția unei sarcini pe cale naturalã.
Prima datã natural, a doua oarã FIV
„Cuplul care suferã de infertilitate secundarã trebuie sã urmeze aceeași pași precum acela care se confruntã cu infertilitatea primarã (în acest caz, nu a fost obținutã nici o sarcinã pe cale naturalã). Vizita la medicul specialist de infertilitate se impune, întrucât este vorba cel mai degrabã de analize specifice care trebuie recomandate de acesta. Am avut cazuri de paciente care au reușit sã rãmânã prima datã însãrcinate pe cale naturalã, dar a doua oarã a fost nevoie de fertilizare in vitro, din pricina patologiilor apãrute pe parcurs. Cele mai frecvente probleme care apar de obicei între douã sarcini sunt afecțiuni ale trompelor uterine, dar și înaintarea în vârstã și de aici dificultatea de a obține o a doua sarcinã pe cale naturalã.“
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetricã-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, www.vythoulkas.ro
Foto: Guliver / Thinkstock.