· articole
· intamplari

De ce nu ii plac povestile pentru copii?png?width=545"/>
Descopera mai multe despre acest moment special pe care il poti avea cu micutul tau in orice moment al zilei.

Ești îngrijorat pentru că celui mic nu îi plac poveștile? Iată câteva informații ce te pot ajuta să treci peste această situație dificilă!

De ce ne plac poveștile
Poveștile sunt benefice pentru dezvoltarea psihologică a copiilor, deoarece le conturează frumos imaginația si creativitatea, le dau încredere în ei înșiși si curaj. Cu ajutorul poveștilor, copiii își imaginează cum arată personajele, pot participa direct la aventurile acestora si anticipează ce urmează să se întâmple în continuarea poveștii.

Poveștile dezvoltă vocabularul, facilitează accesul copiilor la expresii și cuvinte noi, iar bagajul de cuvinte cunoscute crește, în același timp dezvoltându-se și abilitățile de comunicare ale copiilor. Ei se identifică cu personajele din povești, se pot recunoaște în ele, pot experimenta roluri diverse, și de asemenea fac cunoștință cu o paleta larga de sentimente: ură, teamă, fericire, tristețe sau asistă la universalul conflict între bine si rău.

Un important rol al poveștilor este sa îmbogățească viața afectivă a copiilor, oferindu-le posibilitatea să trăiască în imaginația lor cele mai diverse circumstanțe în cele mai diverse ipostaze, alături de eroii poveștilor. Folosirea limbajului pentru exprimarea sentimentelor este puțin folosită la vârstele preșcolare și iată că poveștile îi ajută pe copii să cunoască “alfabetul emoțiilor”.

De cele mai multe ori, poveștile sunt elementul central din rutina de seară, iar copiii îndrăgesc aceste momente pentru conectarea atât de mult dorită cu părintele. Unii părinți citesc copiilor poveștile în timpul mesei, sau pur și simplu dimineață, în timpul zilei, independent de alte activități de zi cu zi.

Cu cât se începe mai devreme familiarizarea copilului cu lumea cărților și a poveștilor, cu atât mai bine. Legătură copilului cu universul imaginației va avea o bază stabilă și se va consolida în timp. Pentru copiii mici, până într-un an și jumătate, sunt potrivite cărțile din textile sau cele impermeabile, pentru momentul băii. Ei preferă imaginile simple, acțiunea nu foarte complexă, iar culorile vii sunt foarte atrăgătoare pentru copiii mici. În jurul vârstei de 18-24 luni, părinții pot aborda poveștirile scurte, de maxim cinci minute, cu acțiune rapidă și interesantă. Păstrând consecvența în a-i face cunostina copilului cu lumea poveștilor și a cărților, în jurul vârstei de 3 ani poate afișa un real interes față de povești și poate stabili el singur momentele potrivite pentru citirea poveștilor.

Ce facem când cel mic nu tolerează poveștile
Există și copii cărora nu le plac poveștile, iar cauzele pentru acest lucru pot fi din cele mai diverse. Este posibil că acel copil să prefere activitățile dinamice, care implică multă mișcare, energică, iar statul pe loc pentru a ascultă povestea determină apariția unei neliniști. Părintele poate încerca să spună povestea în mod activ, în timp ce desfășoară o activitate fizică împreună cu copilul, chiar punând în scenă acțiunea din poveste.

De asemenea, este posibil că povestea să nu fie potrivită pentru copil, să conțină scene de violență, iar dorința copilului de a evita povestea trebuie respectată. Puteți alege altă poveste, care să se muleze pe dorințele și preferințele copilului. În general, poveștile care conțin agresivitate, se referă la partea din psihicul uman pe care o acceptăm mai greu, cea care arată cum nu vrem să fim. Uneori, copiilor le este greu să se întâlnească, fie și în poveste, cu această latură a umanului. Urmărind reacțiile lor în timp ce citim povestea, putem să ne dăm seamă care episoade, ce acțiuni din poveste nu le plac și putem să ne oprim și să discutăm cu ei pe marginea acestui subiect.

Dacă un copil respinge din start ideea de a citi o poveste, deși înainte era una din activitățile lui preferate, este posibil să existe un blocaj emoțional care necesită ceva distanță față de această activitate. Cu blândețe și empatie, puteți să inițiați un dialog cu copilul pentru a ajunge la punctul problematic. De asemenea, răbdarea este foarte importantă, pentru că unele faze de respingere a poveștilor trec de la sine, atunci când blocajul este rezolvat.

Evitați să fiți rigizi și să citiți poveștile doar înainte de culcare (unii copii pot fi reticenți la ideea de poveste pentru simplul fapt că sunt obosiți). Orice moment din zi este potrivit, important este să reușiți să îl atrageți către această activitate. Puteți să va așezați pe covor, cu cartea în brațe, și să citiți în șoaptă, pentru dumneavoastră. De cele mai multe ori, copiii se alătura părinților care fac acest lucru și sunt prinși în lumea fanteziei.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent