· articole
· intamplari

De ce sunt infasati copii. Avantaje si dezavantaje

Autor: Anonim
data publicarii: 01.08.14


jpg?width=545"/>
În zilele noastre, înfășatul bebelușilor este o practică contestată de mulți, fie ei specialiști, bunici, părinți sau chiar viitori părinți.

Bineînțeles există și adepți ai acestei practici, și cel mai important, înainte de a lua decizia de a-ți înfășa bebelușul, este bine să te informezi.

Avantaje
Un avantaj important al înfășării bebelușilor este faptul că le da senzația că sunt protejați, că sunt în siguranță. Pentru un bebeluș, trecerea la viață în afara uterului reprezintă o schimbare foarte importantă. Copilul a petrecut o perioadă de aproximativ nouă luni într-un mediu întunecos, într-un spațiu restrâns, în mediu lichid, îmbrățișat în mod continuu de corpul mamei, la căldură. Contactul cu mediul exterior, deseori suprastimuleaza bebelușii, îi bombardează cu senzații și trăiri noi, iar înfășatul le readuce senzația atât de cunoscută de a fi conținut și de a se simți în siguranță. Se spune că primele 3 luni din viață unui copil sunt ca o exterogestație, și că au nevoie foarte mult să fie ținuți în brațe pentru a recrea atmosfera și senzațiile din uter.

Medicii neonatologi și medicii pediatri recomandă ca bebelușii să fie înfășați în prima lună pentru a-și menține temperatura corpului în limite normale, deoarece bebelușii nu dispun de la naștere de funcția de termoreglare. Există pe piață păturici speciale pentru înfășat, iar în prezent s-a renunțat la înfășatul stil „sărmăluță”, care avea ca principal scop ținerea piciorușelor drepte. Cele mai bune premise pentru un copil cu picioarele drepte și sănătoase sunt o alimentație echilibrată, necesarul zilnic de calciu și vitamina D acoperite zilnic și multă mișcare în aer liber.

Cand infasam copilul
În primele săptămâni, copiii nu-și controlează foarte bine mișcările și riscă să se zgârie cu unghiile pe față sau să se sperie de propriile mânuțe. Pe termen lung, înfășatul copiilor în exces inhibă mișcări și reflexe normale ale copiilor. Există părinți care și-au înfășat copiii până aproape de un an, dar de fapt înfășatul este foarte util în primele 4-6 săptămâni.

Riscuri ale infasatului
Displazia de șold (o anomalie de dezvoltare a articulației coxo-femurale) are o incidență mai mare în rândul copiilor care au fost înfășați, iar dacă bebelușul se naște cu această condiție, poziția de înfășat clasică, cu picioarele întinse este contraindicată, deoarece nu susține o poziție naturală a articulației și împiedică vindecarea.

Atunci când bebelușii cresc și pot să se rostogolească, apare un alt pericol, al asfixierii, deoarece un copil înfășat care se întoarce cu fața în jos în timpul somnului nu se poate întoarce liber și implicit nu se poate salva. Specialiștii pediatri recomandă un stil lejer de înfășare, cel mai bine de la bust în jos, pentru a lăsa mâinile libere, o dată ce bebelușul depășește perioada de 6-8 săptămâni.

În diverse culturi, înfășatul reprezintă o practică tradițională, veche de milenii, iar unul din motivele generațiilor mai în vârstă este și lipsa hăinuțelor pe măsură copiilor nou-născuți. Nu este veche industria textilelor pentru bebeluși, iar înfășarea în scutecele era soluția la îndemână în acele vremuri.

Ca părinte, este foarte important să iei o decizie informată asupra practicii înfășatului, și punând în balanță avantajele și dezavantajele să hotărăști ce este cel mai benefic și sănătos pentru tine și copilul tău.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de Anonim

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent