· articole
· intamplari

De la 1 ianuarie 2005 parintii nu-si mai pot bate copiiiDaca au obiceiuri violente fata de copiii lor, parintii mai au la dispozitie doar doua zile ca sa le aplice "legea nuielei" fara a ajunge la tribunal. De la 1 ianuarie 2005 intra in vigoare un nou pachet legislativ in domeniul protectiei copilului. Minorii vor putea depune singuri plingere impotriva parintilor daca li se incalca drepturile.

Mai mult, adultii care ii indeamna pe copii sa cerseasca pot infunda puscaria timp de cinci ani.


In momentul in care copiii sint batuti de parinti, micutii pot sa-i reclame, iar Directia Pentru protectia Copilului va fi nevoita sa dea curs sesizarii venite din partea copilului. In plus, in functie de gravitatea faptei, parintele poate fi adus in fata instantei si pedepsit.
Incepind de la 1 ianuarie 2005, va intra in vigoare un pachet legislativ care cuprinde patru acte normative, printre care se numara si legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

"Masurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decit in acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub nici un motiv pedepsele fizice ori acelea care se afla in legatura cu dezvoltarea fizica, psihica sau care afecteaza starea emotionala a copilului.
Copilul are dreptul sa depuna singur plingeri referitoare la incalcarea drepturilor sale fundamentale", se arata in lege.
Mai grav este daca adultii ii indeamna sau ii constring pe copii sa practice cersetoria. In acest caz, se aplica pedeapsa cu inchisoarea intre 1 si 3 ani. Totodata, recrutarea sau constringerea unui minor la cersetorie este pedepsita mult mai aspru, cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

In plus, in cazul in care chiar parintele este cel care il indeamna pe copil sa cerseasca, i se interzic anumite drepturi, inclusiv tutela asupra copilului.
Autoritatile care refuza sa colaboreze cu politia in ceea ce priveste identificarea mamelor care isi abandoneaza copii in spital sau pe strazi risca sa plateasca amenzi cuprinse intre 1 si 15 milioane de lei.


Sursa: Revista Presei.

"De la 1 ianuarie 2005 parintii nu-si mai pot bate copiii" | cont nou | 5 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
15.02.05 11:01: Plisc
Era si timpul, mai bine mai tirziu..Bataia si pedepsele corporale ar fi trebuit sa dispara de mult.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

22.06.05 11:06: violenta
eu cred ca bataia uneori este rupta din Rai! Nu trebuie sa-l omori pe copil in bataie dar mici corectii se pot aplica uneori si mai ales atunci cand greseste mai grav. O palmuta la fundulet nu-i strica uneori si bineinteles si cu dojenile de rigoare.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

23.07.06 06:20: AntiViolenta
Privesc in perspectiva aceasta lege care era printre primele ce trebuiau realizate in Romania... Pedeapsa fizica a adultului (de ce inaltime si cate kilograme?) asupra copilului neajutorat e inadmisibila. Si ce invata un copil de aici? Ca violenta e acceptabila, ca trebuie sa rezolvi lucrurile la modul fizic... Se pare ca intre schizofrenie si bataia administrata in copilarie e o legatura incontestabila... O palmuta la fund, din cand in cand... Ma faceti sa rad. Si chiar cineva vrea sa spuna ca o persoana se opreste aici? Solutia e comunicarea; da, chiar si cu un copil se poate comunica. Copilului trebuie sa i se explice (inainte de ivirea conflictului) anumite reguli, privindu-l ochi in ochi si pe un ton calm. Cand conflictul apare, emotiile iau locul. Si cu emotiile nu te joci... Daca acesta e cazul, sugestia mea e sa iesim la aer liber, in balcon sau in gradina si sa meditam cateva minute... Bataia e rupta din rai, o vorba care se traduce in cate limbi, nu stiu, si sper in nici o alta.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 4.36
voturi 25


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent