· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: De la 1 ianuarie, card de asigurat european

Autor: Onush
data publicarii: 09.12.06
De anul viitor, romanii care calatoresc in statele Uniunii Europene vor putea beneficia, in caz de necesitate, de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor tarii respective de sistemul public de asigurari de sanatate.

Pentru aceasta insa, cei care intentioneaza sa calatoreasca in spatiul comunitar vor trebui sa solicite Casei de asigurari de sanatate la care sunt inscrisi eliberarea Cardului European de Asigurat (EHIC) si sa achite contravaloarea documentului.

Cardul european va avea o valabilitate de sase luni si va putea fi folosit numai in fata autoritarilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru dovedirea calitatii de asigurat in Romania.

Cardul va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la o gama mai larga de tratamente decat cele strict de urgenta, fara sa mai fie necesara incheierea unei asigurari private de sanatate, extrem de scumpa.„Costul acestiu card va fi de cativa RON, sub 10, in orice caz, iar solicitantul face o cerere la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate de care apartine si poate primi respectiva cartela oriunde doreste. Nu este obligatoriu sa-l primeasca la adresa de buletin” , a declarat Augustus Costache, seful departamentului de comunicare din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

El a mai spus ca documentul va sosi la destinatar in maximum sapte zile lucratoare de la data solicitarii scrise de catre asigurat. In cazul in care beneficiarii nu sunt gasiti la domiciliu, vor putea ridica ulterior documentul de la sediul Casei teritoriale de asigurari de sanatate la care sunt inscrisi.

Cardul nu acopera toate problemele de sanate
Acest tip de card nu va acoperi si tratamentul in strainatate a afectiunilor pre-existente calatoriei respective, ci numai a problemelor de sanatate care apar in timpul sejurului.
Tratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate, sau invers.
De exemplu, in Germania asiguratii achita o co-plata de 10 Euro pe zi de spitalizare, pentru primele 20 de zile de spitalizare din fiecare an calendaristic.

Nu doar romanii vor putea fi detinatorii acestui document, ci si cetatenii altor state comunitare, care, de asemenea, vor beneficia de tratamente in aceleasi conditii ca si asiguratii romani, daca vor avea probleme de sanatate in timpul calatoriei in tara noastra.

La ora actuala, CNAS se afla in faza de pregatire pentru eliberarea Cardului European de Asigurat. Livrarea acestor documente catre asigurati va incepe imediat dupa 1 ianuarie 2007.Sursa: hotnews.ro.

"Stiri: Stiri: De la 1 ianuarie, card de asigurat european" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent