· articole
· intamplari

De la doua liniute la un pui de om
Acea calatorie fascinanta de la un ousor care s-a dezvoltat intr-un embrion si te-a intalnit cand era cat… un pui de om.Astazi o sa-ti spun o altfel de poveste. Aceea a primelor clipe din viata unui ousor ce va deveni copilasul tau.

A fost odata
Orice poveste incepe cu "A fost odata"… iar in cazul nostru povestea incepe cand cel mai vanjos spermatozoid reuseste sa penetreze peretele unui ovul matur. Dragoste la prima vedere! In acest moment are loc fecundarea, adica incepe o frumoasa poveste de dragoste. Si, ca in orice mare iubire, dragostea lor va creste… creste… creste…

Si a fost dragoste la prima vedere…

In fiecare luna, un ovul matur este eliberat din unul dintre cele doua ovare – aceasta este ovulatia. Ea se intampla, de obicei, dupa aproximativ doua saptamani de la prima zi a ultimului ciclu menstrual. De indata ce oul este eliberat din ovar, pleaca intr-o scurta calatorie cu destinatia: trompa uterina. Si ramane aici pana ce un spermatozoid va ajunge la el si se vor uni.
La o ejaculare sunt eliminate intre 40 si 150 de milioane de spermatozoizi, un numar impresionant de mare. Unul singur isi va indeplini misiunea, dar toti vor pleca in marea calatorie spre trompele uterine pentru intalnirea cu oul. Cei mai rapizi dintre spermatozoizi ajung intr-o jumatate de ora, pe cand celor mai lenesi le poate lua chiar zile. Durata lor de viata este, in medie, de la 48 la 72 de ore…

Fecundarea
Dupa ce campionul a trecut de peretii oului, are loc fecundarea. Acest proces dureaza 24 de ore. Ce va spuneam, dragoste la prima vedere! Din acest moment, procesul genetic a luat startul, inclusiv sexul copilului e determinat. Apoi incep schimbarile in oul penetrat.

Fertilizat, oul incepe divizarea, un proces foarte rapid, transformandu- se in mai multe celule. Paraseste trompa uterina, locul unde s-a intalnit cu spermatozoidul campion, si poposeste in uter, exact la 3 zile dupa fecundare. Are nevoie de o casuta calduroasa si sigura pentru urmatoarele 9 luni! Implantarea
Odata patruns in uter, ovulul fecundat se fixeaza bine-bine in peretele uterului. Acest proces poarta numele de implantare. Intre timp, celulele continua divizarea…

Doua linii roz
E timpul sa verifici daca marea dragoste din burtica ta va avea ochisori…. E vremea testului de sarcina! Gonatropina, un hormon de sarcina detectat in urina cu ajutorul testului, iti va da raspunsul la intrebarea „sunt sau nu insarcinata?”. De obicei, e nevoie de 3-4 saptamani de la fecundare pentru ca nivelul acestui hormon sa fi e sufi cient de mare pentru a putea fi depistat. Doua linii roz, se stie, e un raspuns pozitiv!

… s-a transformat intr-un embrion, prima etapa a dezvoltarii fetusului. Celulele divizate ale ovulului au format o parte dintre ele placenta, celelalte, embrionul. Cam la 3 saptamani dupa ovulatie, creierul lui bebe, maduva spinarii, inimioara si alte organe incep sa se formeze.

Inimioara bate pentru prima oara din a cincea saptamana, iar prin saptamana a saptea apare cordonul ombilical. In urmatoarea saptamana fetusul masoara deja 16 mm si creste. In 32 de saptamani va fi complet dezvoltat, si tu vei putea cunoaste sfarsitul acestei povesti care a inceput cu o calatorie.

.

"De la doua liniute la un pui de om" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent