· articole
· intamplari

Descopera-ti copilul prin art terapieStiai ca desenul, pictura, modelajul, teatrul cu marionete, basmele, arta, in general, dezvolta personalitatea unui copil? Ca numai arta ii poate oferi siguranta si libertatea de exprimare, de care are atata nevoie?

Terapia prin arta, numita de specialisti si art-terapie, este o forma de dezvoltare a creativitatii si o cale de exprimare a sentimentelor copiilor. Stimularea imaginatiei intareste personalitatea micutului, il face sa infrunte mai usor tot ceea ce-l raneste, ce ii face rau.

Diferenta dintre arta propriu-zisa si terapia prin ea este urmatoarea: in arta, beneficiarul este opera, pe cand in cazul art-terapiei, beneficiarul este copilul, arta fiind doar un mijloc de dezvoltare pus la dispozitia lui. Psihologii care au aplicat terapia prin creatie au constatat ca pe langa creativitate si comunicare, aproape toti copiii au avut salturi considerabile in plan cognitiv, intelectual si afectiv-emotional.

Tehnicile creative sunt utile atat pentru cei mici, cat si pentru copiii mai mari, inclusiv pentru adolescenti. Ele constituie un teren privilegiat al cunoasterii umane. Formele de terapie creative constituie una dintre caile principale de interactiune cu copilul.

Care sunt problemele ce pot fi ameliorate prin art-terapie?
 Timiditatea;
 Labilitatea emotionala;
 Problemele de integrare in gradinite sau scoli;
 Respectul redus fata de sine: „Nu sunt bun de nimic”, „Nu stiu nimic”;
 Negativismul: „NU vreau.”, „NU fac.”;
 Nervozitatea accentuata;
 Hiperactivitatea;
 Tulburarile de limbaj;
 Randamentul scolar slab;
 Depresia.

Ce rezultate dau aceste tehnici?
Rezultatele se refera in general la intreaga personalitate a copilului si in particular la urmatoarele aspecte:
 Dezvoltarea capacitatilor de exprimare verbala si nonverbala a dorintelor, sentimentelor, trairilor;
 Cresterea increderii in sine;
 Spargerea blocajelor emotionale;
 Perfectionarea capacitatii de autocunoastere si autoacceptare;
 Dezvoltarea valorilor morale si spirituale;
 Dezvoltarea capacitatilor cognitive (memorie, atentie, limbaj, gandire etc.) si a creativitatii;
 Eliberarea de tensiuni, anxietati acumulate, stres, frustrari si sentimente negative;
 Capacitatea de integrare in grupuri.

Povesteste-mi cu ajutorul creionului
Dintre toate mijloacele de care dispun psihologii pentru sondarea personalitatii unui copil (jocuri, teatru cu marionete, modelaj, basme), desenul constituie un limbaj privilegiat. Prin desen, micutul „povesteste grafic”, fara sa mai conteze daca „povestea” lui este una reala sau una inventata, daca are o structura bine inchegata ori ba sau daca are macar vreun punct de plecare.

Un alt mod de exprimare a sentimentelor
Cum si cat poate fi decriptata lumea subiectiva a copilului mic prin desen? Pe ce se bazeaza valoarea diagnostica si terapeutica a acestui mijloc expresiv?
Exista nenumarate situatii in care copiii nu pot exprima verbal sentimentele, gandurile care-i framanta si apeleaza la un alt tip de exprimare: cea afectiv-imagistica, a liniilor grafice, a culorilor si formelor, a pozitiilor si dimensiunilor personajelor desenate.
In acest fel problemele ascunse, reprimate sau negate, ingropate in abisurile inconstientului vor iesi la lumina intr-o maniera simbolica, adesea transparenta, reflectandu-se in produsele creatiei micului artist. Personajele unei povesti inventate si redate grafic de un copil abunda in semnificatii, emotii, sentimente si ganduri pe care cel mic le traieste in legatura directa cu evenimentele vietii lui - relatiile cu familia, cu educatoarea sau cu tovarasii de joaca.

Un ghid simplu pentru parinti
Testele de desen sunt multiple si pot fi aplicate numai de catre specialisti. Dar tu, mami, poti sa-ti apropii si sa-ti intelegi mai bine prichindelul cunoscand cateva detalii legate de lumea desenului. De exemplu, ti-ar prinde bine sa afli mai multe despre evolutia desenului, sa stii care sunt stadiile de dezvoltare ale acestuia, deoarece numai asa vei putea sti care este nivelul dezvoltarii lui psiho-afective. Si tine cont de faptul ca un singur desen iti da prea putine informatii. Urmareste felul in care deseneaza „maestrul” timp de cateva saptamani, poate chiar luni, fiindca numai asa vei reusi sa-i monitorizezi cu adevarat evolutia sau involutia.

Fa-mi un desen si iti spun ce varsta ai

12-15 luni. Primul stadiu in dezvoltarea desenului, cel al petelor
Putini parinti lasa copilul sa picteze la aceasta varsta, deoarece nu au incredere in rezultate. Nu-i putem condamna, dar este bine sa stii ca pentru puiul tau a picta este un alt fel de a-si descarca impulsurile, trairile, chiar daca rezultatele sunt doar niste pete.

18 luni-3 ani. Stadiul urmator, cel al mazgalelilor
In acest stadiu copilul deseneaza linii in toate directiile fara sa ridice creionul de pe foaie. Si pentru ca pensula sau creionul reprezinta prelungirea fireasca a mainii, iar liniile desenate sunt in relatie directa cu „eul”, copiii vor desena diferit, in functie de starea lor de spirit.
Copilul fericit va desena linii apasate pe o mare parte a foii.Copilul instabil va abandona repede creionul.

3-5 ani. Stadiul al III-lea: mazgalelile continua
Mazgalelile incep sa prinda contur, copilul fiind capabil sa dea un titlu lucrarii. Tendinta acestui stadiu este aceea de a imita scrisul adultului.

3-5, 6 ani. Stadiul al IV-lea: „omuletului mormoloc”, omuletul universal
Acest omulet este reprezentat printr-un cerc ce reuneste si capul, si corpul in acelasi timp. E vazut din fata si, uneori, are doua brate si chiar doua picioare. Cu cat copilul creste, cu atat incep sa se inmulteasca detaliile. Pe la 5, 6 ani micul Picasso va desena cu siguranta capul si corpul sub forma a doua cercuri distincte.

4-5, 6 ani. Corpul faramitat
Copilul nu e constient inca de totul pe care il formeaza trupul unui om, animal sau al unei papusi. El vede partile corpului ca fiind ceva singular si de multe ori le deseneaza in consecinta. Iar atunci cand se deseneaza pe sine nu are constiinta propriei sale scheme corporale, adica a imaginii corpului sau si a pozitiei sale in spatiu.

6-9 ani. Transparenta
E momentul in care micul desenator schiteaza un obiect vazut in interior. De exemplu, casele cu pereti transparenti prin care se poate vedea tot ce se ascunde in interior.

5-7 ani. Rabaterea
La aceasta varsta, perspectiva e absenta, planurile nu concorda si obiectele sunt redate grafic disproportionat. E momentul in care copilul nu poate face diferenta intre orizontal si vertical, motiv pentru care rabate verticala si o culca la orizontala, fara sa fie preocupat prea mult de perspectiva.

7-12 ani. Realismul vizual
Deseneaza practic numai ceea ce vede. O casa va fi desenata numai la exterior. Daca deseneaza interiorul, reda grafic numai ce vede pe ferestre. De la acest stadiu se trece la reprezentarea in spatiu.

Desen si limbaj
Desenul si pictura au un rol determinant in formarea scrisului. De multe ori dificultatile aparute in unul din stadiile de dezvoltare a desenului vor influenta direct si scrierea micutului. Pentru a-i descifra personalitatea, e important sa fii atenta la geometria desenelor lui. Urmareste-l in ce parte a foii deseneaza mai mult, ce fel de linii foloseste si care sunt culorile pe care le indrageste cel mai mult.

Cheita catre sufletul copilului
• in stanga - trecutul, atasamentul fata de mama, introvertire
• central - prezentul
• in dreapta - viitorul, atasamentul fata de tata, extravertirea si uneori autoritatea
Banda orizontala
• sus - zona intelectuala, spirituala, contactul cu anturajul, cu mediul, zona „eului”, constiinta sa, sentimentele
• jos - inconstientul, instinctele, viata erotico-sexuala

Cheia personalitatii lui
Linii subtiri, abia marcate - tendinta de a-si corecta mereu desenul, folosirea liniei pentru precizie - copil timorat, inhibat, nu are incredere in el.
Linii puternic trasate, tendinta de a gauri coala - copil agresiv.Linii de intensitate medie - copil echilibrat.
Desene murdare, confuz, ca o ciorna - copii cu posibile dificultati de scriere.
Taieturile si stersaturile - lipsa increderii in sine, teama de noi descoperiri.
Punctuletele - temperament meticulos.
Linii cu tendinte ascendente - copil vesel, bucuros, fericit.
Linii cu tendinte descendente - copil trist, neplacut.
Linii frante si neregulate - copil agitat, furios, aprins.

Limbajul culorilor
Culorile pot spune foarte mult despre un desen.
Rosul - utilizarea lui exclusiva indica o tendinta spre agresivitate, o lipsa de control emotional.
Albastru - utilizat in exces, poate indica un control de sine prea marcant.
Verdele - controlul relatiilor sociale.
Galbenul - utilizat singur, denota o dependenta a copilului de adult.
Maroul - poate traduce proasta adaptare familiala si sociala, diverse conflicte ale copilului, regresie.
Violetul - semn de neliniste, anxietate mai ales cand este asociat cu albastrul.
Negrul - tradeaza angoasa.

Text: Geo Mihalcea.

"Descopera-ti copilul prin art terapie" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent