· articole
· intamplari

Desene animate potrivite pentru copiijpg?width=545"/>
Desenele animate: influenta negativa sau pozitiva asupra copilului tau?

Nu doar perioada de timp în care copiii urmăresc programe la televizor este importantă, ci și calitatea acestora.

Celor mai mulți copii le plac desenele animate: au personaje preferate, sunt viu și atrăgător colorate și prezintă situații din viață de zi cu zi. Ca părinți este esențial să știm ce conține un desen animat și dacă este potrivit pentru copilul nostru. Specialiștii pediatri recomanda că un copil mai mic de doi ani să nu fie expus deloc programelor la televizor, iar peste această vârstă, nu mai mult de 30 minute pe zi.

Multe din desenele animate existente în prezent pe piață conțin deosebit de multe scene de violență, la o intensitate destul de crescută, iar dacă părintele nu este lângă copil când acesta urmărește desenul, acestea pot avea influențe neplăcute asupra psihicului copilului. Desenele de acest gen nasc, expun și uneori agravează anxietățile copiilor noștri. Scene precum oameni arzând în cuptor în Hansel și Gretel, Scufiță Roșie sau iezii mâncați de lup ne sunt foarte cunoscute și pot părea inofensive, dar în profunzime sunt agresive pentru psihicul copilului. Impactul vizual al unui desen animat este cu mult mai puternic decât al citirii poveștii, iar finalul fericit nu contrabalansează scenele de violentă întâlnite în desenul animat.

Există de asemeni și aspecte pozitive ale desenelor animate: pot contribui la dezvoltarea limbajului și a personalității copilului, alături de interacțiunea cu alte persoane și jucăriile special concepute pentru dezvoltarea lui armonioasă.

74 de desene animate, create între 1937 și 1999 au fost analizate prin prismă actelor de violență, tipul desenului, varietatea de arme folosite și specialiștii au concluzionat că ratingul minim de 12 ani nu mai este suficient, și că este necesară împărțirea desenelor pe grupe de vârstă, și pentru cei sub 12 ani. Majoritatea părinților cred că dacă desenul are ratingul „pentru copii sub 12 ani”, atunci micuțul de 4 ani poate urmări desenul, dar nu este întotdeauna așa. Văzând cele scrise aici, nu trebuie să te panichezi, ci doar să te informezi și să iei o decizie informată în ceea ce privește programele de desene animate urmărite de copilul tău.

Un alt aspect important este viteza cadrelor din desenele animate. Desenele rapide schimbă scenele o data la 11 secunde, spre deosebire de desenele animate educaționale, în care cadrul este schimbat abia la 34 secunde. Atunci când cadrele se succed prea repede, creierul copilului nu poate procesa multitudinea de stimuli, iar unele procese mentale sunt chiar inhibate, cum ar fi funcția executivă, cea care ajută copilul să se concentreze, să organizeze, să își controleze comportamentele neadecvate.

Studii exacte care să nominalizeze desenele animate potrivite, pe grupe de vârste, nu s-au făcut încă, și probabil că nu se vor face, ținând cont că marii producători de desene dispun de sumele necesare pentru a opri sau chiar a finanța astfel de cercertari (în acest caz le va lipsi obiectivitatea și sinceritatea), dar iată că Time Magazine a realizat un top al desenelor nepotrivite pentru copii și chiar și pentru adolescenți: South Park, Family Guy, The Simpsons, Pokemon, Speedy Gonzales, Alladin, Sponge Bob.

Printre desenele lipsite de acte de violență, pline de învățăminte frumoase pentru copii, îți menționăm: Pocoyo, Mickey Mouse Club, Winnie de Pluș, Banane în pijamale, Chuggington și Pingu. De asemenea există și seria de filme educaționale „Baby Einstein”, creat special pentru copii, cu cadre care se succed lent și cu o multitudine de informații, utile pentru dezvoltarea copiilor.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Magazin de jucarii
Articolul cel mai citit despre joaca:
Activitati pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent