· articole
· intamplari

Despre disciplina

Autor: raul
data publicarii: 26.07.02


O sa ai zile in care nu te vei putea intelege cu copilul, in care nu vei reusi sa-l faci sa se comporte asa cum ar trebui. Dar exista metode pentru a micsora frustarea ta si a evita conflictele dintre tine si copilul tau.

Tine cont de posibilitatile copilului. Copiii se dezvolta intr-un ritm diferit si pot sa aiba diferite calitati si defecte.

In cazul in care copilul tau nu se comporta asa cum ai vrea, s-ar putea ca pur si simplu sa nu poata face ceea ce i-ai cerut.

Gandeste inainte de a vorbi. Daca ai stabilit o regula sau ai facut o promisiune, va trebui sa o respecti. Ai grija sa fi realist/a.

Copiii fac ceea ce "merge". Daca vei incerca sa mituiesti copilul cu ceva dulce dupa ce a facut o prostie, incercand astfel sa il faci sa se opreasca, mai mult ca sigur ca data viitoare va face la fel. Fa un efort si incearca sa nu incurajezi comportamentul gresit al copilului, nici macar prin atentia pe care i-o acorzi.

Incearca sa fi consistent. Nimeni nu poate fi consistent tot timpul. Dar telurile propuse, regulile, metodele de educare trebuie sa ramana aceleasi. Desele schimbari deruteaza copilul si il provoaca sa testeze limitele numai pentru a afla unde sunt aceste limite.

Respecta sentimentele copilului. Daca afli din ce cauza copilul se comporta anormal, esti deja cu un pas mai aproape de rezolvarea problemei. Deseori ajuta daca copilul stie ca este inteles. Un exemplu: "Stiu ca esti suparat pentru ca prietenul tau trebuie sa plece, dar tot trebuie sa iti strangi jucariile."

Priveste greselile - inclusiv ale tale - ca posibilitati de a invata. Daca nu te descurci intr-o anumita situatie de prima data, nu dispera. Analizeaza situatia, incearca sa iti dai seama ce ai fi putut face diferit si data viitoare aplica. Daca iti dai seama imediat ca ai facut o mare greseala, asteapta sa se linisteasca situatia, cere-ti scuze de la copil si explica-i cum o sa procedezi data viitoare in aceleasi conditii.


Cum sa eviti problemele

In primul rand, incearca sa eviti forta si demonstratiile de forta. Incearca sa te limitezi la problemele intr-adevar importante. Urmatoarele idei te-ar putea ajuta:

Daca este posibil, ofera optiuni copilului. Lasand copilul sa aleaga poti stabili niste limite, acordandu-i totodata o anume independeta. Un exemplu: "Iti strangi singur jucariile sau sa te ajut?"

Transforma educatia intr-un joc. Copilul va face ceea ce vrei tu daca ai grija sa se si distreze. Un exemplu: "Concurs! Cine isi pune haina mai repede."

Fa-ti planuri dinainte. Daca sti cu siguranta ca anumite circumstante vor cauza probleme (mersul la cumparaturi, de exemplu), discuta cu copilul inainte despre ce comportament ar trebui sa aiba si care ar fi consecintele daca nu il respecta. Mergi la cumparaturi numai cand copilul este bine odihnit si satul si ia cu tine o carte sau o jucarioara ca sa-l distrezi in cazul in care se plictiseste.

Lauda-l cand se comporta bine. De cate ori copilul isi aduce aminte sa urmeze regulile stabilite de tine, incurajeaza-l si lauda-l cat de bine a facut-o. Nu este nevoie de un sistem de recompense. Un simplu "Multumesc ca ai venit cand te-am strigat" si o imbratisare sunt de ajuns.Sursa: American Academy for Pediatrics .

"Despre disciplina" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Un articol foarte bun pe care l-am apreciat de cind l-am citit prima data (in limba engleza) intr-una din revistele de specialitate americane.
Ati facut foarte bine sa-l oferiti si celor care nu au avut aceasta posibilitate ca si mine.

Merita insa si retinute sfaturile prezentate...chiar daca de multe ori nu prea te pot ajuta...caci zau daca stii cum e mai bine sa-ti intelegi copilul si sa te faci inteles.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de raul

Evaluare
scor mediu 4.05
voturi 19


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent