· articole
· intamplari

Despre nasterea cu anestezie peridurala

Autor: mamaluichris
data publicarii: 27.03.03


Asa-numita nastere fara durere este, de fapt, nasterea cu analgezie epi- sau peridurala. Acest procedeu urmareste abolirea senzatiei de durere in timpul travaliului, pacienta avand, cu toate acestea, posibilitatea de a se misca in voie pe parcursul acestuia.

Tehnica nu este noua, dar nici foarte uzuala sau extrem de cunoscuta de catre publicul larg. Desi in Brasov procedeul este practicat de cinci ani si poate fi aplicat in Spitalul de Obstetrica-Ginecologie "Dr.

Ioan-Aurel Sbarcea", numarul nasterilor cu anestezie peridurala este doar de ordinul zecilor.

Costul trusei, substantei si medicatiei este suportat de pacienta.
Un motiv, si poate cel mai important in conditiile in care sistemul sanitar este intr-o perpetua criza, ar fi cel financiar. Pentru realizarea unei astfel de anestezii este nevoie de o trusa si substante speciale, precum si prezenta unui medic anestezist reanimator care sa puna in practica metoda. In cateva cuvinte, ea consta in introducerea unui cateter intre doua vertebre in spatiul epidural, substanta folosita avand rolul abolirii senzatiei de durere. "Tehnica se initiaza dupa ce se inregistreaza o dilatatie de patru-cinci centimetri si nu de la inceputul travaliului. Ca orice tehnica medicala, si cea despre care vorbim are indicatiile si contraindicatiile sale, astfel incat fiecare caz in parte trebuie analizat de catre obstetrician in colaborare cu anestezistul si se individualizeaza posibilitatea si oportunitatea realizarii tehnicii", ne-a declarat dr. Aurel Ionel. Daca pe plan mondial tehnica este foarte uzitata, la noi nu a intrat inca in practica obisnuita, datorita faptului ca o trusa pentru anestezia peridurala costa intre 5 si 25 euro, substanta necesara avand si ea un pret considerabil. Preluata din practica chirurgiei mari, acest tip de anestezie exclude durerea chiar si in prima parte a lauziei, avantajul fiind ca femeia nu mai sufera datorita suturilor perineului si in general durerilor care insotesc respectivul moment. "Mie personal imi place aceasta tehnica, desi ea implica totusi abaterea de la anumite idei si curente conform carora durerea la nastere poate fi gestionata de o femeie, fiind, de altfel, un dat de la Dumnezeu si care trebuie parcurs", a mai precizat specialistul.

Nu exista contraindicatii legate de varsta
Pe de alta parte, femeii careia urmeaza sa i se faca aceasta anestezie peridurala trebuie sa i se faca, in plus, un instructaj pentru ca medicul sa se asigure de completa ei colaborare in momentul expulziei fatului. La fel, substanta si doza necesara anestezierii se determina tot in cadrul controlului prealabil realizat de catre cei doi medici specialisti. Gravida nu are durerea imperioasa care-i da indarjiea de a impinge fatul, motiv pentru care ea este nevoita sa ajute la nasterea copilului in bune conditii. Procedura este cunoscuta de anumite femei din presa, de la prieteni sau de pe Internet, ea fiind prezentata si viitoarelor mame care participa la cursurile speciale desfasurate sub titlul "Vei fi mama". Cu toate acestea, pentru ca nu ar putea face fata numarului de cereri, medicii nu pot propune metoda ca o alternativa uzuala. "Analiza prealabila aplicarii tehnicii evidentiaza, de asemenea, si eventuale probleme de ordin fiziologic care ar putea contraindica anestezia peridurala. Astfel, procedeul nu se aplica atunci cand este vorba despre un fat foarte mare, iar bazinul femeii nu are o excavatie care sa ne convinga. In plus, pot fi probleme ale coloanei vertebrale si boli care pot contraindica metoda", a continuat obstetricianul. In ceea ce priveste varsta, aceasta nu se inscrie printre contraindicatii, in timp ce recuperarea femeii dupa nastere este exact aceeasi ca si in cazul nasterii normale, cu mentiunea ca pentru sutura perineului sau un eventual chiuretaj ulterior necesar indepartarii unor posibile resturi nu mai este nevoie de alta anestezie. Senzatii de presiune sau tragere se mai simt, dar durerea in sine nu este resimtita.


Mihaela DOGARU.

"Despre nasterea cu anestezie peridurala" | cont nou | 7 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
17.04.03 06:50: Mamuu
Si eu am nascut cu anestezie peridurala si intr-adevar se poate vorbi despre o "nastere fara dureri". Eu sunt foarte incantata de aceasta metoda si intentionez sa o aplic si de aceasta data (acum sunt insarcinata in 6 luni). Dar nu prea cred ca ar fi contraindicatii ale aplicarii acestei metode in cazul unui macrosom. Eu am nascut (cu anestezie peridurala) o fetita de 4,600 Kg si 56 cm. Nasterea a decurs foarte bine desi nu am avut o dilatatie pe masura copilului. Conteaza insa experienta si profesionalismul doctorilor care te asista la nastere. Ei m-au ajutat si totul a fost perfect. Cu adevarat o nastere fara dureri.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre preconceptia:
A sosit clipa nasterii sau nu?

Articole de mamaluichris

Evaluare
scor mediu 4
voturi 17


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent