· articole
· intamplari

Despre valorile dupa care trebuie sa te conduci in viata. O lectie dificil de predat de parinte copilului sau
Empatia, generozitatea, onestitatea, respectul și responsabilitatea sunt valori importante și nu este ușor să-l înveți ușor pe copilul tău să dea dovadă de ele în viața de zi cu zi.Modalitatea cea mai bună prin care le poate deprinde și, mai mult, poate învăța despre cât sunt de importante este să te vadă pe tine dând dovadă de generozitate, empatie, onestitate și respect. În caz contrar, dacă, de pildă, aude de la tine lungi predici despre valoarea onestității, dar te surprinde mințindu-ți șeful pentru a lipsi de la serviciu sau pe un prieten pentru a scăpa de o vizită de care nu ai timp sau chef, el va trage concluzia că onestitatea este o valoare care poate fi aplicată după bunul plac și interes.

Cum îl înveți ce este empatia
Laudă-l când are un comportamentul empatic. Fii clară în remarca ta, ca să știe exact care este aspectul pe care îl lauzi și să îl facă și în viitor. Încurajează-l să-și discute sentimentele, arată-i te interesează sentimentele lui și ascultă-i părerea înainte de a o expune pe a ta. Fă-l atent la comportamentul altor persoane și trageți împreună concluziile de rigoare. Dă-i sarcini de îndeplinit, deoarece copiii care învață ce e responsabilitatea învață și altruismul. Îndeamnă-l să se gândească și la alții.

Îl faci să fie conștient de importanța generozității discutând cu el despre dorințele și nevoile altor oameni.
Pentru început, învață-l să se gândească la prietenii săi și la membrii familiei. Când el spune: “Vreau înghețată la desert!”, îi poți răspunde: “Și lui Mircea îi place mult înghețata și nu l-am văzut de multă vreme. Ce zici, nu-l invităm la noi, la o înghețată?” În acest fel, îi atragi atenția, într-un mod blând, să nu fie egoist. Arată-i că dezaprobi egoismul și laudă-l când este generos , spunându-i cât de mult te bucură gestul lui.

Fii respectuoasă cu el pentru a-ți răspunde cu respect
Dacă încearcă să obțină ceva strigând, plângând, amenințând, spune-i că aceste strategii nu-l ajută și că-l vei ajuta sau îi vei oferi ceva doar dacă îți vorbește politicos. Desigur, reciprocitatea funcționează și în acest caz: dacă vrei să fie politicos și să dea dovadă de respect, trebuie să fii și tu politicoasă cu el. Spune, atunci când este cazul, “mulțumesc”, “te rog” atât celor din jur, cât și lui și, în acest fel, va învăța că aceste expresii de politețe fac parte din comunicare, atât în familie, cât și în afara ei.

Foto: 123RF .

"Despre valorile dupa care trebuie sa te conduci in viata. O lectie dificil de predat de parinte copilului sau" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent