· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Dezmatul continua in scoli

Autor: Onush
data publicarii: 12.01.06
În România, opt şcoli din zece se confruntă cu fenomene de violenţă, în diverse forme: violenţa între elevi, violenţa elevilor faţă de profesori, violenţa profesorilor faţă de elevi, violenţa verbală sau, în cazurile cele mai grave, violenţa fizică. Anumite tipuri de şcoli sunt însă mai violente decât altele, conform rezultatelor unui studiu realizat, recent, de Institutul de ştiinţe ale Educaţiei (ISE) pe un eşantion de 1.207 de unităţi de învăţământ preuniversitar din România, cu un număr de 585.734 de elevi.


Liceele şi şcolile de arte şi meserii sunt mai revoltate decât şcolile generale, elevii şcolilor urbane sunt mai violenţi decât colegii de la sate, şcolile situate în zone periferice sunt mai predispuse la acte de violenţă.
În 73,3% dintre şcolile generale şi 80,6% dintre şcolile post-gimnaziale se înregistrează diverse acte de violenţă, conform studiului realizat de ISE.
Cea mai întâlnită formă de violenţă este, conform precizărilor celor 1.207 de directori de unităţi de învăţământ, violenţa între elevi, aceasta manifestându-se des sau foarte des în aproximativ 20% dintre şcoli şi rareori în peste 71% dintre unităţi.
Violenţa elevilor faţă de profesori se înregistrează rar în peste 40% dintre şcoli şi des şi foarte des în 1,3% din totalul şcolilor analizate.
Comportamentul neadecvat al cadrelor didactice este pe ultimul loc, ca tip de violenţă, fiind semnalat rar în 33% dintre unităţile de învăţământ. Nu mai puţin de 14.751 de elevi din totalul celor aproape 600.000 luaţi spre analiză se caracterizează prin manifestări grave de violenţă: 6.683 sunt responsabili de comportamente care aduc prejudicii statutului profesorilor, 3.661 sunt autori ai unor agresiuni fizice, 1.588 au furat/fură, 1.046 fac parte din diverse bande de cartier, 900 au comis acte de vandalism, 783 consumă băuturi alcoolice, 49 cunosc pe propria piele efectele consumului de droguri, în vreme ce 41 sunt responsabili de acte de agresiune sexuală.
Îngrijorător este că din totalul elevilor cu grave manifestări de comportament deviant, aproape jumătate îşi orientează actele de violenţă «simbolică» (agresiune nonverbală - gesturi, priviri ameninţătoare, verbală - insulte, jigniri) sau «efectivă» (lovire, agresiune fizică) asupra cadrelor didactice, aducând grave prejudicii statutului şi autorităţii acestora. Astfel, din totalul celor 6.700 de elevi care au atentat la autoritatea şi prestigiul cadrelor didactice, 2.400 le-au adresat injurii şi jigniri, iar 37 au recurs chiar la agresiuni fizice. Din cele 1.207 şcoli investigate, în 869 dintre ele (72%) s-au produs în anul şcolar 2004-2005 acte grave de violenţă, iar în 586 (aproape 50% din total) manifestările violente au fost îndreptate împotriva profesorilorArticol integral in adevarulonline.ro.

"Stiri: Stiri: Dezmatul continua in scoli" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
09.02.06 11:39: res
In realitate situatia poate fi chiar mai grava decat este prezentata. Curios este faptul ca intotdeauna se da vina doar pe profesori pentru astfel de manifestari, desi in cele mai multe cazuri ei sunt cei agresati! Cea mai mare parte de vina cred, o are sistemul, care este invechit si neadaptat conditiilor actuale!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

09.02.06 19:53: ciupi-ca
Parinte indiferent + profesor indiferent= elev violent
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

16.02.06 14:08: cora_lor
Eu zic sa nu mai fim atat de intransigenti nici cu elavii si nici cu profesorii lor.Intotdeauna adevarul este undeva la mijlocul partilor, mai mult sau mai putin sau chiar in afara lui! Si spunand in afara lui ma pot referi si la familia elevului ce ridica probleme. In goana dupa suprevietuire uitam sa ii acordam suficienta atentie copilului de langa noi, in ideea ca oricum a crescut si deja ar trebui sa-si selecteze singur ce-i bine si ce nu, sau de ce nu, ba sa mai invete si de la scoala despre viata in social! Imi pare rau ca trebuie sa spun , dar de cele mai multe ori cel mai la-ndemana ne este sa aruncam vina pe sistem, pe altii, pe situatie si ne vine f.greu sa luam atitudine in primul rand fata de noi insine, apoi fata de copiii nostri, si apoi fata de persoanele care creeaza situatii penibile in jurul nostru.Si ce este ce-l mai trist ca atunci cand nu ne convine ceva anume, nici macar nu avem curajul s-o spunem persoanelor implicate , in fata, pt a schimba ceva! Ci ne complacem in rutina,comoditate, insatisfactii ce duc toate conflicte umane!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 3.4
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent