· articole
· intamplari

Dezvoltarea vocabularului in primii ani de viatajpg?width=545"/>
Descopera etapele dezvoltarii limbajului micutului tau si afla daca acesta se dezvolta corect sau nu.

În primii ani de viață, dezvoltarea copiilor are un ritm foarte alert, iar una din cele mai importante schimbări în jurul vârstei de un an este vorbirea . Majoritatea copiilor pronunță câteva cuvinte, fiind conștienți de înțeles și cuprinzându-le în vocabularul propriu . La această vârstă copiii sunt deja conștienți de faptul că prin intermediul vorbirii pot obține satisfacerea unor nevoi.

Conform psihologilor specializați în dezvoltarea psihicului copilului, pot fi evidențiate mai multe stadii în evoluția limbajului la copii:
- Stadiul cuvântului-frază (atunci când copilul exprimă printr-un cuvânt atitudini afective, mintale și o mare încărcătură informațională)
- Stadiul pre-frazei (18 luni- 2 ani, în care el pronunță cuvintele în ordinea importanței și denotă o puternică subiectivitate tipul acesta de comunicare)
- Stadiul ”frazei gramaticale” (debutează după 2 ani; copilul exprimă relații între noțiunile pe care le cunoaște, și emite judecăți). Vocabularul copilului înglobează de la 8 până la 20 de cuvinte, joaca este predominant constituită de repetiția unor cuvinte sau grupe de cuvinte.
- Stadiul structurii sintactice (în jurul vârstei de 3 ani)
- Stadiul ”diferențierii formelor gramaticale” (după 3 ani și jumătate; cea mai importantă este formă pronumelui personal, persoana întâi, care dovedește conștiință de sine).

După vârstă de 4 ani, se pun bazele limbajului interior , punct esențial în dezvoltarea psihicului copilului. Între 5 și 7 ani limbajul devine mult mai închegat decât în etapele anterioare, conținând primele structure de gândire logică, copilul sistematizând și observând tot ce se întâmplă în jurul său.

Cele mai importante funcții ale limbajului sunt: cea de comunicare, cea reglatorie, prin care copilul declanșează acțiuni și funcția ludică (predominantă în majoritatea timpului la copii).

Vă prezentăm în continuare câteva repere pentru evoluția comportamentului verbal , dar este foarte important de reținut că fiecare copil are ritmul său în dezvoltare și propriile caracteristici individuale, așa că deseori comparațiile între copii nu își au rostul, și, atunci când se cere o evaluare, este esențial să fie realizată pe mai multe dimensiuni.

La vârsta de doar o lună, bebelușii emit sunete laringiene și au reacții diferențiate pentru cuplul de senzații-plăcere/neplăcere. La trei luni ei emit vocale izolate și sunete compuse; de asemenea pot manifesta bucurie la vederea persoanelor cunoscute sau la auzul vocilor familiare.

Aproximativ în jurul vârstei de șase luni bebelușii emit sunete mai variate și pot iniția conversații cu jucăriile lor sau cu persoanele apropiate. La nouă luni repetă diverse silabe, uneori chiar și cu seminificație. Atunci când împlinesc un an, majoritatea copiilor știu să pronunțe două cuvinte simple și le și cunosc sensul.


- La 15 luni un copil are un vocabular format din patru până la șase cuvinte, poate solicita atenția în mod activ (arată cu degetul, trage de mână sau de haine pe cei din apropiere, le adresează cuvinte/silabe scurte).
- La 18 luni copiii au un vocabular compus din 8-10 cuvinte și imită foarte des activitățile adulților.
- În jurul vârstei de 21 luni copiii încep să formeze propoziții scurte, din câte două cuvinte prin care își comunică nevoile neîmplinite. Copiii,la această vârstă, sunt capabili să recunoască obiectele personale ale membrilor familiei și să le înmâneze.
- La 24 de luni propozițiile lor devin mai complexe, mai câștiga un cuvânt în structura lor. Folosesc de asemenea adjective și pronume și le place să studieze mult alți copii realizând diverse activități.
- La 27 de luni propozițiile formate sunt mai complexe, din mai multe cuvinte și își vorbește singur când se joacă.
- La 30 de luni vocabularul este mult îmbogățit și crește pe zi ce trece. Copilul poate folosi cuvinte formate din mai multe silabe, interacționează activ cu alți copii și manifestă independență.
- La 33 de luni copiii pot reproduce poezii scurte și reușește să formeze pluralul cuvintelor.

În jurul vârstei de 3 ani, copiii reproduc poezii și pot relata cu o oarecare ușurință situații din viața lor sau a familiei. Sunt foarte receptivi la cuvinte noi, iar limbajul are structură gramaticală, pot folosi corect formele de plural iar comportamental încep să manifeste reacții de opoziție față de adulți.

Nu uitați că în primii ani de viață capacitatea copiilor de învățare este foarte mare, ei încearcă de cele mai multe ori să ne imite în ceea ce facem și ceea ce spunem și de asemenea învață și din limbajul nostru non-verbal .

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent