· articole
· intamplari

Diabetul si sarcina-screening si diagnostic
Sarcina reprezinta un eveniment special in viata unei femei, in care au loc numeroase modificari fizice si emotionale cu rol de a o pregati pe viitoarea mamica pentru nastere si pentru perioada ce urmeaza.Au loc importante schimbari hormonale ce influenteaza intreg metabolismul. Hormonii secretati de placenta au un rol major, si ei determina, printre altele, aparitia unei rezistente la insulina, hormonul care mentine glicemia in limite normale.
Datorita acestei “rezistente”, pancreasul este nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina pentru a mentine glicemia in limite normale. Atunci când cantitatea de insulina secretata nu este suficienta pentru a invinge rezistenta tesuturilor, glicemia incepe sa creasca si apare diabetul zaharat.

Prezenta unei glicemii crescute in timpul sarcinii creste riscul aparitiei anumitor complicatii, atât la mama, cât si la fat.
Aceste complicatii sunt:
- pentru gravida - cresterea tensiunii arteriale (eclampsie), predispozitie crescuta pentru infectii genito-urinare, nastere prematura, travaliu prelungit.
- pentru fat - avort spontan in primele luni de sarcina, moarte intrauterina - de obicei in luna mare de sarcina, diverse malformatii congenitale cardiace, neurologice si renale, macrosomie (fat cu greutate mare la nastere > 4,5 kg), traumatisme la nastere, icter neonatal prelungit, hipoglicemii severe in perioada neonatala ce pot determina sechele neurologice importante, risc de a face diabet ulterior in timpul vietii.

In clinica exista mai multe variante in care ne putem intâlni cu diabet pe durata sarcinii:
- la femei diagnosticate anterior cu diabet (diabet zaharat tip 1, diabet zaharat tip 2 sau alte tipuri de diabet zaharat).
- la femei la care diabetul se descopera pentru prima data pe parcursul sarcinii.

Diabetul diagnosticat in timpul sarcinii:
Pe durata sarcinii exista doua situatii in care este diagnosticat pentru prima oara diabetul:

1. Diabet gestational - atunci cand diagnosticul se pune prin screening efectuat la toate gravidele in saptamâna 24-28 de sarcina (trimestrul 3). Acest tip de diabet este de obicei tranzitoriu si se remite dupa nastere. Totusi, aceste femei au risc crescut de a face diabet zaharat tip 2 in cursul vietii, sau de a face din nou diabet gestational la o sarcina viitoare.

2. Diabet zaharat tip 2 (propriu-zis) - atunci când diagnosticul se pune de la debutul sarcinii prin screening la toate pacientele cu risc. In aceasta situatie este vorba, de fapt, de un diabet preexistent nediagnosticat anterior, care nu se va remite dupa nastere.

1. Diabetul gestational:
In prezent, pe plan mondial, diabetul complica aproximativ 7% din toate sarcinile. Din acest motiv, organizatii ale diabetologilor si ginecologilor au stabilit in 2009 noile criterii de screening si diagnostic ale diabetului gestational.

S-a convenit ca toate femeile care nu se cunosteau anterior cu diabet zaharat sa efectueze un test de toleranta la glucoza oral in saptamâna 24-28 de sarcina.

Testul de toleranta la glucoza oral (TTGO) presupune ca gravida sa bea 75 gr. glucoza pulbere dizolvata intr-o cana de apa, masurând glicemia inainte, la o ora si la 2 ore dupa ingestia glucozei. TTGO va fi efectuat dimineata, dupa un post nocturn de cel putin 8 ore (gravida nu va mânca in timpul noptii!!). Trei zile anterior testului pacienta va mânca normal (fara restrictie in ceea ce priveste glucidele).

Diagnosticul de diabet gestational va fi pus când este indeplinit doar unul din urmatoarele criterii:
Glicemia a jeun ≥ 92 mg/dl (5,1 mmol/l)
Glicemia la 1 ora ≥ 180 mg/dl (10,0 mmol/l)
Glicemia la 2 ore ≥153 mg/dl (8,5 mmol/l)

Din cele câteva studii recente se remarca faptul ca gravidele diagnosticate cu diabet gestational dupa noile criterii pot fi echilibrate in proportie de 80-90% doar cu modificarea stilului de viata (dieta, exercitiu fizic). Daca glicemia nu scade prin modificarea stilului de viata, singurul tratament aprobat momentan pentru utilizare in sarcina este insulina. In functie de profilul glicemic al pacientei, medicul diabetolog va stabili o schema de tratament cu una sau mai multe injectii de insulina.

Deoarece o parte din cazurile de gravide cu diabet gestational au, de fapt, un diabet zaharat tip 2 preexistent sau diabet zaharat tip 1 la care debutul s-a facut concomitent cu sarcina, se recomanda retestarea la 6 -12 saptamâni dupa nastere, de obicei, tot prin efectuarea TTGO.

Femeile cu istoric de diabet gestational vor fi urmarite periodic prin screenig cel putin la 3 ani deoarece au un risc crescut de a face diabet pe parcursul vietii.

2. Diabetul zaharat tip 2 (propriu-zis):
Peste 240 milioane de oameni din intreaga lume au diabet zaharat, iar 90-95 % dintre acestia au diabet zaharat tip 2. Se remarca instalarea bolii de la vârste din ce in ce mai mici, la copii, la adolescenti si la femei aflate la vârsta procreatiei. La debutul bolii, atunci când valorile glicemiei sunt doar usor modificate, simptomele sunt minime, iar diabetul ramâne nediagnosticat pentru o lunga perioada de timp.

Din acest motiv, se recomanda screenig-ul activ al persoanelor predispuse la a face diabet.

Femeile predispuse la diabet sunt cele supraponderale si obeze (Indice de masa corporala ≥25 Kg/m2) care au in plus unul sau mai multi factori de risc aditionali:

1. Sedentarism
2. au rude de gradul I cu diabet zaharat tip 2 ( mama, tata, frati, surori)
3. apartin unor grupuri etnice cu risc crescut: hispanici, afro-americani, indieni native, est – asiatici (Peninsula Arabia)
4. femei care au dat nastere la feti macrosomi (greutate la nastere> 4 kg) sau cele cu diagnostic anterior de diabet gestational
5. hipertensiune ( TA ≥140/90 mmHG, sau tratament antihipertensiv)
6. dislipidemie : HDL colesterol 250 mg/dl
7. femei cu diagnostic anterior de SOPC (ovar polichistic)
8. HbA1c ≥ 5,7 %, IGT sau IFG (prediabet)
9. alte conditii clinice asociate cu insulinorezistenta (obezitate morbida, acanthosis nigricans, obezitate abdominala)
10. istoric de boala cardiovasculara(IGT = alterarea tolerantei la glucoza, IFG = glicemie a jeun modificata, HbA1c = hemoglobina glicozilata)

Indiferent de prezenta sau absenta acestor criterii, screening-ul pentru diabet se va efectua de la debutul sarcinii la toate gravidele cu vârsta peste 45 de ani. (vârsta este in sine un factor de risc major pentru aparitia diabetului zaharat tip 2 ).

Daca o femeie insarcinata se incadreaza in categoria cu risc folosind criteriile de mai sus, va fi testata pentru diabet inca de la debutul sarcinii, la primul consult prenatal, folosind criteriile de diagnostic si screening pentru populatia generala (determinarea glicemiei a jeun, TTGO cu 75 gr. glucoza, determinarea HbA1c).

Diagnosticul de diabet zaharat tip 2 pe sarcina se va pune daca sunt prezente urmatoarele criterii:

1. glicemie a jeun ≥ 126 mg/dl ( 7,0 mmol/l), dupa un post nocturn de cel putin 8 ore
sau
2. glicemie la 2 ore dupa TTGO cu 75 gr. glucoza ≥ 200mg/dl
sau
3. HbA1c ≥ 6,5 %
sau
4. glicemie ≥ 200 mg/dl la o pacienta cu criza hiperglicemica sau care prezinta simptome clasice de diabet (poliurie, polidipsie, polifagie, scadere ponderala).

O valoare modificata in sensul diagnosticului de diabet zaharat va fi repetata pentru a exclude o eventuala eroare de laborator (exceptând varianta in care sunt prezente simptomele clasice de hiperglicemie). Este de preferat ca acelasi test care a iesit modificat sa fie repetat.

Femeile care vor indeplini criteriile de diagnostic prin screening efectuat la prima vizita prenatala, vor primi diagnosticul de Diabet zaharat tip 2 si nu de Diabet Gestational. Ele nu vor fi retestate in saptamâna 24-28.

Femeile incadrate in categoria de risc care au fost testate in primul trimestru si care nu au indeplinit criteriile de diagnostic, vor fi retestate ulterior, in saptamâna 24-28 de sarcina si diagnosticate dupa noile criterii de diabet gestational.

Autor: Dr. Crina Filisan, Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli metabolice, Clinica Medas, Unirea
Articol conform ADA “Standards of Medical Care in Diabetes -2012.

"Diabetul si sarcina-screening si diagnostic" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent