· articole
· intamplari

Dieta vegetariană la copii poate fi sănătoasă!

Fie că este din motive de sănătate, religioase, culturale sau etice, dacă ești tentată să adopți o dietă vegetariană, trebuie să te asigură că este echilibrată nutrițional pentru copilul tău.În bucătăria Adelei, mamă a doi copii, nu găsești carne sau pește. Tânăra a ales regimul lacto-ovo vegetarian (atât pentru ea, cât și pentru copii). Părerea ei? „Copiii mei sunt bine hrăniți, sunt sănătoși însă, într-o societate românească încă foarte atașată de carne în gastronomie, să crești copii vegetarieni e o luptă de zi cu zi.“

Ce înseamnă de fapt o dietă vegetariană?


Multe persoane confundă dieta vegetariană cu cea „plant based” sau vegană. În primul caz, se pot consuma lactate, ouă și miere, însă cea vegană exclude orice aliment de origine animală. Există vegetarieni care nu consumă lactate, aceștia fiind numiți ovo-vegetariani sau care nu consumă ouă, numiți lacto-vegetarieni.

Regimul lacto-ovo-vegetarian, în care este permis consumul produselor lactate și al ouălor, este mai potrivit pentru copii. Planificată corespunzător, această dietă poate satisface nevoile nutriționale ale unui copil în creștere.

Stomăcele mici, nevoi calorice mari


Dacă ai adoptat un regim vegetarian în timpul sarcinii, e posibil ca puiul tău să respingă, mai târziu, proteinele animale. E posibil ca, și în cazul în care vei dori să-i oferi cărniță, el să dezvolte reacții alergice, pentru simplul motiv că nu a fost obișnuit cu acest aliment încă din viața intrauterină. Asta nu înseamnă că nu are nevoie de alimente care să înlocuiască sursele de proteine și fier.

Fier


Necesarul de fier al copilului vegetarian este de două ori mai mare decât la micuții hrăniți cu carne, deoarece organismul nu absoarbe acest mineral din legume și cereale la fel de eficient ca din carne. Alege produse cu cereale fortificate cu fier, pâine integrală, paste și orez. Legumele, în special cele verzi, cum sunt spanacul, broccoli, varza de Bruxelles, mazărea și fasolea boabe, dar și năutul, lintea sau, după vârsta de doi ani, fructele uscate, conțin fier.

Citește și:  3 rețete delicioase cu broccoli

Proteine


Sunt esențiale pentru creștere, așa că e important să suplimentezi dieta zilnică a puiului cu ouă, lapte, brânză și iaurt. După vârsta de un an, poți introduce soia. Proteinele vegetale se găsesc în legume verzi și uscate, fructe proaspete, cereale. Mămăliguța cu lapte și brânză este un bun exemplu de prânz vegeta rian complet.

Proteinele animale sunt singurele care asigură necesarul de aminoacizi care contribuie la dezvoltar ea cerebrală și la creșterea puiului. Laptele va fi obligatoriu menținut pe tot parcursul primului an, iar după vârsta de șapte luni, se introduce oul (conține proteine, aminoacizi, săruri minerale și vitamine hidrosolubile din grupul B, în special B2, necesară creșterii). La început, poate consuma un gălbenuș pe săptămână, porționat în câte un sfert de gălbenuș pe zi, o dată la două zile.

Vitamina B12


Favorizează funcția celulelor nervoase, folosirea substanțelor nutritive în organism, stimulează măduva oaselor pentru formarea globulelor roșii și ajută creșterea. Din păcate, se găsește mai mult în carne, de aceea vegetari enii au carențe. Va trebui să introduci în dieta puiului tău cereale fortificate, dar și drojdie nutritivă. Cere sfatul pediatrului.

Calciu


Necesar dezvoltării scheletului și dinților, dar și activ pentru mușchi (inclusiv pentru inimă), calciul poate fi furnizat de lapte, iaurturi simple, naturale, brânzeturi, chiar și tofu (brânza de soia). Și unele legume conțin calciu – broccoli, gulia, varza, bamele, dar și ciupercile.

Grăsimi


Lipidele sunt substanțe energetice, furnizând energia și căldura corpului. Sunt esențiale pentru sistemul muscular și cel nervos. Cum odorul nu-și poate procura grăsimile din carne, poate avea carențe, în special în ceea ce privește grăsimile care ajută la dezvoltarea cerebrală. Adaugă la dieta lui grăsimi mononesaturate: ulei de rapiță, ulei de măsline, piure de avocado, cereale sau ouă.

Vitamina A


Se găsește numai în carne, de aceea copilul vegetarian are nevoie de surse de betacaroten (provitamina A), care se găsește în legumele galbene și portocalii (morcovi, ardei), legumele cu frunze verzi și unele fructe (mango, caise). Se pare că trei porții pe zi din aceste fructe sau legume asigură necesarul de betacaroten, precursor al vitaminei A.

Citește și: 10 semne că cel mic are nevoie de aparat dentar


Text: Grigoriana Brujan

Sursă foto: iStock.

"Dieta vegetariană la copii poate fi sănătoasă!" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent