· articole
· intamplari

Dintisorii mei de laptePe la 3 anisori, dentitia de lapte a puiului tau este completa. Nu lasa copilasul sa aiba dintii cariati, chiar daca sunt de lapte.

Cati dintisori trebuie sa avem?
Fiecare copilas are 20 de dintisori de lapte, 10 sus si 10 sus. Sus are 2 incisivi (cei doi dintisori din centru), doi canini, cate unul de o parte si alta a incisivilor, apoilanga fiecare canin urmeaza primul premolar si apoi al doilea premolar.

Iar jos se repeta aceeasi schema. In carti se spune ca pe la doi anisori dentatia de lapte ar trebui sa fie completa, dar trebuie sa stii ca fiecare copilas este unic si are propriul lui ritm de dezvoltare. Asa ca se considera normal ca pana la 3 anisori fratiorii dintisorisa fie in formatie completa.

Avem dintisori, trebuie sa-i curatam
Pana la varsta de un an si jumatate nu este necesar sa-i speli micutului dintisorii cu periuta si pasta de dinti. Este suficient sa-i speli gingiile si dintisorii cu un prosopel subtire cu apa. Copilasul nu stie sa nu inghita si sa-si clateasca gurita, asa ca operatiunea periuta si pasta le incepi abia pe la un anisor si jumatate. Acum puiul tau isi coordoneaza mult mai bine miscarile, dar totusi, pana spre varsta de 6 ani, va avea nevoie de ajutorul tau pentru a se spala corect pe dinti. Pana la 3 ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda folosirea pastelor de dinti fara fluor, asa ca va trebui ca puiul sa aiba pasta lui de dinti.

Cum il convingi sa se spele
Seara, inainte de culcare si dimineata dupa ce v-ati trezit, mergeti impreuna la baie si spalati-va pe dinti. Tu esti un exemplu pentru copilas, asa ca daca te vede facand aceeasi operatiune, va incerca sa te copieze. Din joaca, va incepe sa capeteobiceiul de a se spala pe dinti. Alegeti impreuna din magazin periuta care ii place cel mai mult. Exista acum o multitudine de metode, care de care mai haioase. Pasta de dinti tot micutul trebuie sa o aleaga, iar daca nu-i place, cumpara-i alta, fara sa-i reprosezi ca a ales deja una pe care acum o arunci.

Prima vizita la stomatolog
Pe la un anisor trebuie sa te gandesti sa faci o programare la medicul stomatolog. Deja puiul are cativa dintisori in gurita si este un moment bun pentru o prima verificare. Alege un medic stomatolog care sa aiba experienta cu copiii.

Semnele eruptiei:

• iritabilitate
• tulburari ale somnului
• gingii inflamate, dureroase
• obrajori rosii
• lipsa poftei de mancare
• posibil cresterea temperaturii, dar nu mai mult de 38,5
• dorinta de a roade orice. Cel mai adesea nimereste sa roada tablita patutului
• uneori te musca de obraz sau de mana, fara a fi considerat comportament antisocial, ci pur si simplu incearca sa-si calmeze durerea
• uneori poti sa vezi dintisorul cum taie gingia sau il poti simti daca plimbi degetul pe gingia copilasului.

Semnale de alarma
Trebuie sa consulti medicul stomatolog pediatru, daca:
• incep sa-i cada dintisorii inainte de varsta de 5 anisori
• ai observat carii, oricat de mici
• puiul are gingiile inflamate in dreptul unui dintisor
• se vaita de durere, chiar daca tu nu vezi vreo cariuta.

Text: Andreea Manea
Revista mami, noiembrie .

"Dintisorii mei de lapte" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
14.01.10 11:52: hanan
eu stiam ca cei 10 dintisori sunt urmatorii: 4 incisivi (pozitionati central), 2 canini(cate unul pe fiecare parte), 4premolari(cate 2 pe fiecare parte) In varianta aceasta sunt intradevar 10.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

06.12.11 18:58: bebestrumf20
Buna.Eu am fost cu baiatelul meu de 5 anisori pentru prima oara la cabinetul stomatologic.Am ramas placut surprinsa de tot ce sa intamplat cabinetul se numea Waels Kids.Vi-l recomand cu cel mai mare drag si cu ea mai mare incredere
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre igiena:
Raceala si Gripa

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3
voturi 7


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent