· articole
· intamplari

DislexiaBaiatul vorbaret de 5 ani ce nu poate invata alfabetul. Fata de 7 ani, inteligenta, creativa, care nu stie bine sa citeasca. Adolescentul talentat ale carui note mediocre sunt explicate prin lipsa de motivare. Studentul ce a terminat cu greu liceul si acum se simte coplesit.Ceea ce acesti tineri, de altfel inteligenti si sociabili, au in comun este o incapacitate care face invatarea "obisnuita" foarte dificila. Dislexia, caracterizata prin probleme legate de invatarea cititului, de intelegerea a ceea ce se citeste, de despartirea in silabe si de organizare a gandurilor, poate fi descoperita inca de la gradinita sau poate sa ramana nediagnosticata. Deoarece interfereaza cu abilitatea de a invata la scoala, dislexia poate fi frustranta atat pentru elevi cat si pentru parinti.


Necazuri cu cuvintele

Presupunerea comuna in legatura cu dislexia este aceea ca este caracterizata prin cititul cuvintelor in ordine inversa, de exemplu "sut" este citit "tus". Desi acest tip de probleme poate fi asociat cu dislexia, aceasta nu poate fi explicata pur si simplu prin cititul literelor sau cuvintelor de la coada la cap. Dislexia este caracterizata prin dificultati in stabilirea conectiunii de baza dintre simboluri (litere) si sunetele corespunzatoare lor.

Atunci cand majoritatea copiilor invata sa citeasca, ei folosesc tehnici tipice de "decodificare": recunoasterea imaginilor literelor si invatarea sunetelor corespunzatoare fiecarei litere. Apoi incep sa isi imagineze (sa decodifice) cum vor arata si cum vor suna literele atunci cand sunt puse impreuna pentru a forma cuvinte. Pentru dislexici, procesul de decodificare poate fi o incercare grea, din mai multe motive. Ei sunt incapabili sa sesizeze diferentele dintre anumite sunete (de exemplu, diferenta dintre "p" si "b"), sau pot vedea (percepe) incorect spatiile dintre litere, ceva de genul:
Ac estec uvin tesunti ncore ctspat iate.
Acestecuvintesuntlipiteuneledealtele.

Cauzele specifice ale dislexiei nu sunt cunoscute, si probabil exista multe cauze. Cel putin 14 zone ale creierului sunt implicate in procesul de citire. Incapacitatea de a invata este general acceptata a fi rezultatul unor defecte subtile in organizarea acestor zone. Mesajele trimise de catre creier par sa devina amestecate sau confuze. Dislexicii pot fi capabili sa auda si sa vada (perceapa) perfect insa ceea ce aud si vad ei suna si arata diferit fata de ceea ce aud si vad majoritatea oamenilor. Se presupune ca defectele care cauzeaza dislexia sunt prezente inca de la nastere si sunt influentate de ereditate. Aproximativ intre 5% si 10% dintre copiii de varsta scolara prezinta un tip de incapacitate de a invata.
Copiii cu dislexie, in mod obisnuit, prezinta o mare diferenta intre coeficientul de inteligenta si rezultatele academice. Aceasta diferenta nu poate fi explicata prin surzenie, probleme de vedere, slaba pregatire a profesorilor, lipsa de motivare sau factori emotionali. Deseori, capacitatea copilului de a gandi creativ si abstract este foarte buna, insa cititul si gramatica sunt mult sub asteptari. Poate fi prezenta si discalculia - probleme referitoare la abilitatile matematice.

Un copil dislexic, observand colegii citind si progresand, ar putea sa se simta "prost" pentru ca nu poate tine pasul cu ei. Si pe masura ce continua sa aiba insuccese la scoala, respectul de sine se poate diminua. Educatorii insista asupra importantei descoperirii cat mai de timpuriu a unei incapacitati de a invata, astfel incat copilul sa poata fi invatat intr-un mod alternativ si astfel sa aiba succes la scoala.


Diagnosticarea dislexiei

Scoli, psihologi, chiar si unele spitale ofera posibilitatea testarii copilului ce pare sa aiba o incapacitate de a invata. Canditatii pentru testare includ copii cu o inteligenta cel putin normala care nu se descurca la scoala asa cum ar trebui, corespunzator nivelului de inteligenta. Evaluarea comprehensiva a unei incapacitati de a invata implica o serie de teste cognitive, lingvistice, social-emotionale si academice. Daca a fost stabilit diagnosticul se poate incepe un tratament. Tratamentul - ajutorul dat copiilor pentru a gasi modalitati prin care pot invata - necesita cooperarea stransa dintre parinti si educatori si poate implica si terapisti si tutori.

Din fericire, majoritatea copiilor cu dislexie sunt capabili sa invete strategii si tehnici care sa le permita sa studieze intr-o scoala obisnuita. Un mediu cat mai putin restrictiv este cel mai potrivit, atat timp cat copilul este ajutat sa invete intr-un mod adecvat si potrivit. Totusi, s-ar putea sa fie nevoie si de o parte de "educatie speciala" pentru a ajuta copilul sa inteleaga si sa depaseasca incapacitatea de invatare.


Strategii functionale de invatare

Strategiile compensatorii ofera copilului metode de a depasi efectele dislexiei. Aceastea pot include: inregistrarea textelor si cursurilor, folosirea de cartonase pentru invatarea conceptelor noi, pozitionarea copilului in fata clasei pentru a putea observa mai bine profesorul, folosirea calculatorului pentru rezolvarea problemelor de pronuntie si gramatica.

Remedierea reprezinta o metoda de invatare care permite copilului sa primeasca informatiile de care are nevoie intr-un mod prin care el le poate asimila. Exista 3 componente ale remedierii:
  1. Invatarea prin unitati mici
  2. Supra-invatarea
  3. Prezentarea multisenzoriala
Prin prezentarea unor unitati mici de informatie, copilul se poate concentra mai bine si astfel, treptat, poate stapani material dificil, putin cate putin. De exemplu, introducerea familiei de cuvinte "oi" - oi, moi, ploi etc. Copilul invata sa se gandeasca la sunetele literelor si la forma pe care o ia gura sa atunci cand pronunta aceste sunete. Aceasta informatie este predata intr-un context plin de inteles de cateva ori, mai multe decat ar fi considerat ca necesar. Componenta de supra-invatare este foarte importanta. Repetarea ajuta elevul dislexic, care are tendinta de a "pierde" usor informatia.

Pe masura ce copilul pronunta si citeste cuvintele, el le si traseaza - incercand sa le "simta". Instruirea verbala include si prezentari vizuale. In prezentarile multisenzoriale materialul invatat este auzit, pronuntat, vazut si pipait. Uneori este dificil de stabilit exact unde este deficitul copilului dislexic. Prezentarile multisenzoriale predau tuturor simturilor deodata in speranta unei mai rapide invatari. Este foarte util pentru parinti ca aceste tehnici sa fie invatate si practicate si acasa.


Calea spre succes

Deoarece pentru un elev dislexic, chiar si sub supraveghere si tratament, deseori scoala reprezinta o lupta, dezvoltarea unei imagini sanatoase despre sine este in pericol. De aceea parintii sunt sfatuiti sa se concentreze pe activitati pe care copilul le gaseste usoare si in care, eventual, poate si excela, cum ar fi sportul, diferite hobby-uri, colectionarea. Muzica, arta, teatrul, munca voluntara pot ajuta copilul dislexic sa se simta si sa fie special. Expertii sunt de acord ca dislexia nu este un impediment al succesului; multi dislexici sunt de fapt talentati intr-un mod sau altul. Deseori dislexia furnizeaza acel ceva in plus, acea scanteie de creativitate, care vine dintr-un mod de gandire diferit si desprins de sistemul normal de valori.

Exista multi oameni faimosi care au inregistrat succese remarcabile in ciuda, sau poate din cauza, incapacitatii lor. Printre ei, unii dintre cei mai mari ganditori ai timpurilor noastre: Winston Churchill, Walt Disney, Albert Einstein, si Thomas Edison. Artistii Tom Cruise, Whoopi Goldberg si Cher au dislexie, la fel ca si sportivii Nolan Ryan si Bruce Jenner. Chiar daca un copil are dislexie, aceasta nu inseamna ca parintii sau educatorii lui trebuie sa se astepte la mai putin din partea lui. Artistii, atletii, oamenii de stiinta, politicienii mentionati aici au fost cu totii capabili de lucruri marete in ciuda problemelor pe care le-au avut.Sursa: The Nemours Foundation.

"Dislexia" | cont nou | 16 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
01.01.07 11:08: roxana5
Am fost diagnosticata cu dislexia la 30 de ani. Pana atunci am trecut prin scoala romaneasca ca fiind 'foarte inteligenta, dar nu vrea sa invete'. Am ramas de multe ori in urma, nu inteleg numerele prea bine(stiu sa le calculez pentru ca le-am invatat mecanic,de exemplu, rezolvam teoria lui pitagora mai repede decat colegii dar nu aplicand formula, cum zicea profesoara, o luam pe o ruta nefireasca) si daca-s obosita scriu de la dreapta la stanga, fara macar sa-mi dau seama (nu le vad ca-s invers, si daca pun literele in ordine inversa, nu-mi dau seama).Dislexia e ereditara dar nu stiu de unde am luat-o, cert este ca e posibil s-o fi trecut si fiicei mele.Acum, pentru toate mamicile ingrijorate: nu va faceti probleme! Solutiile sunt mai complicate pentru oamenii fara dislexie, dar pentru noi e foarte simplu: sa citim daca se scrie pe foi colorate sa ni se explice matematica asociata cu obiecte (numerele nu au sens, nu inteleg de unde 1+2=3, dar daca ma gandesc la o ramura de copac si numar ramurele, sigur ca-s 3! Se complica lucrurile la 0.33+0.33+.033+0.001 dar daca-mi desenezi patratele si eu le adun, stiu ca-i 1) cand citim, aveti rabdare ca noi sa le 'traducem' (eu citesc de la dreapta la stanga si apoi le intorc, dupa 30 de ani, nu mai dureaza deloc, ba chiar am obtinut puncte ca fiind 'peste medie' la viteza cititului.Probleme inca mai am cand raman 'suspendata' la un cuvant, pur si simplu ma blochez pentru ca ma gandesc se cauta cuvantul asta in propozitie. Nu ca nu stiu e inseamna, nu fac legatura intre cuvant si restul propozitiei si-mi dureaza pana inteleg pentru ca eu m-as fi exprimat cu totul altfel si ma gandesc, daca ei au folosit un alt cuvant, inseamna ca eu nu inteleg ce vor sa spuna. Aici am un program de calculator care ma ajuta la chestii de astea.avem nevoie de un pic mai mult timp decat ceilalti la examene. Scriu extrem de greu. In medie o persoana fara handicapul asta scrie 40 de cuvinte pe minut. eu scriu 14. Dar eu am fost ziarist vreo 8 ani, am amncat de pe urma scrisului, deci nu-i o problema daca ai un editor bun!Nu ma simt diferita de ceilalti. La facultate in Anglia nu am nici o problema. Mi se acorda timp mai mult la examene (+25%), am un calculator special, mi se da o alocatie pentru hartie colorata si toner pe calculator, am programe speciale de calculator pe care lucrez si am sesiuni cu un psiholog specializat pe dislexie si dispraxie care ma ajuta sa inteleg si ma invata cum sa ma ajut singura.Nu gasesc nimic 'usor' in activitatile scolare dar placerea o am cand reusesc dupa ce m-am chinuit o multime. Cine are dislexia are probleme cu balansul, am invatat sa merg pe bicicleta la 20 de ani si ori de cate ori ma urc pe bicicleta parca ar fi prima oara, dar am condus motociclete aici ani de zile, am cazut de destule ori dar m-am incapatanat. Deci sporturile trebuiesc alese cu grija, dar nu prea mare!Dislexia este un handicap, dar nu insurmontabil.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

07.03.07 12:23: mmester
Fetita mea este dislexica.In Romania, din pacate, nu exista nici scoli, nici personal calificat pentru a ne ajuta pe noi ca parinti si pe copii.Ma simt neajutorata si cred ca ar fi bine sa se infiinteze o asociatie pentru parintii cu copii dislexici.Asa cum spun americanii - dislexia este un dar si ar fi bine sa incercam sa facem ceva pentru acesti copii care sunt de fapt super dotati si cu alte calitati pe care noi, ceilalti, nu le avem.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 4.25
voturi 16


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent