· articole
· intamplari

Diversificarea alimentației: substanțe esențiale pentru dezvoltarea bebelușului
Ce poate fi mai frumos pentru o mamă decât să-și vadă bebelușul cum face primii pași, cum rostește primul cuvânt, cum se dezvoltă? Pentru a avea grijă de creșterea lui sănătoasă și armonioasă este important să-i asiguri o alimentație corectă.
Diversificarea alimentației reprezintă una dintre etapele fundamentale pentru buna dezvoltare a copilului. De aceea, este bine ca, în această etapă, micuțul să beneficieze de toate vitaminele și mineralele necesare din primul an de viață până la adolescență.

Află care sunt constituenții principali ai unei diete sănătoase cu care este bine să-ți obișnuiești copilul.

Fier și calciu, pentru imunitate și rezistență

Fierul este unul dintre cei mai importanți nutrienți indiferent de vârstă, dar mai ales pentru sugari și copii de vârstă mică. Fierul susține dezvoltarea fizică și mentală a bebelușului, întărește sistemul imunitar și mărește capacitatea de efort a organismului. Carența de fier poate duce la anemie și probleme serioase în dezvoltarea fizică. Copilul se naște cu un depozit de fier, care după 6 luni începe să scadă, mai ales că laptele matern singur nu mai reușește să asigure nevoile organismului. De aceea, alimentele introduse prin diversificare trebuie să suplimenteze cantitatea de fier. Surse bune de fier sunt cerealele pentru bebeluși, adaptate fiecărei etape de vârstă, carnea, legumele verzi.

Calciul este un alt mineral esențial pentru dezvoltarea copilului. El asigură buna dezvoltare a sistemului osos, previne apariția problemelor dentare și, împreună cu magneziul, a unor boli cardiovasculare. Surse bune de calciu sunt laptele, iaurtul natural, brânza de vaci, peștele, ouăle.

Vitamine de la A la. K

Vitamina A este o vitamină de creștere, cu rol important în sănătatea pielii și a ochilor, dar și în protejarea sistemului imunitar, prin stimularea producției de anticorpi. Vitamina A poate fi obținută din piureuri de fructe, piureuri de legume cu carne/pește/ou.

Vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B12, acid folic, niacina) au un rol cheie în metabolismul proteinelor, glucidelor și lipidelor, precum și în buna dezvoltare a sistemului nervos, circulator și digestiv. Carențele de vitamine B provoacă oboseală, lipsa poftei de mâncare, greutate corporală scăzută, sindrom de colon iritabil. Formulele de cereale speciale pentru bebeluși, orezul, sparanghelul, mazărea, tonul conțin vitamine B.

Vitamina C este un element fundamental pentru sistemul imunitar, sistemul cardiovascular, sistemul nervos și nu numai. Vitamina C participă la sinteza tesuturilor (piele, oase, mușchi, vase de sânge, intestine etc.) și la formarea globulelor roșii. Să nu uităm că vitamina C stimulează absorbția fierului. Principalele surse de vitamina C sunt, bineînțeles, fructele și legumele proaspete.

Vitamina D este extrem de importantă în primii ani de viață și trebuie administrată sub formă de supliment alimentar chiar după 14 zile de la naștere. Vitamina D ajută la formarea oaselor puternice, la întărirea imunitătii, la buna funcționare a sistemului nervos. Fiind singura vitamină care se sintetizează în piele, sub acțiunea razelor soarelui, este important ca bebelușii să beneficieze de expunere la aer curat și lumină naturală. Așa că, pe lângă alimentație, nu trebuie neglijată plimbarea zilnică a micuțului.

Vitamina E este un antioxidant puternic, care ajută organismul în lupta contra agenților patogeni. În plus, participă la prevenirea anumitor forme de anemie și ajută la sănătatea pielii și a ochilor. Surse de vitamine E pentru bebeluși pot fi avocado, pește, ulei de măsline.

Vitamina K este responsabilă pentru coagularea sângelui, asimilarea calciului și sinteza de proteine. Are efecte antiinflamatoare și antihemoragice. Până la 12 luni, necesarul de vitamina K este de doar 2 micrograme, iar între 1 și 3 ani sunt necesare 15 micrograme, pentru ca după 9 ani să se ajungă la 30-40 de micrograme pe zi. Alimentele recomandate în diversificare pentru a furniza vitamina K sunt: telina, morcov, cartofi, spanac, sparanghel, mazăre, fasole verde, broccoli, conopidă, gălbenuș de ou, iaurt.

Principiile diversificării

Diversificarea clasică începe la 4-6 luni, cu legume fără potențial alergen: dovlecel, morcov, rădăcină de telină/pătrunjel, cartof dulce, orez, preparate la abur sau în oala sub presiune și apoi pasate fin. Treptat, se introduc diferite alimente, în funcție de etapa de vârstă, carne (7 luni), gălbenuș de ou (8 luni), peste (9 luni), brânză de vaci, iaurt (10 luni), piure de fructe – măr, pară, banană, avocado, nectarine, caise, mango, pepene, struguri, cireșe, citrice.

Se introduce câte un singur aliment nou în fiecare săptămână, testându-se treptat cantităti mici. Se începe cu texturi moi, piureuri fine, crescând treptat până la texturi mai grosiere și bucățele mici tăiate.

Bebelușul trebuie hrănit cu lingurița, alimentele pentru diversificare nu trebuie introduse în biberon sau căniță. După vârsta de 9-10 luni, copilul este bine să ia masa împreună cu toată familia.

Diversificarea naturală sau autodiversificarea constă în a i se oferi copilului alimente cu care se poate hrăni singur, fără a fi folosită lingurița de către adult. Copilul alege ce alimente vrea să consume în funcție de ceea ce i se pune la dispoziție pe masă. În general, alimentele pot fi oferite așa de la 6 luni, chiar dacă sunt sub formă semilichidă, iar bebelușul se hrănește cu mânuța. Treptat, copilul este obișnuit și cu lingurița și va învăta să o folosească imitându-i pe adulții cu care stă la masă. Prin autodiversificare, bebelușul este încurajat să descopere singur texturi și gusturi. Este însă nevoie de o atenție sporită la alimentele oferite pentru a preveni riscul de înec, dar și de carențe nutritive.

Mai multe informații și subiecte despre sănătate citiți pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro și SfaturiMedicale.ro - platforme de informare și educație pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii și soluții pentru piața farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a pacienților, prin promovarea unor produse farmaceutice și servicii de înaltă calitate.

Sursă foto: Pixabay
.

"Diversificarea alimentației: substanțe esențiale pentru dezvoltarea bebelușului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent