· articole
· intamplari

Edeme sau umflarea mâinilor şi picioarelor la copii: ce boli semnalează
Mâini sau picioare umflate, faţa umflată, ochi umflaţi, abdomen umflat.

Sunt exemple de edeme care se dezvoltă uneori şi la copii. Deşi nu apar frecvent în rândul celor mici, edemele reprezintă motive de prezentare la medic pentru investigarea cauzelor. Iată ce semne şi simptome trebuie să observe părinţii, precum şi cauzele care pot sta la baza acestor probleme.Cauze ale edemelor la copii
Edemele sunt localizate cel mai frecvent la nivelul mâinilor sau picioarelor. Cauzele pot fi diverse: de la simplul fapt de a sta mult timp nemişcat într-o poziţie incomodă sau de a consuma prea multă sare, până la boli serioase care ameninţă sănătatea copilului.
Sindromul nefrotic este o boală renală care poate determina apariţia edemului la copil. De obicei, copilul prezintă umflături în zona ochilor şi la nivelul membrelor inferioare. Se asociază şi cu alte simptome, cum ar fi: urina cu spumă (cauzată de excesul de proteine în urină), oboseală, pierderea poftei de mâncare. Necesită prezentarea de urgenţă la medic pentru diagnostic şi tratament.
Copiii şi tinerii cu diabet insulino-dependent sunt predispuşi la edeme. Acestea apar ca efect secundar al administrării de insulină. Si în acest caz este necesar consultul medical pentru ajustarea dozelor de insulină, astfel încât să se prevină o complicaţie foarte gravă, numită edem cerebral.
Problemele cu glanda tiroida sunt destul de frecvente în rândul copiilor, mai ales în contextul societătii actuale, în care copiii sunt expuşi la perturbatori endocrini din hrană, cosmetice, mediul înconjurător. Hipotiroidismul, adică o glandă tiroidă leneşă, care nu produce suficienţi hormoni, afectează tot mai mulţi copii. Deficitul de hormoni tiroidieni poate fi semnalat de o serie de simptome: copilul începe să se îngraşe, are un aspect pufos din cauzele retenţiei de apă şi a edemelor, nu mai creşte, are probleme cu constipaţia, pielea este aspră şi uscată. Părinţii care observă aceste semne este bine să meargă cu copilul la un medic endocrinolog.
Alergiile sunt alte afecţiuni care devin tot mai prezente în rândul copiilor. Stilul modern de viaţă, excesul de igienă sau obsesia mamelor de a-i feri pe copii de microbi, rata redusă a alăptării şi a naşterilor naturale, greşeli în alimentaţia timpurie a copiilor sunt factori care favorizează terenul alergic la copii. Dermatita atopică (eczema atopică) şi alergiile alimentare se numără printre alergiile frecvente în copilărie. Pe lângă erupţii cutanate, cu prurit şi descuamarea pielii, bolile alergice determină uneori şi edeme la nivelul feţei. In astfel de cazuri se impune prezentarea de urgenţă la spital, pentru că există riscul major de şoc anafilactic.
Unele boli infecţioase ale pielii, cum ar fi erizipel, o infecţie bacteriană cauzată în general de un streptococ sau un stafilococ, provoacă apariţia unui edem bine delimitat, de obicei la nivelul membrelor inferioare. Boala este însoţită adesea de febră. Este o boală contagioasă, care se transmite în rândul şcolarilor, prin intermediul rănilor deschise. Copilul trebuie prezentat la medic pentru tratament cu antibiotice.
Si bolile hepatice, bolile cardiovasculare, unele boli pulmonare cronice se pot afla la originea edemelor la copii. Sunt însoţite de oboseală accentuată, stare generală alterată, probleme respiratorii grave. Toate acestea necesită investigaţii amănunţite şi tratamente complexe.
Ce pot face părinţii?
Tot ce pot face părinţii este să nu ignore apariţia edemelor sau umflăturilor la copil şi să se adreseze medicului pediatru. In situaţia în care specialistul stabileşte că edemul nu are o cauză patologică, recomandările ar putea consta în:

  • reducerea consumului de sare prin evitarea unor alimente care, din păcate, sunt cerute de copii: chipsuri, snacksuri, pufuleţi, pizza, hamburgeri, cartofi prăjiţi etc.;

  • evitarea supraîncălzirii copilului (atenţie la obiceiul de a înfofoli copilul) şi a schimbărilor bruşte de temperatură;

  • limitarea timpului petrecut de copil cu activităti pe telefon, tabletă, televizor;

  • evitarea administrării medicamentelor fără avizul medicului.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.


Sursă foto: Pixabay.

"Edeme sau umflarea mâinilor şi picioarelor la copii: ce boli semnalează" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent