· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Elevii romani sunt codasii Europei

Autor: Onush
data publicarii: 18.10.05
Mircea Miclea, ministrul-demisionar al Educatiei, prezinta Parlamentului un sumbru raport despre invatamantul romanesc in comparatie cu cel european.
Din datele oficiale rezulta ca scolarii romani studiaza putin si prost si numai unul din trei studenti termina facultatea cu o diploma de licenta. Potrivit Legii invatamantului, ministrul educatiei trebuia sa dea pana la 15 octombrie un raport despre starea educatiei din Romania. Ministrul Mircea Miclea, aflat in preaviz a facut una dintre cele mai ingrijoratoare analize despre invatamantul romanesc de pana acum.

El spune ca doar 41,9% dintre tinerii de 15-24 de ani mai merg la studii, in timp ce in Lituania si Polonia, de exemplu, peste 62% dintre tineri continua sa invete. Pe ultimul loc in Europa suntem si la numarul de ani de studiu: doar 13,5 ani, fata de peste 16 ani in Germania, Suedia, Spania sau Franta. Elevii de 15 ani se situeaza pe locul 34 din 43 posibile la citire, la matematica, iar la stiinte sunt pe locul 32. Practic, 40% dintre scolarii de 15 ani abia pot sa socoteasca si sa scrie corect. De altfel, si elevii de clasa a IV-a stau mai prost decat cei europeni: sunt doar pe locul 22 din 38, intr-un studiu comparativ. De aceea, spun cifrele ministrului Miclea, rata somajului a-fecteaza mai ales tinerii de 15-24 de ani. Din pricina nivelului scazut de educatie, acestia ingroasa coada la ajutorul de somaj: 25% dintre asistatii social au doar cateva clase sau deloc. Miclea spune ca numarul mare de someri de varsta tanara este si din cauza firmelor care nu angajeaza personal fara experienta. 80% dintre somerii tineri nu au lucrat niciodata. Conform estimarilor, din totalul locurilor de munca in tarile UE, pana in anul 2010, 50% vor fi pentru cei cu studii superioare, iar 40% pentru absolventii de liceu si scoli de arte si meserii, spune Miclea in raport. Dar, in Romania, cifrele arata ca 40% dintre scolari nu trec testarea nationala, unul din patru liceeni nu termina clasa a X-a si din ce ramane doar 73% iau Bacalaureatul. in invatamantul superior, cifrele sunt optimiste pentru ca numarul studentilor a crescut constant pana la 641.400, la stat si la particular, dar numai unul din trei obtine diploma de licenta. E de bine ca persoanele de 25-34 de ani se intorc la studii superioare. Mircea Miclea spune ca principalul motiv pentru starea lamentabila a invatamantului romanesc este subfinantarea din ultimii 15 ani. in timp ce in Romania bugetul alocat Educatiei a fost mereu de 4% din produsul intern brut (PIB), in alte tari, cum ar fi Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, proportia a fost de 8,5% din PIB. Trebuie reduse cheltuielile de personal Cheltuielile de personal au in majoritatea tarilor europene o pondere de peste 70% din totalul cheltuielilor pentru Educatie, fata de Romania unde aceasta s-a stabilizat, in 2003, la 78%.
Se impune in anii urmatori o politica de reducere a cheltuielilor de personal din ansamblul cheltuielilor pentru educatie, sustine ministrul demisionar. La nivelul anului 2001, in Romania aceste cheltuieli detineau cea mai importanta pondere, atingand 82,95% din totalul cheltuielilor pentru Educatie.Libertatea.

"Stiri: Stiri: Elevii romani sunt codasii Europei" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
20.10.05 12:39: CHRISSDY
Aceste cifre sunt portretul jalnic al nivelului de trai extrem de scazut in anumite clase sociale in Romania nicidecum ca avem codasi sau ca sistemul de invatamant este foarte slab, problema e ca multi renunta la scoala pe motive financiare, ca exista un sistem de nepotism si atentii preferentiale ce creaza o situatie artificiala iar Statul nu face nimic decat sa ascunda sub pres nerealizarile si nepasarea. Majoritatea copiilor romani sunt dotati intelectual foarte bine dar nu se lucreaza cu ei pe masura .
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent