· articole
· intamplari

Enterocolita la copii.
Vara, riscul infecțiilor stomacale crește.Dacă puiul tău are dureri de burtică, scaune moi și o stare generală proastă, e posibil să aibă o indigestie sau – mai rău! – enterocolită.

Enterocolita la copii este una din afecțiunile frecvente, mai ales vara. Lipsa unei igiene riguroase, combinația de alimente nepotrivite, spălarea lor superficială, expunerea micuțului la unele medii riscante (inclusiv locul de joacă din parc) îi pot cauza acestuia probleme cu stomacul. Cum deshidratarea se produce rapid la copiii mici, e important să știi ce ai de făcut pentru a-i ameliora cât mai rapid situația.

Diareea este principalul semn care anunță că micuțul tău are probleme cu burtica. Poate avea o infecție cu un virus precum rotavirusul, cu o bacterie precum salmonella sau, mai rar, paraziți precum giardia. De regulă, la copii, de vină sunt virusurile. Pe lângă scaunele moi (care pot să apară și la interval de câteva ore), puiul poate vărsa, face febră sau poate avea crampe la burtică. În acest ritm, după o perioadă se ajunge la deshidratare. În funcție de imunitatea copilului, reacția la infecție poate fi diferită.

Ce e de făcut?
În episoadele în care micuțul este stricat la stomac, hidratarea este esențială. Soluțiile de rehidratare care se găsesc în farmacii sunt de luat în calcul, însă nu toți copiii le acceptă. Sunt ideale, deoarece conțin săruri și zaharuri în cantități echilibrate. Dacă bebe bea lapte praf, renunță la formula obișnuită și cumpără una fără lactoză, produsă special pentru copiii cu diaree (se găsesc mai multe tipuri în farmacii). Micuții alăptați la sân trebuie însă hrăniți cu lapte matern în continuare. Ai grijă inclusiv la igiena ta, căci bacteriile și virușii se pot transmite ușor și la ceilalți membrii din familie.

Dacă ați început diversificarea, orezul (simplu sau cu morcov) și zeama de orez pot face minuni pentru un stomăcel deranjat. Dă-i să pape în cantități mici și nu-l obliga când refuză. De asemenea, ar trebui să bea câte o guriță de apă la fiecare 10-15 minute. În cazul în care varsă după ce a primit apă, nu-l forța. Dă-i întâi doar o linguriță și, dacă nu vomită, mai dă-i încă una peste 5 minute. Apoi crește treptat cantitatea până ajungi la 50-60 ml pe oră. Atunci când i se mai ameliorează starea, poți începe să-i dai supă limpede de legume – pe bază doar de albitură, dovlecei, mult morcov, dar fără cartof, ardei sau ceapă. Dacă o tolerează bine, după câteva zile i-o poți da pasată și poți adăuga și cărniță slabă (cu condiția să o fierbi separat de legume). În funcție de evoluția copilului, pediatrul îți va spune când poți începe să-i dai și brânză dulce simplă, măr copt, banană sau iaurt.

Dacă are peste nouă luni și știe deja să zdrobească alimentele în guriță, îi poți da grisine sau sticksuri. Este foarte important ca pe toată perioada să menții permanent contactul cu pediatrul și să-l anunți despre orice modificare apare în starea copilului. Doctorul îți va indica pașii pe care îi ai de urmat în dietă, dar și ce tratament medicamentos trebuie urmat. Ține cont că în toată această perioadă nu ai voie să-i introduci niciun aliment nou în meniu!

Semnele care te trimit la medic
În cazul copiilor mai mici de șase luni este obligatoriu să te adresezi pediatrului de la primele simptome. Reține că este extrem de important să eviți deshidratarea. Dacă puiuțul nu poate să bea lichide sau dacă tot ce bea varsă, cere ajutor medical. Simptomele care impun prezentarea la medic includ: somnolență, sânge în scaun sau în vomă, stări de vomă care durează mai mult de 48 de ore, febră ridicată, abdomen umflat, deshidratare care se manifestă cu urinări rare sau inexistente, sete extremă, gură uscată și plâns fără lacrimi.

"Enterocolita la copii." | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent