· articole
· intamplari

E pregatit pentru cresa sau gradinita?
Inceput de gradinita

Ce trebuie sa fac pentru ca despartirea de familie sa fie mai usoara? Iata cateva intrebari la care te vom ajuta sa gasesti raspunsul.


Daca puiul tau stie sa faca la olita, se exprima binisor si mananca singur, atunci este gata pentru marele pas: gradinita.
Nu te gandi ca este prea mic si neajutorat. In colectivitate va face progrese uimitoare.

Lumea noua a gradinitei, aduce in viata copilului multe schimbari. Aceasta lume noua in care copilul intra este diferita de cea pe care a experimentat-o pana acum. Normele gradinitei pot fi diferite de cele din familie, astfel ca, copilul trebuie sa devina flexibil. Este o incercare importanta. Dar, daca v-ati hotarat asupra unei gradinite iar in septembrie va fi prima zi, se impune atat pentru copil cat si pentru parinti o pregatire in acest sens.

Pentru micutii ce deja au frecventat cresa mersul la gradinita si adaptarea la normele colectivitatii va fi lina deoarece ei au fizata o rutina. De asemenea pentru cei care au fratiori mai mari la gradinita sau la scoala, ei vor fi mai receptivi la ideea schimbarii prin dorunta naturala de a face aceleasi activitati ca fratele/sora mai mare.

Boboceii, micutii ce nu s-au despartit nici macar o zi de cuibul parintesc trebuiesc insa pregatiti din timp.Pregatirea incepe cu cateva luni inainte de inceperea efectiva a gradinitei.

Inainte de inrolare ia-l de manuta si arata-i locul in care isi va petrece o parte din zi (sau din saptamana). Povesteste-i despre aventurile care-l asteapta, despre sansa de a cunoaste alti copii si de a-si face noi prieteni, despre lucrurile minunate pe care le va invata. Abtine-te totusi sa exagerezi cu elogiile, pentru a preveni micile deceptii legate de obligatiile viitoare.

Ajuns la gradinita, pustiul tau va trebui sa se inteleaga cu alti copii de aceeasi varsta. Daca nu a petrecut mult timp intr-un grup de copii, probabil ca ii va fi greu sa imparta jucariile, sa-si astepte randul sau sa se joace impreuna cu alti micuti. Va trebui sa-l inveti cum sa se integreze intr-un grup. Cum faci asta? Ajunge sa-l duci in parc, la un loc de joaca si sa-l lasi sa interactioneze cu ceilalti copii intalniti acolo. De asemenea poti sa-l duci in vizita la cunostinte care au copii de aceeasi varsta. La o anumita varsta poti incerca deja niste cursuri de dans, desen, karate, unde copilul va fi pus intr-o situatie asemanatoare cu cea de la gradintia, aceea de a urma reguli si de a se integra intr-un grup.

Trebuie sa-i vorbiti si despre noul sau program, mai ales daca acesta va fi unul lung care include masa si somn la gradinita.Pentru multi dintre micuti aceste doua momente ale programului de gradinita sunt cele mai dificile.
Ii puteti explica ca nu il va obliga nimeni sa manance daca nu vrea ( si ar fi recomandabil sa discutati cu educatoarea acest aspect) dar ca poate gusta sa vada daca mancarea din farfurie este pe gustul lui.
Pentru somn pregatiti o jucarie micuta pe care copilul sa o poata lua cu el la gradinita si sa fie prietenul ce il vegheaza pana vine mami. Eventual micutul prieten poate ascunde intr-un buzunaras o hartiuta cu un sarut de la mami.

.

"E pregatit pentru cresa sau gradinita?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent