· articole
· intamplari

Este contraindicata introducerea de betisoare in canalul auditiv
Dr.

Daniel Mirea
, doctor in stiinte medicale, medic primar ORL raspunde la cateva intrebari legate de specializarea Oto-Rino-Laringologie (urechi-nas-gat) in cazul copiilor.

R.: Mai multe mamici se plang de otite repetate aparute in cazul copiilor lor, care au recidivat in ciuda diferitelor tratamente cu antibiotice. Cum putem sa le prevenim si care sunt primele simptome la care parintii trebuie sa ii duca pe micuti la un consult medical?

Dr. Daniel Mirea: Daca este vorba de otite medii, faptul ca recidiveaza nu are legatura cu antibioticele administrate, ci cu faptul ca este blocata legatura dintre nas si urechea medie (trompa lui Eustachio) prin prezenta polipilor. Numai prin interventia de indepartare a polipilor cauza aparitiei otitelor dispare. De cele mai multe ori, copiii cu otite medii se plang de dureri intermitente in ureche. Cateodata, nici aceste dureri nu sunt prezente, dar medicul ORL-ist constata modificari ale timpanului. Un alt simptom ar fi scaderea auzului. Parintii care suspecteaza o scadere a auzului la copil trebuie sa se adreseze medicului ORL-ist pentru un consult.

R: Parintii care se plang de sforaitul celor mici dau vina pe polipi. Este sforaitul o afectiune grava la copiii mici? Cum poate fi tratat si cand este cazul ca polipii sa fie scosi?

D.M.: Cauza cea mai frecventa a sforaitului la copii este prezenta polipilor. Sforaitul poate fi o afectiune grava daca se insoteste de oprirea respiratiei (sleep apnea syndrome). Cu toate ca acest sindrom este mai frecvent la adultii care sforaie, totusi el poate fi intalnit si intr-un procent mai mic la copii. Oprirea respiratiei in timpul somnului face in asa fel incat creierul sa nu mai primeasca oxigen cateva secunde. Copilul este obosit, randamentul fizic si intelectual scade. Copilul care sforaie aproape in fiecare noapte trebuie operat de polipi pentru a evita acest gen de complicatie.

R.: Cum trebuie procedat in cazul nasului infundat la copiii sub varsta de un an?

D.M.: Daca nasucul este infundat cu secretii uscate se recomanda inmuierea lor cu ser fiziologic, apoi aspiratie cu pompita. Daca secretiile nazale sunt lichide, abundente sunt recomandate solutii nazale, cea mai eficienta fiind colargolul (peste 6 luni).

R.: Ce probleme pot sa semnaleze curgerile repetate de sange din nas? Ce analize trebuie efectuate pentru a preveni alte afectiuni?

D.M.: In cea mai mare parte a cazurilor, sangerarile nazale la copii apar datorita obiceiului de a baga degetele in nas. In partea din fata a nasului se gasesc niste vase de sange care, traumatizate repetat, pot determina sangerari. O vizita la medicul ORL-ist care recomanda un tratament local de tonifiere a mucoasei nazale este de cele mai multe ori suficienta. Sangerari nazale pot sa apara si in cursul unor viroze. Exista si situatii mai rare in care sangerarea nazala poate avea o cauza mai serioasa (fibrom nazofaringian, polip sangerand de sept nazal). Analize de obicei nu sunt indicate, intrucat marea majoritate a sangerarilor nazale sunt de cauza locala.

R.: O problema indelung dezbatuta in randul mamicilor este folosirea betisoarelor de urechi la copii. Care sunt regulile de baza pentru curatirea urechilor la bebelusi?

D.M.: Cea mai corecta si igienica metoda de curatire e urechilor la bebelusi este folosirea coltului prosopului care curata usor portiunea externa a canalului auditiv, de regula dupa baita de seara. Este contraindicata introducerea de betisoare (chiar si cele cu opritor) in canalul auditiv. Ele pot traumatiza pielea fina a canalului auditiv si, contrar intentiei, stimuleaza productia de cerumen a urechii.

"Este contraindicata introducerea de betisoare in canalul auditiv" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent