· articole
· intamplari

Este copilul tau epuizat?
Suprasolicitarea copilului

În urmă cu ceva timp, când îmi luam băieţelul de la grădiniţă, am fost martoră la o discuţie care m-a pus pe gânduri.

Mămica venise să-şi ia fetiţa de la afterschool şi micuţa, cât timp s-a îmbrăcat şi încălţat, nu a făcut altceva decât să se roage să nu meargă la cursul pe care-l avea în acea seară. Dorea să mai rămână în faţa blocului, să se întâlnească cu prietenele ei. Din discuţia lor am înţeles că nu a mai rămas să se joace cu ele de mult timp şi că îi era dor de ele. În cele din urmă, mama a cedat - acum mergea la curs, dar săptămâna următoare putea lipsi.

Unii părinți preferă să-și țină copiii ocupați tot timpul în loc să le lase răgaz pentru relaxare, joacă, explorare și învățare pe cont propriu. Au impresia că cei mici îşi pierd timpul dacă sunt lăsaţi de capul lor şi doresc să-i implice în activităţi captivante şi educative ori cred că vor pierde experiențe-cheie dacă nu încearcă tot ceea ce fac alți copii sau dacă nu au o listă cât mai încărcată de activităţi.

Atâta timp cât totul este cu măsură, cât copilul participă cu plăcere la activităţi, este implicat şi entuziasmat, este minunat! Există şi un dar… Desigur, doreşti ce este mai bun pentru copilul tău, dar chiar dacă intențiile tale sunt bune, poţi ajunge să-ţi suprasoliciţi copilul. Şcoală, teme, ore de balet, pictură, înot, karate… te-ai întrebat când mai are copilul tău timp să se joace şi să se relaxeze? Ai luat în calcul suprasolicitarea copilului tău?

Mai devreme sau mai târziu, copilul suprasolicitat îţi va transmite anumite semnale. Fiecare copil e diferit şi reacţionează diferit, însă câteva elemente par să fie comune.

Semne care trădează suprasolicitarea copilului
• Este obosit
• Este nervos şi deprimat
• Se plânge de dureri de cap sau stomac, care pot apărea din cauza stresului, a meselor neregulate sau a lipsei de somn.
• Rămâne în urmă cu activitatea școlară și notele încep să-i scadă

Timpul petrecut în familie contează
Suprasolicitarea poate să afecteze inclusiv relațiile sau viața socială a copiilor.

La fel, mediul familial poate să sufere dacă, după serviciu, tatăl îşi duce băiatul la fotbal, iar mama aleargă la cursul de balet cu fetiţa. Iată cum dispare cina tihnită în familie, moment valoros de care ar trebui să se bucure membrii ei. În plus, toată alergătura asta contracronometru poate deveni o sursă de stres chiar pentru voi, părinții.

Dacă simţi că nu petreceţi suficient timp în familie, în cazul în care copilul tău dă semne de suprasolicitare, analizează împreună cu el orarul lui zilnic şi activităţile la care merge. Poate este momentul să-şi ia o pauză de la una dintre ele, să se joace mai mult sau, pur şi simplu, să se relaxeze. Păstrează neapărat câteva seri libere în fiecare săptămână, în care să faceţi împreună nimicuri (să gătiţi o prăjitură simplă, să vă plimbaţi, să vă povestiţi întâmplările de peste zi, să vă jucaţi etc) - pe care să le stabiliţi împreună.

"Este copilul tau epuizat?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent