· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: E-uri respinse in UE, acceptate in Romania

Autor: Cora
data publicarii: 04.04.07
Hrana romanilor e plina de substante periculoase, cele mai multe dintre ele interzise in alte tari. Colorantii, conservantii, indulcitorii - asa-numitele E-uri - sunt cancerigene, provoaca probleme de respiratie, alergii, afecteaza vasele de sange, produc boli de piele, ataca sistemul nervos.

Prof. dr.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului pentru Cercetari Alimentare, a precizat pentru ziarul Ziarul ca marea problema a acestor aditivi alimentari este ca nu sunt stabilite dozele zilnice de la care substantele devin periculoase pentru sanatate. Ca aceste substante sa fie interzise ar fi extrem de greu pentru ca sunt la mijloc mari interese economice. Dar un prim-pas - si deja Uniunea Europeana are un program in acest sens - ar fi sa existe un studiu, o prevedere clara, care sa indice cate grame dintr-o anumita substanta poti consuma zilnic si sa fii in siguranta, a precizat directorul ICA.

TUMORI, EDEME, ASTM
Dulciurile si sucurile sunt destinate in special copiilor si, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranti cat mai atragatori. Acestia sunt insa vatamatori pentru sanatate, determinand deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina - E102, acceptat de legislatia romaneasca, dar interzis pentru produse alimentare in Suedia, Marea Britanie, Olanda si Elvetia (singura dintre ele care nu face parte din UE). Acest colorant determina o reactie de intoleranta la aproximativ zece oameni din o mie, care se manifesta prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpura si chiar soc anafilactic. Persoanele alergice la aspirina sunt alergice si la tartrazina.

COLORANTII DIN RACORITOARE
Conform unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, s-a constatat ca pe piata romaneasca exista produse care contin tartrazina: bauturile racoritoare Kick de portocale (sub licenta Royal Crown Company), Prigat Orange Light (Sigat Beverage Company), Fanta Exotic (SC Coca-Cola HBS Rom) si Mirinda Orange (imbuteliata la Quadrant-AMRoQ Beverages), bomboanele Kathy Lemon (Confiseue Kathy, Bruges), bomboanele Ciclete cu aroma de zmeura (producator C.M. Chimica Daily Bucuresti), budinca cu gust de vanilie (Euro Food Prod), bomboanele gumate Sugus Exotic (Kraft Foods Romania), acadelele Chupa Chups (Elkeka Romania), Bega - baton cu spuma si jeleu de lamaie (Kandia Timisoara Romania) si Kroky Mania (jeleuri Silvana drajate de caise, zmeura sau portocale, produse de Kraft Jacobs Suchard Romania).

MODIFICARI IREVERSIBILE ALE FICATULUI
APC Romania solicita autoritatilor de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel putin pentru produsele frecvent consumate de copii. Dozele mari de tartrazina determina modificari histologice ireversibile ale ficatului, iar problemele cauzate de tartrazina pot deveni extrem de grave. Doza maxima admisa pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar in produsele alimentare 70 mg/kg corp, cu exceptia rahatului, unde doza admisa este de 30 mg/kg. Altfel spus, daca un producator introduce in bauturi racoritoare cantitatea maxima de colorant - 70 mg/kg (echivalent litru) - atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana de 30 kg este de 22,5 mg.

PERICOL DE ALZHEIMER
Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetari Alimentare, nici adultii nu sunt feriti de pericolele din alimente. E 555 (silicatul de aluminiu si potasiu) este folosit in sare, lapte praf si faina. Desi se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer, este permis in Romania. E 210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, la produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie. In urma testarii pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul.

MEZELURILE FARA COLORANTI SUNT GRI
E 211 (benzonatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar, se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este prezent in multe medicamente. Provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa in Romania este permis. E 250 (nitritul de sodiu) este utilizat in stabilizarea culorii rosiatice a carnii conservate (fara nitrit, hot dogs si bacon ar arata gri). Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon.

DULCIURI DE… GROAZA
E 132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti; poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie. Este permis in Romania. E 155 (brun HT) este utilizat in ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Poate produce sensibilitate dermica.

CEL MAI PUTERNIC CANCERIGEN
E123 - este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie este si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in acel galben de apus de soare.Sursa: Ziarul.

"Stiri: Stiri: E-uri respinse in UE, acceptate in Romania" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
04.04.07 02:08: Cora
Nu toti aditivii de mai sus sint banati in US - benzoatul de sodiu si nitritii sint prezenti in multe produse. La fel acidul benzoic este prezent in pop-uri si aici. Yellow 5 - tartrazina este prezenta din plin pe piata americana.
Pt. cei interesati de veriditatea acestui articol si sa stie exact unde sint banate toate aceste chimicale le recomand acest link: http://www.ukfoodguide.net/enumeric.htm
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 2
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent