· articole
· intamplari

Evaluarea psihiatrică a copilului: când și de ce?jpg?oh=fba71cbc187dc67db24f549bb76ac26d&oe=5750D211&__gda__=1466124874_2b7890cf2a77966b8b77517bc7b8c947"/>
Cand si de ce este necesara o consultatie la medicii specialisti in psihiatrie pediatrica.
În ultima vreme ai observat că fata ta are note din ce în ce mai mici și că are un comportament dificil?

Despre problemele pe care le pot avea adolescenții, dar mai ales despre rezolvarea acestora, am stat de vorbă cu dr. Gabriela Rusu (foto), medic specialist psihiatru de copii.

Anca Ardeleanu

Doamna doctor spuneți-ne când este indicat să mergi cu copilul, adolescentul la un control, la psihiatru?

Este bine să faci o evaluare a copilului atunci când observi următoarele elemente la el:
• când "simți"că ceva nu e în regulă cu dezvoltarea sau comportamentul copilului tău
• când copilul e prea retras, trist, inhibat, temător, are coșmaruri nocturne, sau e agitat, opoziționist sau are crize frecvente de furie
• când ești îngrijorat privind interacțiunea ta, ca parinte, cu copilul tău
• când integrarea copilului în colectivitate e problematică, sau comportamentul său e neadaptat
• când rezultatele școlare sunt îngrijorătoare, sau copilul vrea doar "10 pe linie"
• când faci comparații prea frecvente între copilul tău și alți copii, în defavoarea copilului tău
• când ești îndrumat de un alt medic, psiholog, logoped sau chiar de un profesor al copilului tău
• în orice altă situație în care vrei să afli răspunsuri și să fii îndrumat în legătură cu sănatatea psihică a copilului tău

În ce constă evaluarea și mai ales cum te poate ajuta specialistul?

Medicul psihiatru te poate ajuta fie cu o evaluare globală a copilului din punct de vedere cognitiv, emoțional, comportamental, fie cu o consiliere a părinților referitor la stilul de "parenting" adaptat la caracteristicile individuale ale copilului. Totodată, consilierea poate fi făcută și cu adolescentul pe care îl va ajuta să depășească dificultățile existente în prezent. De asemenea, psihiatrul te poate îndruma către psiholog, logoped, psihopedagod, medic neurolog, atunci când este cazul. Uneori, medicul psihiatru poate pune și un diagnostic și poate prescrie și tratament medicamentos la nevoie.

Care sunt majoritatea problemelor cu care se confruntă adolescenții și ce complicații pot să apară în lipsa unui tratament?

Adolescența este o perioadă de mari transformări, atât pe plan fizic, cât și pe plan psihic, o perioadă de căutare și definire a unei identități,de desprindere mai grea sau mai ușoară de copilărie și de conștientizare a unor sarcini ale vieții pe care adolescentul de azi, adultul de mâine le va avea de rezolvat. Deși majoritatea adolescenților prezintă un adevărat zbucium emoțional în această perioadă, doar o parte din ei vor prezenta simptome ale unor tulburări psihiatrice, care, nedepistate și netratate la timp vor avea impact asupra funcționalității globale pe termen scurt, cum este, de exemplu, scăderea randamentului școlar. Pe termen lung, impactul este uneori ireversibil. Astfel, ei pot dezvolta psihoze sau printr-o aparent "banală" fobie școlară care poate lua aspectul la vârsta de adult de anxietate socială, chiar cu definirea trăsăturilor de perso-nalitate evitantă, dar vor putea degenera în alte tulburări psihiatrice, de exemplu o anxietate nedepistată și netratată poate în timp evolua în depresie, sau vor putea avea chiar un final tragic - suicid.

În ce constau tratamentele?

Tratamentul e individualizat și constă în psihoterapie sau consiliere individuală , la care se adaugă consilierea părinților, terapie de familie în unele cazuri, terapie de grup și uneori, în funcție de gravitatea simptomatologiei, de diagnosticul propriu zis, de răspunsul la te-rapie, se adaugă și tratament medical în doze adecvate, cu medicamente aprobate pentru uz la copii și adolescenți.

Care sunt cele mai comune afecțiuni întâlnite la adolescent?

Cele mai întâlnite afecțiuni din sfera psihiatrică întâlnite la adolescență sunt tulburările depresive, anxioase care de multe ori se asociază cu tulburările din spectrul obsesional cum sunt cele obsesiv- compulsive sau obsesiv-fobice, dismorfofobii, dependențe de diverse substanțe sau de internet, tulburări de conduită care, în unele cazuri au la bază o tulburare hiperchinetică cu deficit atențional netratată la timp, tulburări de alimentație. Tot acum pot debuta tulburări psihotice, care tratate corect și la timp pot ajuta persoana să rămână activă în societate și să oprească deteriorarea cognitivă ca-racteristică acestor boli.

Este necesară și terapia familiei pe lângă cea a adolescentului?

În adolescență apar probleme de relaționare copil- familie, datorită mai multor factori, printre care tendința naturală a adolescentului de a-și defini personalitatea și a deveni mai independent, desprinderea de imaginea idealizată a părinților, dorința unor părinți de a păstra controlul excesiv asupra tinerilor. Atunci când adolescentul prezintă simptome izolate sau chiar o tulburare de ordin psihiatric, de multe ori relaționarea cu familia este și mai dificilă, iar aceste dificultăți relaționale, pot, uneori, să acceleze debutul unei tulburări psihice sau să-i agraveze evoluția. De aceea, consilierea familiei e aproape o regulă; terapia familială propriu zisă e o abordare mai puțin frecventă, dar de multe ori extrem de necesară pentru a identifica și a regla disfuncționalitățile din familie și se practică de către terapeuți specializați în acest tip de terapie.

___________________________________________________________________________________________________________

Clinica Hope face parte din cea mai mare platformă de clinici private din România – Consultaclick.ro

Consultaclick este o platformă de programări medicale online, fiind o retea formată din peste 300 de clinici și spitale private din România și peste 3000 de medici afiliați în rețea.

Rolul platformei este să faciliteze accesul pacienților la servicii medicale private, de a le pune la dispoziție oferte medicale care să îi ajute să facă economie în bugetul personal și de a le oferi informații utile.

Până în prezent prin intermediul platformei Consultaclick s-au efectuat peste 40000 de programări medicale. Pacienții pot alege un doctor sau o clinică pe baza ratingurilor primite de la alți pacienți, după preț sau pe baza criteriului proximității.


Nota Evaluarea copilului la specialistii in psihiatrie pediatrica.
" Evaluarea psihiatrică a copilului: când și de ce? " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent