· articole
· intamplari

Sarcina: Sarcina: Evoluția sarcinii, pas cu pas

Una dintre cele mai frumoase perioade din viață unei femei este perioada de nouă luni în care poartă în pântece un copil.

Fie că este la prima sau la a două sarcina, femeia își dorește să știe cum evoluează sau cum ar trebui să evolueze fătul în fiecare săptămâna, ce dimensiuni ar trebui să aibă și ce simptome sunt normale și care nu.

Una dintre cele mai utile aplicațîi care poate fi folosită de către femeile gravide este calendarul de sarcina, disponibil în mediul online pe site-uri specializate în acest sens. Acest calendar este menit să prezinte sarcina pe săptămâni.

Utilitatea unui calendar al sarcinii


Calendarul sarcinii pe săptămâni este foarte util, pentru că ajută femeile însărcinate să afle cum evoluează sarcina lor. Un astfel de calendar necesită doar completarea ultimei menstruațîi și durata ciclului menstrual, pentru a află dată posibilă a concepției, dată care va fi folosită că punct de plecare pentru dezvoltarea sarcinii.

Calendarul de sarcina se va dovedi un instrument extrem de util, pentru că oferă femeilor însărcinate toate detaliile legate de fiecare săptămâna de sarcina. Practic, în calendarul sarcinii se va ține evidență evoluției săptămânale a fătului, precum și a corpului mămicii.

Fiecare săptămâna de sarcina este caracterizată de anumite etape de dezvoltare ale fătului, iar această evoluție poate fi urmărită de viitoarea mămică atât la ecografiile programate la medicul specialist, cât și în calendarul sarcinii. Totodată, mămică va fi interesată și de evoluția corpului sau și de schimbările care apar atât la nivel fizic, cât și psihic în fiecare săptămâna a sarcinii.

Un calendar al sarcinii este foarte important pentru a urmări sarcina pe săptămâni, dar mai ales pentru că mămică să știe când este necesar să facă anumite teste și consultațîi, cum se dezvoltă bebelușul în fiecare moment al sarcinii și care este dată probabilă a nașterii. Acest calendar nu va înlocui vizitele la medicul ginecolog, ci le va completă.

Cum se calculează vârstă sarcinii


Vârstă sarcinii se calculează destul de simplu, din prima zi a ultimei menstruațîi a mamei. De multe ori nu se cunoaște cu exactitate dată concepției pentru a calcula vârstă fătului. De aceea, specialiștii recomandă următoarele metode de calculare a vârstei sarcinii: ultima menstruație și ecografia.

Mama care are un ciclu regulat și cunoaște prima zi a ultimei menstruațîi poate calcula vârstă gestațională din acea zi.

În ceea ce privește ecografia, o femeie care se prezintă la medicul ginecolog în a 5-a sau a 6-a săptămâna de sarcina va putea află vârstă gestațională, copilul putând fi măsurat ecografic începând cu aceste săptămâni.

Concret, cea mai bună și mai sigură metodă de a calcula vârstă gestațională este folosirea primei zile a ultimei menstruațîi, confirmând dată prin măsurătorile obținute la examenul de ecografie.

Sarcina pe săptămâni – calendarul sarcinii în Safe For You


Calendarul sarcinii Safe For You reprezintă un instrument online extrem de util și de ușor de accesat pentru urmărirea evoluției sarcinii pas cu pas. Estimarea datei probabile a nașterii de către medicul ginecolog ajută mămicile însărcinate să își urmărească fiecare săptămâna de sarcina. În funcție de săptămânile de sarcina, mămicile însărcinate trebuie să cunoască mai multe aspecte.

Primele săptămâni de sarcina


În primele săptămâni de sarcina, corpul femeii începe să se modifice, dând semne importante în acest sens, semne legate de creșterea producției de hormoni. Mama va avea sănii sensibili, stări de somnolență, greață, indigestie, pofte alimentare, iar copilul, la finalul primelor 4 săptămâni de sarcina, va măsură până la câțiva milimetri.

Săptămânile 5-8 de sarcina


În săptămânile din cea de-a două luna, corpul mămicii este supus unor transformări majore. Apar grețurile matinale, vărsăturile, oboseală și chiar constipația și schimbările de dispoziție. Copilul își dezvoltă membrele și organele interne, iar la ecografie se vor auzi bătăile inimii fătului.

Săptămânile 9-12 de sarcina


În acest timp, mămică ia în greutate până la 2 kilograme, se confruntă cu dureri de cap și chiar cu hipertensiune arterială, oboseală și probleme digestive. Copilul capătă aspectul unei ființe umane și face primele mișcări.

Săptămânile 13-16 de sarcina


Această perioada este caracterizată de durerile ascuțite resimțite de mama în abdomenul inferior, iar copilul începe să perceapă sunete, să i se dezvolte plămânii, să îi apară sprâncenele și părul capilar.

Săptămânile 17-20 de sarcina


Conform calandarului de sarcina, această este perioada în care dispar grețurile, iar locul lor este luat de arsurile la stomac și indigestii. Copilului i se dezvoltă vederea și începe să reacționeze la unele sunete.

Săptămânile 21-24 de sarcina


Această perioada din sarcina vine la pachet cu creșterea în greutate a mămicii, cu apariția vergeturilor pe abdomen și cu arsuri la stomac. Glanda tiroidă a mămicii este mult mai activă și provoacă transpirație mai abundență decât în mod normal. Fătul, în schimb, este receptiv la stmulii exteriori, își formează ciclul de veghe și de somn și începe să sughite.

Săptămânile 25-29 de sarcina


Aceste săptămâni sunt descrise în calendarul de sarcina că fiind perioada în care apar crampele, hemoroizii, varicele, dar și durerile de spate la mămică. Tot acum, copilului i se deschid urechile și pleoapele și se pregătește pentru venirea pe lume.

Săptămânile 30-35 de sarcina


În calendarul de sarcina Safe for You, această perioada este descrisă că fiind cea în care sarcina este mai mult decât vizibilă. Bebelușul ia în greutate și se mișcă foarte des.

Săptămânile 36-40 de sarcina


Această este perioada în care bebelușul se pregătește de naștere, schimbându-și poziția în uterul mamei. Capul va fi orientat în partea de jos, semn că fătul este gata să vină pe lume. În luna a nouă, mămică este pregătită pentru naștere. Copilul se apropie de greutatea de 3 kilograme, iar nașterea poate  surveni oricând. Nevoia de a urină mai des devine tot mai frecvența, respirația și mișcările devin greoaie și oboseală este din ce în ce mai prezența.


Sursă: Agenția SeoPower

Sursă foto: Shutterstock.

"Sarcina: Sarcina: Evoluția sarcinii, pas cu pas" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent