· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Exod din invatamant

Autor: Cora
data publicarii: 22.03.07


Din cauza birocratiei si a veniturilor mizerabile, profesorii pleaca pe capete

O statistica a sindicatelor din învatamânt arata ca, de la începutul actualului an de învatamânt, la nivelul tarii, peste 900 de cadre didactice au parasit Educatia, preferând alte locuri de munca, fie în tara, fie în strainatate. În medie, în unitatile de învatamânt din marile orase, au parasit catedra cam doi-trei profesori, iar directorii sunt disperati ca trebuie sa completeze locurile vacante cu cine se nimereste.

Situatia cadrelor didactice titulare din învatamântul românesc devine din ce în ce mai dramatica. O ultima statistica, realizata de Federatia Sindicatului „Spiru Haret“, arata ca de la începutul acestui an scolar peste 900 de profesori au parasit sistemul de învatamânt, îndreptându-se spre alte locuri de munca.

Pentru multa lume, aceasta situatie nu este o noutate. Însa, daca luam în calcul faptul ca anul scolar 2006-2007 nu s-a încheiat înca si ca aceasta cifra se refera la situatia de la finele primului semestru, în opinia staticienilor, evolutia abandonului va fi, dupa încheierea actualului an de învatamânt, cu noua-zece procente mai mult fata de anul trecut, adica cu 200-300 de profesori mai mult la nivelul întregii tari. Numai pe segmentul învatamântului liceal, la 15 septembrie anul trecut clasele IX-XII au început scoala cu un deficit de 4.782 de cadre didactice titulare. Ministerul Educatiei nu a dat nici o statistica a situatiei de la sfârsitul primului semestru. În schimb, Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti a fost vigilent si a raportat ministrului situatia din Capitala: „La sfârsitul primului semestru, scolile si liceele din Bucuresti au fost parasite de 188 de cadre didactice titulare, în special învatatoare, profesorii de limba engleza si cei de informatica. În învatamântul prescolar avem cele mai mari probleme, deoarece salariile sunt de mizerie“, ne-a declarat Marian Banu, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar Bucuresti.

Birocratia si lipsa banilor distrug scoala„Trei sunt motivele pentru care pleaca profesorii din sistem. Primul, pe care îl cunoaste toata lumea, îl reprezinta salariile proaste din învatamânt. Cel de-al doilea motiv, care mi se pare extraordinar de important, este birocratia din Educatie. Aici as semnala doua aspecte. În primul rând, potrivit noile standarde de evaluare a calitatii, noua agentie ARACIS nu mai evalueaza scoala dupa rezultatele obtinute în procesul educational, ci dupa felul cum unitatile si-au întocmit documentele si dupa modul cum le-au arhivat. Apoi, multe cadre didactice care au luat titularizarea nu îsi gasesc o catedra completa tot din cauza birocratiei. Cel de-al treilea motiv tine de stresul din învatamânt“, ne-a declarat presedintele executiv al Federatiei „Spiru Haret“, Marius Nistor. În conditiile unui asemenea abandon în masa, directori de scoli si licee au ajuns în situatii disperate, încercând sa completeze golurile lasate, pentru cele trei luni de scoala câte au mai ramas, cu cine apuca. Prin urmare, programul de învatamânt este acoperit la ora actuala cu peste 900 de suplinitori, o parte cu studii superioare pentru mediul urban si cei mai multi doar cu diploma de bacalaureat pentru unitatile de învatamânt din mediul rural.Sursa: Gardianul .

"Stiri: Stiri: Exod din invatamant" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent